S blížícím se létem přichází čas grilování, posezení na zahradě, osvěžení se pivem. A k tomu bezesporu patří nakládané pochoutky – zeleniny a sýry. Tak proč si je nevyrobit se surovinami, které máte rádi? Je to snadné.
Nachystejte si:
- 4 ks camembertu nebo jiného plísňového sýru, může ale použít i jakýkoli jiný sýr podle vaší chuti – balkánský sýr, fetu, dvouplísňový sýr, tvarůžky, klidně obyčejný eidam nebo goudu – bude z nich skvělá chuťovka k vínu nebo pivu
- 2 cibule (pro barevnost i jemnější chuť můžete použít cibuli červenou nebo šalotku)
- 3 stroužky česneku
- slunečnicový, kvalitní řepkový nebo olivový olej, množství tolik, aby byly sýry ve sklenici ponořené
- snítku rozmarýnu, tymiánu, oregána či jiné bylinky
- mletou červená paprika, pepř a sůl
- nakládané papriky – beraní rohy a chilli papričky
- pár kuliček celého pepře a nového koření, bobkový list
- další ingredience podle chuti – olivy, klobása, sušená rajčata, oříšky aj.
Než začnete, vše si důkladně připravte – snažte se mít vše čisté, sklenice na naložení je nejlepší sterilizovat. Zároveň vše důkladně vysušte. A to nejen pracovní nástroje, ale i ingredience, pokud to je možné. Jinak by se vám váš výtvor mohlo zkazit a zkvasit. Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půl kolečka. Česnek nakrájejte na proužky. Můžete ho ale také utřít, nadrtit a smíchat ho s troškou oleje. Nakrájejte si také ostatní suroviny – klobásky na kolečka, rajčata můžete také pokrájet na kousky, stejně tak chilli papričky.
Camemberty podélně rozkrojte. Jiné druhy sýrů nakrájejte na kostičky. Vnitřní stranu potřete česnekem, pokud jste si ho drtili a míchali s olejem. Pořádně je osolte – opravdu důkladně. Pak je opepřete a posypejte červenou paprikou. Pokud máte česnek na kolečka, teď je čas je na sýry položit. Můžete do nich přidat i sušená rajčata, chilli papričky, kousky klobásy. Pak sýry zase zaklopte.
Sýry můžete začít skládat do sklenice. Můžete si je rozkrojit ještě na půl, aby vám ve sklenici vytvořily celou jednu vrstvu. Znovu posolte, posypte pepřem a paprikou. Přidejte pár koleček cibule, pár kuliček celého pepře a nového koření, beraní roh a chilli papričku. Chybí ještě rozmarýn nebo další bylinka, bobkový list. Pak už dejte další vrstvu sýrů. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná (nebo vám nedojdou ingredience). A nebojte se všechno dovnitř hezky napěchovat. Čím méně místa tam zůstane, tím lépe.
Sklenice pak zalijte olejem. Pěkně poctivě, aby nad hladinu nic nekoukalo. Sklenicí několikrát bouchněte, aby z ní vyšlo co nejvíce vzduchových bublinek. Dolijte případně trochu oleje, pokud by hladina moc klesla. Pak už můžete sklenice uložit – jeden den je nechte při pokojové teplotě a pak už s nimi do lednice a nechat zrát.
Dejte jim alespoň týden. Vydržet by měly ale i tři měsíce... pokud vydržíte vy.
K nakládaným sýrům domácí chléb
Publikováno: 28. 5. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová