reklama

Využijte v jarních kopřivách jejich skutečný elixír zdraví

Kopřivy, zvláště ty, které vyrostly na jaře, jsou skutečným koktejlem vitamínů a důležitých látek, které mají velmi příznivý dopad na naše zdraví. Víte o tom, že se z kopřiv dá vyrobit třeba výborný a zdravý čaj nebo velmi chutné pesto?

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Využijte v jarních kopřivách jejich skutečný elixír zdraví

Kopřivami pro naše zdraví

Kopřivy většinou vnímáme jako obtížný a problematický plevel, který se každoročně objeví přesně v těch místech, kde ho mít nechceme. Ale kopřivy jsou především jednou z úžasných a zdraví prospěšných jarních bylin, které můžeme využít v naší kuchyni. Skrývají v sobě celou řadu vitamínů, obsahuje např. vitamín A, B, C a E, i minerálních látek jako je draslík, vápník, železo. A tyto látky naše tělo potřebuje. Proč mu je tedy nedodat ryze přírodní cestou pomocí mladých jarních kopřiv?

Kromě výše zmíněných vitamínů a stopových prvků nalezneme v kopřivě velké množství chlorofylu, dále hořčík, organické kyseliny, sacharidy, aminokyseliny, třísloviny a mnoho dalších látek. 

Kopřiva žahavka je klasickou jarní bylinou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kopřiva žahavka je klasickou jarní bylinou

Každý ví, že trhat kopřivy holýma rukama je velmi nepříjemné, protože kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je vybavena žahavými chloupky. Její menší, ale neméně agresivní druh je kopřiva žahavka, kterou nalezneme právě zjara na okrajích luk, lesů, na rumištích a v okolí našich zahrad v místech, která nejsou upravována. Pokud se rozhodneme obohatit kopřivami svůj jídelníček, vybavíme se do přírody párem pevných rukavic, abychom mohli kopřivy bezpečně natrhat. 

Na kopřivy se vydejte do volné přírody, daleko za město a stranou od silnic a míst, kde jsou průmyslová střediska. Také se vyhýbejte místům, která rádi navštěvují pejskaři se svými miláčky. Při sběru kopřiv se zaměřujte na vrchní třetinu rostliny, která je bohatě olistěná. Ideální doba na sběr kopřiv je do 20. května, kdy jsou mladé rostlinky svěží a plné vitamínů. Pozdější sběr pak nabízí kopřivy tvrdé, s dužnatými stonky a s vysokým obsahem dusičnanů. 

Kopřivy trháme na jaře, kdy obsahují nevyšší podíl vitamínů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Kopřivy trháme na jaře, kdy obsahují nevyšší podíl vitamínů

A proč vlastně kopřivy sbírat?

Kopřiva je jedním z nejznámějších detoxikantů. Podporuje také krvetvorbu díky vysokému obsahu železa, pomáhá při cukrovce, velmi dobře působí na činnost slinivky břišní, má protiprůjmové, antivirové a protirevmatické účinky. Chlorofyl v nich obsažený napomáhá metabolismu a urychluje hojení ran. Další látky v kopřivách působí močopudně, zastavují krvácení, příznivě ovlivňují výskyt bronchiálního astmatu, napomáhají zlepšení prokrvování vnitřních orgánů, upravují činnost lymfatického systému, ledvin, jater i žlučníku, a dokonce prý ovlivňují i tvorbu mateřského mléka. Pomáhá při dně, astmatu, únavě a vysokém tlaku. A kromě toho podporuje růst a lesk zdravých vlasů. 

Kopřivový čaj

Pro jarní očistu těla se kopřiva nejčastěji používá ve formě čaje. Pro jeho přípravu použijeme 1 polévkovou lžíci kopřivových listů, které vložíme do vhodné nádoby (zásadně ale nepoužíváme kovové nádobí) a zalijeme vroucí vodou. Necháme 10 minut louhovat. Protože je kopřiva velmi silná bylina, pijeme její čaj pouze po dobu 14 dnů 2x denně. Potom na týden léčebnou kúru přerušíme. Poté můžeme ještě jednou celý proces zopakovat. Kopřivový čaj se nesladí. Díky jeho poněkud zemité chuti nemusí být každému příjemný. Dětem se doporučuje udělat čaj z poloviční dávky. Požívání čaje by se měli vyvarovat pouze lidé, trpící ledvinovými chorobami, případně se poradit o jeho užívání se svým lékařem.

Čaj vám pomůže proti celé řadě neduhů
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Čaj vám pomůže proti celé řadě neduhů
  • Pokud vám čaj z kopřiv nezachutná, využijte tento výluh jako oplachovou péči pro své vlasy. 
  • Zbylé kopřivy si můžeme usušit do zásoby nebo z nich připravit další skvělé produkty.

Kopřivové pesto

Pesto jsou rozmixované zelené bylinky společně s olejem. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Pesto se hodí v teplé kuchyni na dochucení těstovinových pokrmů, do salátů nebo toastů. 

Kopřivy před použitím spaříme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Kopřivy před použitím spaříme

Výroba pesta:

  • 1 miska jarních kopřiv
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • panenský olivový olej
Suroviny na výrobu kopřivového pesta
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Suroviny na výrobu kopřivového pesta

Kopřivy spaříme vroucí vodou, čímž odstraníme jejich žahavost. Poté vložíme do mixéru nejprve vlašské ořechy a stroužky česneku a rozmixujeme. Potom přidáme spařené kopřivy a cca 80 ml olivového oleje. Mixujeme do husté kašovité hmoty. Hotové pesto uchováváme v dobře uzavíratelné nádobě v chladu.

Hotové pesto uchováváme v chladu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Hotové pesto uchováváme v chladu

Kopřivový sirup

Tento sirup jistě ocení především děti. Na jeho výrobu nám bude stačit cca 150 g kopřiv, které vložíme do hrnce, zalijeme čtvrt litrem vody a 10 minut necháme povařit a poté vychladnout. V zakryté nádobě potom vložíme povařené kopřivy do lednice a necháme do druhého dne odpočívat. Druhý den z kopřiv dobře vymačkáme všechnu vodu a tu smícháme s ¼ kg medu. Dostaneme tak výborný a zdravý sirup. Doporučená dávka k užívání je 1x denně 1 polévková lžíce sirupu.

Svařené kopřivy nám dají výborný sirup
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Svařené kopřivy nám dají výborný sirup

Zdroj: Eva Borská

Publikováno: tento týden, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová