Chcete si dopřát zmrzlinu z poctivých surovin a přesně podle své chuti? Pak není nic jednoduššího než si ji vyrobit. Základní suroviny, žádné zbytečné konzervanty a barviva, zmrzlinu si můžete připravit i bez cukru. Jestli máte rádi letní osvěžující drink v podobě mojita a kávu s karamelovou sušenkou, zkuste je s námi třeba ve formě zmrzliny.
Druhy zmrzliny
Zmrzliny můžeme rozdělit na několik kategorií podle surovin, ze kterých se vyrábějí.
- Smetanové a mléčné zmrzliny jsou postavené na těchto mléčných výrobcích. Čím více v nich bude tuku, tím bude výsledek krémovější. Voda se do těchto zmrzlin nepřidává.
- Jogurtové zmrzliny – hitem posledních let jsou zmrzliny z jogurtu. Jsou lehčí, mírně nakyslé a osvěžující. Nejlepší volbou je bílý jogurt doplněný ovocem, oříšky nebo čokoládou.
- Ovocné zmrzliny – zmrzliny se smetanou nebo mlékem nebo čistě ovocné. Ovoce si můžete vybrat podle své chuti.
- Sorbety– vodová zmrzlina s podílem ovoce, ovocných šťáv, cukru a třeba i dalších netypických přísad, jako jsou limonády nebo sekty.
- Šerbety – jde o sorbet, do kterého je přidáno malé množství tuku v podobě mléka, smetany nebo třeba bílků.
Jde to i bez zmrzlinovače
K výrobě zmrzliny doma nepotřebujete žádný přístroj. I když ten vám mnohé usnadní. Zmrzlinu totiž v nádobě míchá, směs se přitom chladí a zároveň se do ní vmíchává vzduch. Je potom nadýchanější. Můžete pořídit levnější přístroje s chladicí nádobou, kterou musíte před každým použitím nechat v mrazáku, nebo stroje s kompresorem, u kterých tato potřeba odpadá, chladí a zároveň míchají. Ale zvládnete to i bez něj. Vypomoci si můžete použitím slazeného zahuštěného mléka, které obsahuje málo vody a netvoří se tak při tuhnutí ledové krystalky.
Další možností, nebo spíš nutností, je pravidelné promíchávání vidličkou nebo prošlehání směsi každou půl hodinu po vložení do mrazáku. Jednoduchým způsobem, kde se vyhnete i procesu míchání, je použití mraženého ovoce. Stačí ho jen hodit do mixéru (který takovou zátěž zvládne) spolu s tvarohem nebo smetanou a krátce promixujte. Za necelou minutu můžete zmrzlinu podávat. Další variantou je pořídit tvořítka na nanuky a směs do nich nalít.
Se surovinami si můžete vyhrát
Fantazii se meze nekladou, proto si zmrzlinu můžete doma vyrábět v nepřeberném množství variací. Ve zmrzlinách s tukovou složkou si můžete vyhrát – použijte smetanu, jogurt, mascarpone, jakékoli rostlinné mléko nebo tvaroh či dětský dezert. Oslaďte je klasicky cukrem, nebo třeba medem, alternativně můžete použít i banán. Přidejte nasekané oříšky, semínka, čokoládu, dochuťte různými bylinkami, třeba i těmi netradičními. Může to být třeba levandule, bazalka, chilli. Přidat můžete i sušenky, marmelády.
Zmrzlina mojito
Na drink mojito v podobě zmrzliny si nachystejte:
- 3 limetky
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml obyčejné vody
- 400 ml perlivé vody
- hrst máty
- bílý rum pro verzi s alkoholem
Cukr s obyčejnou vodou dejte do hrnce a svařte je. Cukr se musí rozpustit. Větší část máty dejte do cukrového rozvaru, 5 minut vařte. Pak nechte vychladnout a následně přeceďte.
Zbytek máty nasekejte nadrobno. Z limetek nastrouhejte kůru (jenom tu zelenou část) a vymačkejte šťávu. Vše potom smíchejte dohromady.
Pokud budete přidávat rum, buďte s množstvím opatrní. S ním bude zmrzlina tuhnout pomaleji. Nalijte do nádoby a dejte mrazit. Nezapomeňte každou půlhodinu prošlehat vidličkou.
Kávová zmrzlina s karamelovými sušenkami
Připravte si:
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 80 g cukru
- 40 ml kávy (dvě espressa, případně můžete použít i instantní kávu)
- karamelové sušenky
Mléko se smetanou a kávou dejte do hrnce a zahřejte. Místo hotové kávy můžete použít instantní, stačí ji do směsi mléka a smetany nasypat a rozmíchat. Můžete přidat i trochu mleté kávy. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak do nich přimíchejte trochu horké směsi. Aby se žloutky nesrazily.
Pak je vlijte do hrnce a povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Za občasného míchání nechte zchladnout. Několik karamelových sušenek nadrobte nebo nasekejte a zamíchejte je do směsi. Nalijte do nádoby a dejte do mrazáku. Když povrch zatuhne, posypte ho ještě zbytkem rozdrcených sušenek a nechte domrazit.
A můžete podávat.
Překvapte své hosty zdravým grilováním
Publikováno: 18. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová