reklama

Užijte si červen s výtečným doma upečeným jahodovo-rebarborovým koláčem

Patří to již k našim každoročním rituálům, kdy netrpělivě vyhlížím první rebarboru, abych z ní mohla upéct náš oblíbený jahodovo-rebarborový koláč. V naší rodině patří k těm nejoblíbenějším koláčům, a proto věřím, že i vy si ho zamilujete.

i (Zdroj: Depositphotos)
Jahodovo-rebarborový koláč s křupavou posypkou (Zdroj: Depositphotos)

A proto si nenechte ujít tento jedinečný gurmánský zážitek, protože rebarbora je dostupná pouze po určitou část roku. Nutno také upozornit, že sezóna rebarbory zpravidla koncem června končí. Tak neváhejte a tuto ohromnou dobrotu si co nejdříve upečte.

Jahodovo-rebarborový koláč na talíři s hrnkem teplého čaje
i (Zdroj: Depositphotos)
Pochutnejte si na jahodovo-rebarborovém koláči, je výtečný nejen na snídani

Co na jeho přípravu potřebujete?

  • 500 g jahod
  • 500 g rebarbory
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 500 g bílého jogurtu
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce

Na drobenku:

  • 1 až 2 perníky
  • 100 g změklého másla
  • 50 g hnědého cukru
Suroviny, jahody
i (Zdroj: Depositphotos)
Jahodovo-rebarborový koláč se neobejde bez čerstvých jahod a rebarbory

Umyjte si jahody a rebarboru, kterou nechte okapat. Jahody potom nakrájejte na plátky. Rebarboru zbavte konců a oloupejte. Oloupanou potom nakrájejte na malé kostičky.

Umývání jahod
i (Zdroj: Depositphotos)
Nejprve si omyjte jahody, které po okapání nakrájíte na tenké plátky

V míse si vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Následně k nim přidejte rozpuštěné máslo. Po zašlehání do směsi dodejte také jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Nakonec za stálého míchání pomalu do těsta přidávejte mouku. Míchejte, dokud nevznikne husté hladké těsto.

Vajíčko, mísa
i (Zdroj: Depositphotos)
V míse vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny

Těsto přelijte do formy vyložené pečícím papírem nebo silikonem. Na povrch těsta pak rozmístěte na kostičky nakrájenou rebarboru a na plátky nakrájené jahody.

Kuchařka dává na těsto rebarboru
i (Zdroj: Depositphotos)
Hotové těsto ozdobte jahodami a rebarborou

V čisté míse si vyrobte drobenku. Nastrouhejte perník, který pak smíchejte s cukrem a změklým máslem. Pořádně ručně propracujte.

Drobenka
i (Zdroj: Depositphotos)
Nakonec si vyrobte ještě drobenku k posypání koláče

Hotovou drobenkou posypte celou plochu koláče. Plech strčte do trouby, v níž koláč pečete, dokud nezezlátne.

Hotový koláč
i (Zdroj: Depositphotos)
Hotový koláč je lahodný, šťavnatý, není ani příliš sladký, ani kyselý a má úžasnou křupavou krustu

Víte, jak rebarboru  pěstovat?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 6. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová