Nabalit školákovi zdravou svačinu, kterou opravdu celou sní, je dost složité. Děti se jídlem nechtějí zdržovat, když o přestávce se dá dělat tolik zajímavějších věcí. Jenže něco do žaludku dostat potřebují, protože jinak by už před polednem padaly únavou. A ruku na srdce, namazaný rohlík s nakrájenou zeleninou se dětem rychle omrzí a doma připravená svačina pro školáky pak může skončit v koši. Jedinou možností, jak tomu zabránit, je snažit se udělat svačiny pro děti lákavé, originální a i zdravé.
Svačina pro školáka
Rýžová kaše v kelímku
Mléčné rýžové kaše mají děti v oblibě a jejich příprava je velice jednoduchá. Stačí povařit propláchnutou rýži v mléce (asi 300 g rýže na litr mléka), dokud nezměkne. Dochutíme cukrem nebo medem a skořicí a přidáme nakrájené ovoce nebo ořechy. Rýži přendáme do malých uzavíratelných kelímků či misek, které pak dítěti sbalíme s sebou do školy. K přípravě se nejvíc hodí selské mléko od českých farmářů, třeba z Radonic.
Chia pudink ve skleničce
Čtvrt litru mandlového (může být i kokosové) mléka smícháme se stejným množstvím vody se 2 lžícemi medu. Do asi 5–6 lahviček se šroubovacím uzávěrem (třeba od dětské přesnídávky) nasypeme po 15–20 g chia semínek a zalijeme je naředěnou směsí. Pořádně směs protřepeme, aby se všechna semínka chia obalila tekutinou. Necháme asi půl hodinky bobtnat. Hotový pudink ozdobíme ovocnou přesnídávkou Easyfruit a čerstvým ovocem. Uzavřeme a dáme svačinku pro školáka do jeho batůžku.
Bohatě plněný sendvič
Nejjistější způsob, jak dítě přimět sníst zeleninu na svačinu, je schovat ji přímo mezi dva namazané krajíce. Chuťově výborný je tmavý sendvičový chleba namazaný například pomazánkou EasySandwich s tuňákem, který dozdobíme salátem, ředkvičkami nebo okurkou. Hranatý a měkký chleba se dětem dobře drží a zelenina z něj tolik nevypadává.
Omeleta v chlebu
Vejce byla v posledních letech na černé listině kvůli vyššímu obsahu cholesterolu, poslední výzkumy ovšem ukazují, že s jejich škodlivostí to není až tak žhavé, a naopak jde o důležitý zdroj bílkovin. Natvrdo vařené vejce by školáka asi příliš nelákalo, ale omeleta plněná sýrem a nakrájenou zeleninou mu zachutná. Stačí osmažený plátek vložit mezi chleby lehce potřené hořčicí a je hotovo.
Pomazánka z červené čočky
Luštěniny také nepatří k nejžádanějším dětským jídlům, ovšem i s nimi se dá leccos vymyslet. Pomazánka z červené čočky má mnoho variant, osvědčená je například ta s mrkví, cibulí a česnekem. Sto gramů propláchnuté čočky stačí na lžíci oleje chvíli restovat s půlkou cibule nakrájené na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkví a utřeným česnekem. Po pěti minutách směs zalijeme hrnkem vařící vody a dusíme do měkka. Pomazánku po vychladnutí natřeme na pečivo a dozdobíme nakrájenými rajčaty, bazalkou nebo rukolou.
Pikantní paštikové lodičky
Balení rozváleného listového těsta rozdělíme na 8 stejně velkých dílů. Dvě májky ve skle smícháme se dvěma rozšlehanými vejci a strouhaným muškátovým oříškem a mletým pepřem a rozdělíme na 8 částí. Na každý díl těsta položíme díl náplně. Z těsta vytvarujeme lodičku nebo pevně stiskneme růžky k sobě do tvaru šátečku. Lodičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi (případně kmínem či sezamovým semínkem) a upečeme dozlatova.
Zpestřete dětem pitný režim
Neodmyslitelnou součástí svačiny pro školáka jak pro malé, tak větší školáky jsou i nápoje. Základem pitného režimu by měla být v první řadě neperlivá voda, ke které můžete svému školákovi nebo školačce přibalit navíc ovocné smoothie nebo ovocné kapsičky – zatímco jablko nebo banán se v batohu mohou rozmačkat, kapsička vydrží nepoškozená.
Publikováno: 4. 9. 2017, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová