Jitrocel kopinatý je známá léčivá bylina, ze které se vyrábí lahodný jitrocelový sirup, který mnozí z nás užívali v dětství. Sirup skvěle zabírá při kašli, zahlenění i zánětu průdušek. K vnitřnímu užívání se nejčastěji využívá jitrocel kopinatý. Najdeme ho na loukách, mezích i v zahradách, kde roste v trsech. Má štíhlé, podlouhlé listy, z jejichž středu vyrůstá stvol, na kterém se později tvoří žlutobílé květy válcovitého tvaru.
Jitrocel, ranocel nebo hojílek
Jitrocel kopinatý má v lidovém léčitelství několik názvů. Říká se mu nejčastěji ranocel, ale také celníček, hojílek, volský jazyk, babka nebo hítrocíl. Jitrocel obsahuje množství vitamínu C, třísloviny, enzymy, sliz, kyselinu křemičitou, vápník, draselné soli, soli zinku a síry nebo glykosin akubin, který má tlumivý účinek na centrální nervovou soustavu. Čerstvá bylina se nejčastěji používá k hojení a zacelení ran, bolestem nohou, kloubů, i k léčbě zánětlivých onemocnění.
Bylina má protizánětlivé a hojivé účinky
Jitrocelový sirup i čerstvá bylina pomáhají v léčbě širokého spektra onemocnění. Sirup pomáhá při nachlazení, chřipce, snižuje horečku, usnadňuje odkašlávání, významně přispívá k léčbě zánětu dýchacích cest, průdušek a zápalu plic. Listy mají protizánětlivé, močopudné a čistící účinky, čistí krev, průdušky, plíce i žaludek, pomáhají při únavě, průjmech či angíně. Bylina má dezinfekční, protizánětlivé, hojivé, tišící a vysušující schopnosti.
Sbírají se mladé listy
Jitrocel kopinatý sbírejte výhradně v čisté přírodě. Trhat ho můžete několikrát za sezonu vždy, když vyraší nové výhony, které mají největší účinky. Mladé lístky, vyrůstající z růžice rostliny, se sbírají odpoledne za slunečného počasí. Stejně jako všechny byliny trháme jitrocel, pokud možno, v den úplňku nebo před úplňkem, kdy má největší sílu.
Jitrocel má využití i v kuchyni
Jitrocel můžete užívat v podobě sirupu anebo sušený, ze kterého lze připravit čaj. Lze ho užívat sušený i ve směsi bylin. Pro množství vitaminů, minerálů a dalších, zdraví prospěšných látek je čerstvý jitrocel často využíván i při vaření. Můžete z něho připravit špenát, polévku nebo ho společně s dalšími bylinami přidat do salátů.
Sirup proti kašli a nachlazení
Připravte si:
- 1 kg listů čerstvého jitrocele
- 1 l vody
- 400 g krystalového nebo třtinového cukru
Předem si připravte sklenice nebo lahvičky s uzávěrem, dobře je umyjte a vysušte. Celé nebo na menší kousky nakrájené jitrocelové listy vložte do hrnce a zalijte převařenou částečně vychlazenou vodou. Přikryjte poklicí a nechte 24 hodin louhovat. Druhý den výluh sceďte přes síto nebo plátno, přelejte zpět do hrnce, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvolna pak přiveďte k varu a lehce vařte až do zhoustnutí. Hotový, horký sirup nalijte do sklenic, uzavřete je a obraťte na několik minut dnem vzhůru, aby se víčka utěsnila.
Výroba sirupu zastudena
Čerstvé, mladé listy jitrocele omyjeme a vrstvíme je do velké sklenice, nejlépe do 5l zavařovací lahve. Vrstvy děláme silné asi 1-1,5 cm. Každou vrstvu zasypeme cukrem a stlačíme. Takto pokračujeme až do naplnění sklenice. Pak lahev uzavřeme a necháme stát na slunném místě, než pustí jitrocel šťávu. Pak sirup přecedíme, slijeme do uzavíratelných nejlépe tmavých lahví nebo skleniček a uskladníme v chladu a temnu, nejlépe ve sklepě. Z uvedeného množství bychom měli získat zhruba 2 l sirupu. Vydržet by měl i několik měsíců. Po otevření je ale nutné do určité doby spotřebovat.
Vyrobte si léčivou mastičku
Publikováno: 16. 6. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová