Máte-li rádi slané pečivo, existuje mnoho receptů na výborné slané koláče, jejichž původ je ve Francii. Pravý francouzský koláč quiche (kyš) lze připravit na několik způsobů. Protože zpracování tohoto těsta je zdlouhavé, používá se často hotové těsto listové. Pro Dijonský koláč je základem dijonská hořčice, se specifickou, pikantní chutí, rajčata, nastrouhaný sýr a bylinky.
Francouzské slané koláče jsou dobrou volbou pro pohoštění nebo k večeři. Jsou snadné, rychlé a z listového těsta je budete mít na stole během půlhodinky. Péct je můžete v koláčové formě nebo na plechu a konzumovat teplé i studené.
Těsto na pravý quiche
Těsto připravíme z 1 a půl hrnku hladké mouky, 4 lžic másla, 2 lžic sádla, půl lžičky soli a půl lžičky krupicového cukru. Mouku, máslo, sádlo, sůl a cukr zpracujeme v míse, do níž přidáme 4 lžíce chladné vody a uhněteme hladké těsto. Po důkladném zpracování je zabalíme do potravinové fólie a necháme nejméně hodinu odpočívat v chladu.
Dijonský koláč z listového těsta
Suroviny:
- listové těsto
- dijonská hořčice (můžete použít jakoukoli)
- kečup
- přibližně 5 rajčat
- nastrouhaný sýr
- bylinky - oregano nebo bazalka
- lžíce olivového oleje
- vejce na potření
Koláčovou formu nebo plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte olejem a rozložte na něj listové těsto. Pokud použijete zmrazené, nechte je předem rozmrazit a poté vyválejte zhruba 2 milimetry silný plát. Vložte do formy nebo na plech a potřete hořčicí, kterou můžete smíchat s kečupem. Nepotírejte až ke kraji, po všech stranách nechejte jeden až jeden a půl centimetru na přeložení okrajů. Poté na těsto rozložte na plátky nakrájená rajčata, která lehce zakápněte olivovým olejem a vše nakonec rovnoměrně posypte nastrouhaným sýrem a sušenými bylinkami. Okraje přehněte a potřete rozkvedlaným vejcem. Koláč vložte do trouby a pečte na 180 °C zhruba 20 minut. Napoprvé si raději ohlídejte dobu pečení, neboť každá trouba peče jinak.
Koláč se špenátem a sýrem
Budete potřebovat:
- balíček listového těsta
- 200 g nejlépe listového nebo granulovaného špenátu
- několik stroužků česneku
- slaninu
- 4 lžíce kysané smetany
- vejce
- sýr, sůl, pepř a bylinky
Na plech rozložte těsto a posypte je částí nastrouhaného sýru nebo strouhankou. Předem si připravte špenát, do kterého můžete přidat spařené a nadrobno pokrájené kopřivy. Použijete-li špenátový protlak, je lépe ho zahustit, a kopřivy důkladně vyždímat. Do špenátu prolisujte několik stroužků česneku, osolte, opepřete a rozetřete špenát na těsto. Osmahnutou slaninu rozložte po celé ploše nebo ji můžete vmíchat do špenátu. Posypte nahrubo nastrouhaným sýrem, ve smetaně rozšlehejte vejce a rovnoměrně nalijte na koláč. Okraje opět přeložte a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 25 až 30 minut v troubě při teplotě 180 °C.
Francouzský koláč se šunkou, nivou a pórkem
Připravte si:
- vlastnoručně připravené těsto nebo listové
- 3 až 4 lžičky dijonské hořčice
- 100-150 g šunky
- smetanu ke šlehání
- 30 dkg nivy
- pórek
- bylinky
- 2 vejce
- hotový můžete posypat čerstvou řeřichou
Těsto opět potřete hořčicí nebo kečupem, na ně položte plátky šunky nebo ji nakrájejte na nudličky, na ni dejte nastrouhanou nivu a nahoru na kolečka nakrájený pórek. Lehce vyšlehejte smetanu s vejcem a zalijte. Okraje přeložte, potřete rozkvedlaným vejcem a pečte v troubě při teplotě 180 °C zhruba 20 minut. Slané francouzské koláče lze připravit z těsta na quiche nebo listového těsta, což je jednodušší a podstatně rychlejší. Přísady můžete volit v různých variacích, dle vašich chutí a možností.
Co takhle sýrovo-cibulový koláč?
Publikováno: 14. 5. 2021, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová