reklama

Flexitariánství  – jezte všechno, ale zdravě!

Hledáte nějakou změnu v jídelníčku a nechce se vám držet některou z přísných diet? Možná pro vás bude řešením flexitariánství, které je především životním stylem zodpovědným k sobě i k okolnímu světu. Fandí mu také odborníci, a tak vám nic nebrání v tom, abyste se k flexitariánům rovněž přidali.

Zdravý jídelníček prospívá našemu tělu, linii i duši (Zdroj: Depositphotos)

O tomto stylu stravování bychom nejspíš nevěděli, kdyby jistá americká dietoložka jménem Dawn Jackson Blatner nevydala před několika lety knihu, která shrnula zásady flexitariánství. Ty si velmi rychle získaly oblibu mezi mnoha známými lidmi: Patří k nim třeba Richard Gere, Gwyneth Paltrow nebo mistr kuchař Jamie Olivier.

Vše je dovoleno, ale s mírou

Na světě existuje řada "úžasných“ diet, které vám ale žádný odborník nejspíš nedoporučí, protože se při jejich delším dodržování dostavují nejrůznější obtíže například proto, že tělu nedodávají potřebné vitaminy a další důležité látky. Neplatí to ovšem o flexitariánství, v němž je mnohé dovoleno, jen zdravým způsobem. Někdy bývá zařazováno mezi formy vegetariánství, není to ale úplně přesné. Flexitarián se nemusí zříkat masa, jen by se z něj neměla stát hlavní složka stravy. Dodržovat požadované zásady není obtížné, protože jsou do jisté míry flexibilní, což dalo i název celému životnímu směru. Ve flexitariánství totiž nejde jenom o jídlo, ale také o přístup k životnímu prostředí a k životu vůbec.

Zeměkoule, ruka
Flexitariánstvím chráníte nejen sebe, ale i životní prostředí (Zdroj: Depositphotos)

Jídla ze zdravých zdrojů

Pokud toužíte po nějaké přesnější definici, pak můžeme flexitariány popsat jako lidi, v jejichž jídelníčku převažuje 70–80 % rostlinné stravy, zbývající podíl patří masu. To by mělo být hlavně bílé, červenému je lepší se vyhýbat, ale když si ho dopřejete jednou za čas, nic se nestane. Zcela neomezená je konzumace ryb. Naopak zakázány jsou veškeré uzené a smažené potraviny. Podstatné jsou nejen stravovací, ale také ekologické benefity.

Například velkovýroba masa je v současnosti podle některých odhadů "zodpovědná“ za 15 % světové produkce emisí. Takže pokud snížíte konzumaci masa, ulevíte naší planetě. V etickém přístupu můžete pokračovat i při výběru jídla a surovin: Nakupujte u lokálních producentů, hledejte ve svém okolí dobré farmáře, kontrolujte obaly kupovaných potravin, aby nebyly plné "éček“ a dalších škodlivých látek. Můžete se najíst i v restauraci, ale měli byste si vybrat takovou, kde se vaří z kvalitních surovin a kde nabízejí bohatý výběr vegetariánských a zdravých jídel.

Uzeniny
Uzeniny vypadají lákavě, ale do flexitariánského jídelníčku nepatří (Zdroj: Depositphotos)

Jak na to?

S flexitariánstvím můžete začít kdykoliv. Pokud jste ale až doposud byli skalní milovníci masa, doporučujeme zavádět změny postupně. Třeba tak, že nejdříve vyřadíte maso z jídelníčku jednou až dvakrát týdně a pomalu budete počet bezmasých dní rozšiřovat. Ideálem je dosáhnout následujícího poměru – masité jídlo dvakrát týdně a zbývajících pět dní jídlo "rostlinné“, případně ryby. I proto se flexitariánům někdy říká flexibilní vegetariáni, protože se vlastně nejedná o striktní zákazy, ale spíše o doporučení, která poskytují poměrně velkou svobodu, aby si vybral ve flexitariánském jídelníčku každý.

Zelenina
Zeleninu nakupujte na prověřených farmářských trzích (Zdroj: Depositphotos)

Co je dovoleno jíst?

Do jisté míry se flexitariánský jídelníček podobá tomu, co jedli naši předkové. Ještě před necelými 100 lety se vařily spíše pokrmy rostlinného původu a maso bylo na stole někdy jen o nedělích a o svátcích. Základ tedy tvoří ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, semínka a ořechy. Bílé pečivo se nedoporučuje, místo něj si můžete dopřát to celozrnné. Dovoleny jsou vejce, mléko a sýry s výjimkou těch hodně tučných. Potraviny můžete konzumovat syrové, vařené a dušené.

Ryby
Ryby můžete jíst neomezeně (Zdroj: Depositphotos)

Zakázány nejsou ani zdravé tuky, takže se nemusíte bát olivového (a jiného rostlinného) oleje a nevadí ani trocha kvalitního másla. Jako přílohy využijte nejen rýži, ale také pohanku nebo jáhly. Občas mohou být i vařené brambory. Důležité je u sestavování jídelníčku přemýšlet. Například jak nahradit vitamín B12, který je bohatě obsažen v červeném mase. Ten se naštěstí nachází také ve vajíčkách, mléčných výrobcích či rybách, ale rovněž v zelí, špenátu nebo brokolici. Další důležité látky získáte z čočky, fazolí, tofu nebo tempehu, což jsou sójové boby fermentované ušlechtilou plísní.

Mléčné výrobky, vejce, celozrnné pečivo, ořechy
Mléčné výrobky, vejce, celozrnné pečivo i ořechy – to vše si mohou flexitariáni také dopřát (Zdroj: Depositphotos)

Proč být flexitariánem?

Odpověď je docela jednoduchá: Pomůžete tak nejen životnímu prostředí, ale hlavně sobě. Vaše tělo se postupně zbaví škodlivin, zmizí přebytečná kila a snížíte riziko mnoha civilizačních chorob jako cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, některé druhy rakoviny a výrazně ulevíte svému trávení. Skladbu pokrmů pochopitelně upravte podle svých případných alergií i chronických chorob. Vzhledem k tomu, že většina lékařů a dietologů nemá s flexitariánskou "dietou“ problém, naopak ji doporučují, pomohou vám jistě i s úpravou jídelníčku tak, aby odpovídal vašim potřebám.

Lékař
S úpravou jídelníčku vám pomůže i lékař nebo dietolog (Zdroj: Depositphotos)

Tipy pro vás:

  • Jezte nejlépe 5× denně, ale pokud jste zvyklí jíst 3× denně, pak na svých návycích nemusíte nic měnit.
  • Omezení masa v jídelníčku vás hlavně z počátku může svádět k větší konzumaci bílého pečiva, tučných sýrů a nezdravých sladkostí. Tomu všemu se raději vyhněte a jídlo si naplánujte tak, abyste se vyhnuli pocitu hladu.
  • Jak už jsme se zmínili, flexitariánství není nebezpečný styl stravování. Jediným nebezpečím se může stát vaše pohodlnost, když nebudete důsledně vyhledávat kvalitní a zdravé potraviny... a také nedůslednost při dodržování zásad.
Jóga
Ke zdravému jídelníčku patří i zdravý pohyb. Třeba harmonizační jóga (Zdroj: Depositphotos)

Upečte si prima chutný čokoládový bezlepkový dort

Publikováno: 2. 7. 2021, Autor: Romana Slaninová