Slovo „quiche“ je zkomoleným německým slovem „Kuchen“, což znamená dort. Původní „quiche Lorraine“ si rychle získal své čestné místo nejen ve Francii, ale i v Anglii a postupně pronikl s mnoha úpravami do dalších zemí. Skvělé je na něm úplně všechno. Nejen dokonalá chuť, ale i to, že na něj zužitkujete podle své fantazie prakticky cokoliv a snadno připravíte i vegetariánskou obměnu. Quiche můžete podávat jako předkrm, lehký letní oběd, večeři nebo pozdní snídani.
Špenátový quiche
Nejprve se quiche připravoval z těsta chlebového, až později se začalo používat křehké. Stejně, jako to dělá blogerka Live with Anny, jejíž recept vám přinášíme.
Co budete potřebovat?
Těsto:
- 200 g mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce
- sůl
- trocha vody (pokud bude potřeba)
Náplň:
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- 200 g sýru
- cca 5 menších jarních cibulek
- 200 g listového špenátu
- 2 rajčata
- sůl
- koláčová forma o průměru 28 cm, nejlépe s klasickými vroubky, ale můžete použít i dortovou
Jak na to?
Předehřejte si troubu na 180 °C. V misce smíchejte mouku, olej, vejce a sůl. Pokud bude těsto drobivé, můžete postupně po malých troškách přidat vodu. Těsto vyválejte do tenké kulaté placky a vložte jej do koláčové formy vymazané tukem a vysypané moukou, těsto vtlačte až do okrajů a přebytky odřízněte. Propíchejte těsto vidličkou a vložte formu do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C asi 10 minut.
Mezitím si připravte náplň. Spařte listový špenát horkou vodou, aby zmenšil svůj objem, a vodu z něj nechte vykapat. Nakrájejte si jarní cibulku a rajče. Nastrouhejte sýr a v misce smíchejte smetanu s vejci a solí.
Po 10 minutách vyjměte formu z trouby. Na těsto rozložte špenát s jarní cibulkou a vše zasypte nastrouhaným sýrem. Nahoru položte plátky rajčat a zalijte směsí smetany a vajec. Quiche vložte zpátky do trouby a dopečte při 180 °C asi 40 minut. Pokud si chcete ušetřit starosti s nerovnoměrným pečením, vsaďte na troubu MORA. Unikátní klenutý vnitřek umožňuje horkému vzduchu rovnoměrně proudit kolem připravovaného pokrmu, a proto můžete zapomenout na „otáčení“ plechu nebo dortové formy.
Potěšte své blízké radostným koláčem
Publikováno: 19. 6. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce