Výtečný zákusek po nedělním obědě i pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou jíst mouku, a navíc upečený a naservírovaný během třiceti minut!!! Ne, to není žádný zmrazený polotovar, nýbrž poctivá domácí roláda. O svou neodolatelnou domácí bezlepkovou roládou se s Láďou Hruškou podělila Kateřina Černocká z Hlučína.
Co budeme na domácí bezlepkovou roládu potřebovat
- 6 vajec
- 3 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce kvalitního kakaa
- 1 smetanu ke šlehání
- ztužovač šlehačky (nemusí být)
- čokoládové hoblinky
Jak budeme při peční domácí bezlepkové rolády postupovat
1. krok: ušleháme kakaovou hmotu
Vejce rozklepneme a oddělíme zvlášť žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme moučkový cukr a vyšleháme do pěny, potom přidáme kakao a společně šleháme.
2. krok: nakonec do hmoty vmícháme sníh
Pokud začne hmota hodně tuhnout, přidáme k ní na rozředění trochu sněhu z bílků. Nakonec do hmoty lehce vmícháme všechen zbylý sníh.
3. krok: hmotu na plechu rozetřeme rovnoměrně stěrkou
Hotovou hmotu vylijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme stěrkou rovnoměrně po celé ploše a vložíme do předehřáté trouby, v níž pečeme na 180 °C zhruba 7 minut.
4. krok: z korpusu pomalu odloupneme papír
Plech vyndáme z trouby, překryjeme čistou utěrkou, na kterou upečený korpus opatrně, nicméně rychle překlopíme, takže leží na utěrce a nahoře je pečicí papír. Počkáme, až korpus trochu vychladne, a poté pomalu papír odloupneme (kdybychom ho sundavali ještě horký,korpus by se potrhal). Srolujeme do utěrky a necháme ho důkladně vychladnout.
5. krok: na korpus naneseme šlehačku
Mezitím ušleháme šlehačku. Vychladlou roládu rozbalíme a na plát naneseme šlehačku, kterou lžící rozetřeme po celé ploše.
6. krok: šlehačku posypeme čokoládou
Šlehačku posypeme čokoládovými hoblinkami a roládu opět zarolujeme. Kdo jednou ochutná tenhle naprosto úžasný zákusek, už nikdy nebude chtít jiný.
Publikováno: 10. 8. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška