Patří to již k našim každoročním rituálům, kdy netrpělivě vyhlížím první rebarboru, abych z ní mohla upéct náš oblíbený jahodovo-rebarborový koláč. V naší rodině patří k těm nejoblíbenějším koláčům, a proto věřím, že i vy si ho zamilujete.
A proto si nenechte ujít tento jedinečný gurmánský zážitek, protože rebarbora je dostupná pouze po určitou část roku. Nutno také upozornit, že sezóna rebarbory zpravidla koncem června končí. Tak neváhejte a tuto ohromnou dobrotu si co nejdříve upečte.
Co na jeho přípravu potřebujete?
- 500 g jahod
- 500 g rebarbory
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g bílého jogurtu
- 1 prášek do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
Na drobenku:
- 1 až 2 perníky
- 100 g změklého másla
- 50 g hnědého cukru
Umyjte si jahody a rebarboru, kterou nechte okapat. Jahody potom nakrájejte na plátky. Rebarboru zbavte konců a oloupejte. Oloupanou potom nakrájejte na malé kostičky.
V míse si vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Následně k nim přidejte rozpuštěné máslo. Po zašlehání do směsi dodejte také jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Nakonec za stálého míchání pomalu do těsta přidávejte mouku. Míchejte, dokud nevznikne husté hladké těsto.
Těsto přelijte do formy vyložené pečícím papírem nebo silikonem. Na povrch těsta pak rozmístěte na kostičky nakrájenou rebarboru a na plátky nakrájené jahody.
V čisté míse si vyrobte drobenku. Nastrouhejte perník, který pak smíchejte s cukrem a změklým máslem. Pořádně ručně propracujte.
Hotovou drobenkou posypte celou plochu koláče. Plech strčte do trouby, v níž koláč pečete, dokud nezezlátne.
Víte, jak rebarboru pěstovat?
Publikováno: 18. 6. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová