reklama

Jedlé a chutné rostliny rostou i jako plevel. Ochutnejte ty, do kterých byste to nikdy neřekli

Rostliny jako je kopřiva, bršlice nebo ptačinec jsou považovány za plevel. Milovníkům anglického trávníku dokonce vadí i sedmikrásky nebo pampelišky. To ale dělají velkou chybu, protože mnohé z nich můžeme využít i v kuchyni nebo domácí lékárně.

i (Zdroj: Depositphotos)
Jedlé rostliny oživí každý salát (Zdroj: Depositphotos)

Buďme k plevelům shovívaví, většina z nich se dá využít v kuchyni nebo kosmetice nebo domácí lékárně. Zvlášť na jaře a brzkém létě, dokud nejsou vysušené od prudkého slunce, mají obrovskou sílu a spoustu prospěšných látek.

Byliny nejsou plevel

Plevel, jak ho vnímá většina z nás, v podstatě neexistuje. Všechno jsou to jenom rostliny, které jen udělaly tu chybu, že vyrostly tam, kde se nám to nehodí. Stačí se projít zahradou nebo jít na procházku a na louce si natrháme množství bylinek, ze kterých můžeme připravit salát, ochucené máslo nebo léčivou tinkturu či sirup.  

Bylinky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Většina bylinek na záhonu a trávníku je chutná

Bylinkové máslo

Připravíme je z bršlice kozí nohy, popence, ptačince a samozřejmě másla. Pokud nemáte máslo, ale najdete v chladničce tučnou smetanu, (alespoň 30%) můžete si vyrobit máslo vlastní. Navíc vám jako vedlejší produkt vznikne i podmáslí, takže získáte i chutný a osvěžující nápoj. Smetanu nalijeme do šlehače a na vyšší obrátky mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá šlehačka. V tomto okamžiku bychom obyčejně už končili, ale my šleháme dál, dokud se na dně mísy se objeví hrouda másla zalitá podmáslím. Než se máslo "utluče“, připravíme si bylinky. Otrháme lístky a najemno je nasekáme. Nasypeme ke změklému máslu a promícháme. Na dochucení můžeme přidat trochu mořské nebo himalájské soli. Rozdělíme na porce nebo vytvarujeme váleček a dáme do chladničky ztuhnout.

Máslo
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Bylinkové máslo vytvoříme z bršlice kozí nohy, popence a ptačince

Sedmikrásková tinktura

Květy sedmikrásek otrháme od stonků, nasypeme do uzavíratelné lahvičky a zalijeme lihem, můžeme použít i čistou vodku. Je důležité, aby alkoholu bylo víc než květů, respektive, aby všechny květy byly ponořené. Hotovou tinkturu uchováme chladu a hlavně temnu, takže ideálně v chladničce. Pokud by někomu použitý alkohol vadil, může bez obav nakapat tinkturu rovnou do horkého nápoje a nechat zchladnout. Alkohol se odpaří a zůstanou jen zdraví prospěšné látky.

Tinktura
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Květy sedmikrásek zalijeme lihem

Takto podáváme tinkturu například malým dětem. Tinkturu užíváme při níže popsaných obtížích, můžeme užívat zhruba čtrnáct dní až tři týdny nepřetržitě. Užívá se tak, že tělesnou váhu dělíme třemi a výsledek značí, kolik kapek dávkujeme. Užíváme ráno, v poledne a večer.

Bylinkový sirup

Použijeme do něj sedmikrásky, pampelišky a květy hluchavky nachové. Květy postupně vkládáme do větší zavařovací lahve se šroubovým uzávěrem. Každou vrstvu prosypeme pořádnou dávkou krystalového cukru v poměru výšky zhruba 1:1. Obsah utřeseme a uzavřeme. Sklenici postavíme na okno, kde na ni bude svítit sluníčko a květy postupně pustí šťávu. Hustý sirup slijeme přes plátýnko, propasírujeme a můžeme začít užívat.

Sirup
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Květy pampelišky sedmikrásky a hluchavky nachové zasypeme cukrem

Sedmikráska (Bellis) – květy obsahují hořčiny ulevující od bolestí hlavy. Doporučuje se pro zvýšení látkové výměny ve žlučníku a játrech. Je dobrá i proti zimnici, horečce, při chřipce i jako močopudný prostředek. Ulevuje při kašli a onemocnění dýchacích cest.

Sedmikráska
i (Zdroj: Depositphotos)
Sedmikráska

Pampeliška (Taraxacum officinale) – všudypřítomná a nejznámější bylina má široké možnosti využití. Kromě kořene a listů hojně využívaných v lidovém léčitelství se sbírají i květy. Vaří se z nich lahodný med i sirup. Barevně i chuťově oživí míchané zelené saláty.

Pampeliška
i (Zdroj: Depositphotos)
Pampeliška

Hluchavka nachová (Lamium purpureum) – účinky hluchavky nachové jsou silnější, než její bíle kvetoucí sestry. Má protizánětlivé účinky a přidává se do průduškových čajů. Odvar má zklidňující účinky na podrážděné nervy a pomáhá při nepravidelné menstruaci. Sběr květů hluchavky vyžaduje značnou dávku trpělivosti, je třeba dávat pozor, aby nedošlo k pomačkání. Krásnými květy můžeme ozdobit dezerty. Kromě květů se využívají také mladé výhonky a listy, které se v malém množství přidávají do salátů.

Hluchavka
i (Zdroj: Depositphotos)
Hluchavka nachová

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) – obsahuje vysoké množství vitaminu C, je výborná na klouby a je to skvělý podpůrný doplněk léčby, pokud trpíte dnou. Je močopudná a podporuje vylučování solí kyseliny močové. Bršlice je poměrně silná droga, proto ji užívejte spíš v menším množství.

Bršlice
i (Zdroj: Depositphotos)
Bršlice kozí noha

Popenec (Glechoma hederacea) – odpradávna je považovaný za účinnou léčivku. Má ale i příjemnou vůni a lehce kořenitou chuť, kterou rozpoznáte v salátu i čajové směsi. Podporuje chuť k jídlu a působí proti zažívacím obtížím i průjmovým onemocněním, má hojivé účinky a med z něj vyrobený je skvělý na průduškové astma a kašel.

Popenec
i (Zdroj: Depositphotos)
Popenec

Ptačinec prostřední (Stellaria media) – obsahuje přiměřené množství vitaminu C a spoustu draslíku. Čistí lymfatický systém, používá se k léčení respiračních obtíží i při problémech se zažíváním. Má vliv na snižování cholesterolu. Sbírají se mladé výhonky, ještě než se rozevřou květy.

Ptačinec
i (Zdroj: Depositphotos)
Ptačinec prostřední

Varování pro vás:

Dávejte pozor, v přírodě nejsou jenom léčivé a chutné bylinky, ale i škodlivé nebo dokonce jedovaté. Mnohé z nich jsou dokonce podobné těm zdraví prospěšným. Proto pokud je bezpečně nepoznáte, raději je nesbírejte.

Jed
i (Zdroj: Depositphotos)
Pozor na jedovaté bylinky

Je čas, kdy kvete léčivý bez

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 12. 6. 2021, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová