reklama

Domácí bezlepková roláda se šlehačkou: rychlý zákusek pro všechny

Výtečný zákusek po nedělním obědě i pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou jíst mouku, a navíc upečený a naservírovaný během třiceti minut!!! Ne, to není žádný zmrazený polotovar, nýbrž poctivá domácí roláda. O svou neodolatelnou domácí bezlepkovou roládou se s Láďou Hruškou podělila Kateřina Černocká z Hlučína.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme na domácí bezlepkovou roládu potřebovat

  • 6 vajec
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 smetanu ke šlehání
  • ztužovač šlehačky (nemusí být)
  • čokoládové hoblinky

Jak budeme při peční domácí bezlepkové rolády postupovat

1. krok: ušleháme kakaovou hmotu

Vejce rozklepneme a oddělíme zvlášť žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme moučkový cukr a vyšleháme do pěny, potom přidáme kakao a společně šleháme.

Domácí bezlepková roláda: ušleháme kakaovou hmotu
i (Zdroj: FTV Prima)
Domácí bezlepková roláda: ušleháme kakaovou hmotu

2. krok: nakonec do hmoty vmícháme sníh

Pokud začne hmota hodně tuhnout, přidáme k ní na rozředění trochu sněhu z bílků. Nakonec do hmoty lehce vmícháme všechen zbylý sníh.

Domácí bezlepková roláda: nakonec do těsta vmícháme sníh
i (Zdroj: FTV Prima)
Domácí bezlepková roláda: nakonec do těsta vmícháme sníh

3. krok: hmotu na plechu rozetřeme rovnoměrně stěrkou

Hotovou hmotu  vylijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme stěrkou rovnoměrně po celé ploše a vložíme do předehřáté trouby, v níž pečeme na 180 °C zhruba 7 minut.

Domácí bezlepková roláda: hmotu na plechu rozetřeme rovnoměrně stěrkou
i (Zdroj: FTV Prima)
Domácí bezlepková roláda: hmotu na plechu rozetřeme rovnoměrně stěrkou

4. krok: z korpusu pomalu odloupneme papír 

Plech vyndáme z trouby, překryjeme čistou utěrkou, na kterou upečený korpus opatrně, nicméně rychle překlopíme, takže leží na utěrce a nahoře je pečicí papír. Počkáme, až korpus trochu vychladne, a poté pomalu papír odloupneme (kdybychom ho sundavali ještě horký,korpus by se potrhal). Srolujeme do utěrky a necháme ho důkladně vychladnout.

Domácí bezlepková roláda: z korpusu pomalu odloupneme papír 
i (Zdroj: FTV Prima)
Domácí bezlepková roláda: z korpusu pomalu odloupneme papír 

5. krok: na korpus naneseme šlehačku

Mezitím ušleháme šlehačku. Vychladlou roládu rozbalíme a na plát naneseme šlehačku, kterou lžící rozetřeme po celé ploše.

Domácí bezlepková roláda: na korpus naneseme šlehačku
i (Zdroj: FTV Prima)
Domácí bezlepková roláda: na korpus naneseme šlehačku

6. krok: šlehačku posypeme čokoládou

Šlehačku posypeme čokoládovými hoblinkami a roládu opět zarolujeme. Kdo jednou ochutná tenhle naprosto úžasný zákusek, už nikdy nebude chtít jiný.

Domácí bezlepková roláda: šlehačku posypeme čokoládovými hoblinkami
i (Zdroj: FTV Prima)
Domácí bezlepková roláda: šlehačku posypeme čokoládovými hoblinkami

Publikováno: 10. 8. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška