reklama

Blogerka Live With Anny vs naučí zdravou mango granolu bez cukru s domácím jogurtem

Pokud milujete granolu, určitě zkuste tu domácí. Je extra křupavá, extra dobrá, provoní vám celý byt a navíc si do ní můžete dát přesně to, co máte rádi. Domácí granola je zdravá dobrota ze zapečených ořechů, semínek, kokosových lupínků, pufované rýže a dalších ingrediencí. Je to lahůdka, která vás nemůže jen tak minout. Jenže ve většině receptů jsou základem nějaké vločky a taky spousta cukru.

i (Zdroj: MORA)
Domácí mango granola podle blogerky Live With Anny (Zdroj: MORA)

Domácí mango granola bez cukru a vloček

„Hodně mile mě překvapilo, že i bez vloček a cukru granola přesto funguje a chutná skvěle,“ říká blogerka Live With Anny. „Do základu jsem použila mangové pyré – trochu jsem se bála, že se připálí a zhořkne, ale vůbec ne. I jsem tu chuť manga v granole jemně cítila. Nakonec si myslím, že by se dalo použít i jiné ovoce – například banán nebo jablko,“ říká Anny. A co budete potřebovat?

Na 9-10 porcí mango granoly si připravte tyto suroviny:

  • 200 g mangového pyré (očistěné a rozmixované mango)
  • 30 g kokosového tuku
  • 30 g sezamu
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 35 g vlašských ořechů (klidně přidejte více, já použila zbytek, co jsem měla doma)
  • 100 g mandlí
  • 100 g kešu
  • 30 g jáhlových pukanců (pokud chcete paleo granolu, tak vynechte)
  • 40 g kokosu (používám bio, ten není tak suchý)
  • 100 g pokrájených švestek
  • 100 g rozinek
  • na dochucení – lžička skořice nebo lžíce kakaa

A jak Anny granolu připravuje? „Nejprve vložte všechny sypké komponenty do misky a zalijte je tekutými surovinami. Směs promíchávejte prsty, aby se vločky dostatečně navlhčily. Poté ji rozložte na plech a pečte při nízké teplotě, max. 100 °C, za občasného míchání asi 30–45 minut do zlatova,“ doporučuje Anny.

Když použijete troubu, nebudete muset směs dále vysušovat v sušičce – takto připravená granola vydrží i několik týdnů. Ve stejné troubě si hravě připravíte také vlastnoruční domácí jogurt i bez jogurtovače. Stačí zvolna svařit 1 l čerstvého (tedy ne trvanlivého) plnotučného mléka, které můžete i smíchat s kondenzovaným mlékem pro sladší chuť. Po zchladnutí asi na  40 °C  vmíchejte kvalitní bílý jogurt s živou kulturou. Směsí naplňte zavařovací sklenice a bez víček je vložte do trouby.

Trouba, jogurt
i (Zdroj: MORA)
Domácí jogurt můžete připravit v multifunkční troubě Mora VT 779 BX

S automatickým programem pro výrobu jogurtů zde budou “odpočívat” 6 hodin při teplotě 50 °C. Poté sklenice vyjměte, uzavřete a vložte do chladničky. Zhruba za 2 hodiny se můžete těšit z vynikajícího domácího jogurtu, který si snadno dochutíte granolou, marmeládou, rozpuštěnou čokoládou nebo medem.

 

Vyzkoušejte další prima recept z vloček a banánu

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 2. 7. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce