reklama

Co uvařit z květáku aneb Návod na rychlý oběd či lehkou večeři

Květák je letní zeleninou, která chutná dobře zasyrova i jako vařený či smažený pokrm. Takový klasický obalovaný květák s vařenými bramborami zná asi každý, stejně tak stokrát proklínaný mozeček ve školní jídelně. Pojďte se podívat na další a skutečně chutné pokrmy z květáku, které rozhodně stojí za to vyzkoušet a obohatit si jídelníček o lehký oběd či jednoduchou večeři.

i (Zdroj: Depositphotos)
Co uvařit z květáku aneb Návod na rychlý oběd či lehkou večeři (Zdroj: Depositphotos)

Chutné pokrmy z květáku

Květák neboli  karfiol (Brassica oleracea) je zelenina z čeledi brukvovitých. Předchůdcem květáku je divoká brukev zelná. Podle období sklizně pak květák dělíme na zimní, raný, letní a letně podzimní. Jedlé jsou samozřejmě všechny. Na záhon nebo do skleníku vysazujeme sazenice, které potřebují vydatnou zálivku. 

Květák je košťálová zelenina s vysokým obsahem dusíku, vlákniny, bílkovin nebo cukrů. Patří tedy mezi potraviny, které nás zasytí. Ne všichni si ale mohou květák dopřávat v neomezeném množství. Například lidé trpící dnou by se měli od květáku držet co nejdál, protože obsahuje vysoké procento kyseliny močové, která dnu zhoršuje. Její výrazný zápach pak cítíme při vaření květáku. 

Květák
i (Zdroj: Depositphotos)
Květák není jen v bílé barvě, existují i barevné varianty

Oblíbené květákové placičky

  • syrový květák
  • 1-2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a opepříme. Přidáme 1-2 žloutky a několik lžic mouky. Na závěr vmícháme sníh z bílků. Vytvoříme kompaktní placičky, které po obou stranách smažíme na rozpáleném oleji. 

Placičky
i (Zdroj: Depositphotos)
Květákové placičky lze jíst i za studena

Salát s květákem k masu

  • blanšírovaný květák
  • vařené brambory
  • blanšírované zelené fazolky (nebo mrkev, celer a další zelenina)
  • dijonská hořčice
  • med
  • olej
  • sůl

Brambory uvaříme doměkka, květák a vybranou zeleninu oblanšírujeme. Květák rozebereme na co nejmenší růžičky. Brambory nakrájíme na plátky. V misce smícháme hořčici, olej a med a vytvoříme zálivku. Zeleninu a brambory jemně osolíme a přelijeme zálivkou, kterou je možno vylepšit pepřem, sekanou petrželkou nebo chilli papričkou. Podáváme ke grilovanému nebo pečenému masu.

Salát
i (Zdroj: Depositphotos)
Salát z oblanšírovaného květáku je vhodnou přílohou k masu

Krémová polévka z květáku

  • vařený květák
  • vývar
  • cibule
  • mražená nebo čerstvá zelenina do polévky
  • česnek
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • smetana
  • máslo

Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, jakmile lehce zezlátne, zalijeme ji vodou, ve které jsme vařili květák (lze samozřejmě použít i jiný vývar). Přidáme uvařený květák, a jakmile polévka přejde varem, odstavíme. Květák ve vývaru rozmixujeme do hladka, přidáme zeleninu na drobné kostičky a znovu povaříme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přidáme česnek. Zjemníme smetanou a na závěr přidáme lžíci másla. Zdobíme sekanou petrželkou. Jako přílohu je ideální přidat osmažené krutonky nebo bílé pečivo.

Polévka
i (Zdroj: Depositphotos)
Zkuste krémovou květákovou polévku

Květákové pyré k rybě

  • vařený květák
  • smetana
  • sůl
  • vývar
  • máslo
  • maso z bílé ryby
  • olej
  • koření na rybu

Květák uvaříme do měkka ve vývaru, ještě horký rozmixujeme v mixéru se smetanou. Osolíme a zjemníme kouskem másla. Rybu osolíme, potřeme olejem a zprudka osmažíme na rozpáleném tuku. Květákové pyré podáváme s osmaženou rybou jako jednoduchý oběd nebo lehkou večeři.

Pyré
i (Zdroj: Depositphotos)
Květákové pyré je obdobou bramborové kaše

Květákový nákyp

  • 1 velký květák
  • 4 rohlíky
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g slaniny
  • 100 ml mléka
  • 4 vejce
  • 200 g šunky
  • sůl, mletý pepř, mletý muškátový oříšek

Květák uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Slaninu oškvaříme na pánvi. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, aby se nasákly. Přimícháme slaninu. Květák nasekáme na hrubé kousky, šunku nakrájíme na malé kostičky. Vše smícháme dohromady. Přidáme žloutky, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Nakonec mícháme sníh z bílků. Směs vložíme do máslem vymazaného pekáče a pečeme asi 40 minut na 190-200°C.

Nákyp
i (Zdroj: Depositphotos)
Květákový nákyp se šunkou je výborná lehká večeře

Připravte si vegetariánský tataráček

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 25. 6. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová