Jednoduchý a rychlý recept Ládi Hrušky je určen nejen pro svobodné pány. A tak máte-li rádi netradiční pokrmy, kterým tento zcela jistě je, připravte si potřebné ingredience a pusťte se do vaření. Vařit budeme knedlíčky s cibulkou, ke kterým si můžete dát, jako Láďa, uzenou kýtu. Potřebovat budete jeden rohlík, který by neměl být čerstvý, ale z předchozího dne, dále jednu syrovou bramboru, cibuli, koření podle chuti a petrželovou nať. Recept je opravdu snadný, takže ho zvládnou i pánové.
Knedlíčky podle Ládi Hrušky
Knedlíčky se hodí jako příloha k masu. Nejsou pracné, snadno je připravíte během čtvrthodinky. I doba vaření je krátká, stačí 5-7 minut.
Potřebovat budete:
- 1 rohlík – ne čerstvý, raději z předchozího dne
- 1 syrovou bramboru
- 1 cibuli
- sádlo
- sůl, koření, petrželku
Rohlík nakrájíme na drobné kousky, bramboru nastrouháme najemno, vymačkáme z ní škrob a vypracujeme těstíčko. Přidáme posekanou zelenou petrželovou nať, podle chuti osolíme a okořeníme, a tvoříme knedlíčky o velikosti malého míčku. Vložíme je do vroucí vody a vaříme zhruba 10 minut. Pak na sádle osmahneme dozlatova cibulku, kterou nasypeme na knedlíčky. Servírujeme s uzenou kýtou.
Knedlíčky na několik způsobů
Existuje mnoho receptů na knedlíčky. V české kuchyni se malé knedlíčky používají většinou jako zavářka do polévek. A tak přidám pro zpestření pár receptů na knedlíčky, které lze připravit v různých obměnách a z různých surovin. Některé se hodí do polévek, jiné jako příloha k masům, omáčkám, syrové i dušené zelenině či špenátu.
Knedlíčky do polévek
Mezi nejznámější knedlíčky patří játrové, drožďové, žemlovo-bramborové nebo zeleninové. Jak názvy napovídají, základem jsou buď játra, mleté nebo drůbeží maso, droždí či zelenina. Do směsi přidáváme nadrobno nakrájený rohlík nebo strouhanku, vejce, sůl, koření, petrželku a různé bylinky.
Drožďové knedlíčky
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme polovinu z kostky droždí, které pozvolna rozpustíme a odstavíme z plotýnky. Po vychladnutí vmícháme jedno vejce, doplníme z poloviny strouhankou a moukou, lehce osolíme, opepříme a můžeme přidat bylinky. Knedlíčky vaříme 7 minut v polévce.
Tyrolské knedlíčky
Rozehřejte 50 g másla, osmahněte na něm cibuli, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Do misky dejte vejce, špetku muškátového oříšku, 200 g chleba nakrájeného na kostičky (ne čerstvý), 50 g strouhaného sýra, 1 lžíci hladké mouky, přidejte osmahnutou cibuli, 100 g baby špenátu a mléko. Vypracujte jemné těsto a navlhčenýma rukama vytvarujte malé knedlíčky. Vhoďte je do vroucí osolené vody a vařte 8-12 minut. Při servírování můžete posypat knedlíčky strouhaným parmazánem a pokapat rozpuštěným máslem.
Recept na skvělé bramborové knedlíky
Publikováno: 18. 6. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová