reklama

Recept na rychlé knedlíčky nejen pro svobodné pány

Jednoduchý a rychlý recept Ládi Hrušky je určen nejen pro svobodné pány. A tak máte-li rádi netradiční pokrmy, kterým tento zcela jistě je, připravte si potřebné ingredience a pusťte se do vaření. Vařit budeme knedlíčky s cibulkou, ke kterým si můžete dát, jako Láďa, uzenou kýtu. Potřebovat budete jeden rohlík, který by neměl být čerstvý, ale z předchozího dne, dále jednu syrovou bramboru, cibuli, koření podle chuti a petrželovou nať. Recept je opravdu snadný, takže ho zvládnou i pánové.

i (Zdroj: Depositphotos)
Jednoduché recepty na různé varianty knedlíčků zvládne každý (Zdroj: Depositphotos)

Knedlíčky podle Ládi Hrušky

Knedlíčky se hodí jako příloha k masu. Nejsou pracné, snadno je připravíte během čtvrthodinky. I doba vaření je krátká, stačí 5-7 minut.

Potřebovat budete:

  • 1 rohlík – ne čerstvý, raději z předchozího dne
  • 1 syrovou bramboru
  • 1 cibuli
  • sádlo
  • sůl, koření, petrželku

Rohlík nakrájíme na drobné kousky, bramboru nastrouháme najemno, vymačkáme z ní škrob a vypracujeme těstíčko. Přidáme posekanou zelenou petrželovou nať, podle chuti osolíme a okořeníme, a tvoříme knedlíčky o velikosti malého míčku. Vložíme je do vroucí vody a vaříme zhruba 10 minut. Pak na sádle osmahneme dozlatova cibulku, kterou nasypeme na knedlíčky. Servírujeme s uzenou kýtou.

Knedlíky jako příloha
i (Zdroj: Depositphotos)
Jemné knedlíčky z housek a syrových strouhaných brambor se hodí jako příloha k uzenému nebo pečeným masům, omáčkám i zelenině

Knedlíčky na několik způsobů

Existuje mnoho receptů na knedlíčky. V české kuchyni se malé knedlíčky používají většinou jako zavářka do polévek. A tak přidám pro zpestření pár receptů na knedlíčky, které lze připravit v různých obměnách a z různých surovin. Některé se hodí do polévek, jiné jako příloha k masům, omáčkám, syrové i dušené zelenině či špenátu. 

Vegetariánské knedlíčky
i (Zdroj: Depositphotos)
Vegetariánské knedlíčky v kombinaci s čerstvou zeleninou

Knedlíčky do polévek

Mezi nejznámější knedlíčky patří játrové, drožďové, žemlovo-bramborové nebo zeleninové. Jak názvy napovídají, základem jsou buď játra, mleté nebo drůbeží maso, droždí či zelenina. Do směsi přidáváme nadrobno nakrájený rohlík nebo strouhanku, vejce, sůl, koření, petrželku a různé bylinky. 

Kuřecí knedlíčky
i (Zdroj: Depositphotos)
Kuřecí knedlíčky jako zavářka do polévky.

Drožďové knedlíčky

Na sádle zpěníme cibulku, přidáme polovinu z kostky droždí, které pozvolna rozpustíme a odstavíme z plotýnky. Po vychladnutí vmícháme jedno vejce, doplníme z poloviny strouhankou a moukou, lehce osolíme, opepříme a můžeme přidat bylinky. Knedlíčky vaříme 7 minut v polévce.

Drožďové knedlíčky
i (Zdroj: Depositphotos)
Drožďové knedlíčky v polévce

Tyrolské knedlíčky

Rozehřejte 50 g másla, osmahněte na něm cibuli, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Do misky dejte vejce, špetku muškátového oříšku, 200 g chleba nakrájeného na kostičky (ne čerstvý), 50 g strouhaného sýra, 1 lžíci hladké mouky, přidejte osmahnutou cibuli, 100 g baby špenátu a mléko. Vypracujte jemné těsto a navlhčenýma rukama vytvarujte malé knedlíčky. Vhoďte je do vroucí osolené vody a vařte 8-12 minut. Při servírování můžete posypat knedlíčky strouhaným parmazánem a pokapat rozpuštěným máslem.

Tyrolské knedlíčky
i (Zdroj: Depositphotos)
Tyrolské knedlíčky - canederli s uzeným masem a červeným zelím

Recept na skvělé bramborové knedlíky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 6. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová