Patří to již k našim každoročním rituálům, kdy netrpělivě vyhlížím první rebarboru, abych z ní mohla upéct náš oblíbený jahodovo-rebarborový koláč. V naší rodině patří k těm nejoblíbenějším koláčům, a proto věřím, že i vy si ho zamilujete.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/db/19/column/db19a302a5eff01d7583357b72b18a3e_depositphotos_25853877_l-2015.jpg)
A proto si nenechte ujít tento jedinečný gurmánský zážitek, protože rebarbora je dostupná pouze po určitou část roku. Nutno také upozornit, že sezóna rebarbory zpravidla koncem června končí. Tak neváhejte a tuto ohromnou dobrotu si co nejdříve upečte.
![Jahodovo-rebarborový koláč na talíři s hrnkem teplého čaje](https://img.primadoma.cz/w_2/bb/62/column/bb62aac85e016ad1db8759e050e4cccd_depositphotos_68218821_l-2015.jpg)
Co na jeho přípravu potřebujete?
- 500 g jahod
- 500 g rebarbory
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g bílého jogurtu
- 1 prášek do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
Na drobenku:
- 1 až 2 perníky
- 100 g změklého másla
- 50 g hnědého cukru
![Suroviny, jahody](https://img.primadoma.cz/w_2/4b/be/column/4bbe0a9e216ea0965ebcd1130f3345f5_depositphotos_468527336_l-2015.jpg)
Umyjte si jahody a rebarboru, kterou nechte okapat. Jahody potom nakrájejte na plátky. Rebarboru zbavte konců a oloupejte. Oloupanou potom nakrájejte na malé kostičky.
![Umývání jahod](https://img.primadoma.cz/w_2/46/a2/column/46a26d3d5a8da2ace7cf062e93322cf6_depositphotos_2357759_l-2015.jpg)
V míse si vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Následně k nim přidejte rozpuštěné máslo. Po zašlehání do směsi dodejte také jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Nakonec za stálého míchání pomalu do těsta přidávejte mouku. Míchejte, dokud nevznikne husté hladké těsto.
![Vajíčko, mísa](https://img.primadoma.cz/w_2/11/39/column/1139edd4339f847a4892dfb028da77de_depositphotos_403118102_l-2015.jpg)
Těsto přelijte do formy vyložené pečícím papírem nebo silikonem. Na povrch těsta pak rozmístěte na kostičky nakrájenou rebarboru a na plátky nakrájené jahody.
![Kuchařka dává na těsto rebarboru](https://img.primadoma.cz/w_2/23/bd/column/23bd162deb24b83ac093de6e82308fbd_depositphotos_420971490_l-2015.jpg)
V čisté míse si vyrobte drobenku. Nastrouhejte perník, který pak smíchejte s cukrem a změklým máslem. Pořádně ručně propracujte.
![Drobenka](https://img.primadoma.cz/w_2/db/4b/column/db4bf01670e6271f9c57af49bd3578e5_depositphotos_80384982_l-2015.jpg)
Hotovou drobenkou posypte celou plochu koláče. Plech strčte do trouby, v níž koláč pečete, dokud nezezlátne.
![Hotový koláč](https://img.primadoma.cz/w_2/01/2a/column/012ab065b15fe85eb1cc1cbb541a8e43_depositphotos_72903167_xl-2015.jpg)
Víte, jak rebarboru pěstovat?
Publikováno: 18. 6. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová