reklama

Tato neobvyklá zelenina má blahodárné účinky pro žaludek

Fenykl sladký také známe pod názvem hlíznatý nebo florentinský. Je to velmi zajímavá a zdraví prospěšná zelenina při detoxikaci, hubnutí, potížích s trávením nebo při nachlazení.

Fenykl sladký je blahodárná zelenina pro žaludek (Zdroj: Depositphotos)

Fenykl sladký

Fenykl (Foeniculum vulgare var. 'azoricum'je rod vytrvalých bylin z čeledi miříkovitých, který pochází z oblastí okolo Středozemního moře. V České republice se s ním ve volné přírodě můžeme setkat například na jižní Moravě. Jako lahůdková zelenina sklízí ještě před květem v prvém roce. Užitek poskytuje nadzemní zhrublá část připomínající bílou hlízu, má příjemnou vůni a anýzovou chuť, kterou dodává sladká silice anetol a nahořklý fenchol. V našich zahradách se s tímto druhem fenyklu zatím moc nesetkáváme, což je docela škoda. Fenykl sladký je totiž opravdu vytříbenou zeleninou, která má mnoho skvělých vlastností a pro náš organismus dokáže mít velký užitek.

Díky zajímavé chuti se uplatní nejen v kuchyni, ale také jako léčivka  při detoxikaci, hubnutí, potížích s trávením nebo při nachlazení. Pokud si chceme dopřát chuť fenyklu, máme možnost si jej vypěstovat na zahradě nebo navštívit některý obchod, kde se dá koupit v podobě křehkých bulviček. Bílé, poněkud zploštělé bulvy mají velikost asi 10 cm, jemně voní po lékořici a mají výraznou anýzovou chuť. Pokud si na tuto chuť zvykneme, máme příležitost ochutnat další zajímavou lahůdku.

Fenykl sladký obsahují hodně vlákniny a je příhodnou zeleninou pro lidi trpící nadýmáním, plynatostí, zácpou a dalšími zažívacími potížemi. Má také vysoký obsah vitaminu C, železa, hořčíku, draslíku a vápníku, takže nám pomůže s oslabenou imunitou. Díky nadměrnému obsahu vody je také skvělým pomocníkem při detoxikaci a hubnutí. Fenykl je dokonce močopudný a působí na zklidnění nervového systému. 

Pěstování

Fenykl není příliš náročný na pěstební podmínky. Vystačí si s propustnou, hlinitopísčitou půdou, která bude slunečná a chráněná před větrem. Nevadí mu dokonce ani naše podzimní plískanice, které jsou při tvorbě bulviček vhodnější než slunečné léto. Nadměrné množství slunce nutí rostlinu rychle vykvést, čímž se znehodnocuje chuť hlíz. Nejčastěji se fenykl pěstuje jako následná plodina po raných bramborách, hrášku a listových salátech. 

Pěstování
Fenykl není příliš náročný na pěstební podmínky (Zdroj: Depositphotos)

Fenykl sladký můžeme vysévat ze semen. Výsev provádíme od poloviny června do poloviny srpna. Ke vzejití potřebuje asi 70 dní. Je dobré mladé sazeničky také vyjednotit, aby byla sklizeň co nejlepší a nejvýnosnější. Fenykl nemá rád příliš vysoké teploty, ideální je pro něj 7-24 °C. Aby byly hlízy co nechutnější a nejkřehčí, je potřeba při jejich tvorbě bulvy zahrnovat zeminou podobně jako při pěstování chřestu. Důležitá je vydatná zálivka, půda okolo hlíz nesmí vyschnout, jinak nebude fenykl šťavnatý, ale vysušený. Sklízet můžeme až do října do prvních mrazíků. 

Fenykl v kuchyni

Nasládlé stonky, které trochu připomínají řapíkatý celer, použijeme do polévek, salátů nebo do směsí dušené zeleniny a masa. Křehké bulvičky nalezneme především ve francouzské a italské kuchyni, kde jsou velmi oblíbené. Bulvičky můžeme krájet do čerstvých salátů, ale také je tepelně upravovat smažením, dušením i pečením. Výborné jsou zapékané nebo grilované. 

Zelenina
Fenyklový salát vám překvapí lékořicovou chutí (Zdroj: Depositphotos)

Nalezneme je v omáčkách, polévkách, ve slaných koláčích, v rizotech i těstovinových pokrmech. Zkuste obalovaný fenykl v trojobalu a smažený jako řízek. 

Marocký fenykl s masem a hráškem v tagine

Co budeme potřebovat:

  • kuřecí kousky (naporcované kuře nebo raději kuřecí stehna/čtvrtky)
  • 3 fenyklové bulvy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice
  • konzervu mladého hrášku v nálevu

Tagine je kameninová nádoba, která slouží na vaření pomocí cirkulace páry. Do tagine dáme nasekaný česnek a cibuli, na ně poklademe na čtvrtky nakrájené fenyklové bulvy a kousky kuřecího masa. Osolíme a přidáme koření. Zakapeme olejem. Přidáme asi půl hrnku vody, zaklopíme a pomalu dusíme asi 30 minut. Pak tagine odklopíme, maso otočíme, a dusíme dalších cca 20 minut, dokud není maso úplně měkké. Podáváme s rýží, kuskusem nebo bulgurem, případně s pita chlebem či arabskými plackami a čerstvým zeleninovým salátem.

Tagine
Marocký pokrm s fenyklem, masem, hráškem a salátem (Zdroj: Depositphotos)

Fenykl můžete použít i do domácí pleťové vody

Zdroj: Prima DOMA

Publikováno: 4. 7. 2021, Autor: Martina Pilzová