Láďova domácí lékárna doporučuje pěstovat chřipkovník

Stejně jako rýmovník je rostlina, která má mocné účinky proti rýmě, tak je skvělou přírodní zbraní proti chřipce i chřipkovník. Tato úžasná léčivá rostlinka, která voní po citrusech, má skutečné grády. Chřipkovník si můžete pěstovat i sami v květináči doma, ale i na balkoně. Můžete jej pít jako čaj nebo si z něj můžete vyrobit i chřipkovníkový sirup.

Stejně, jako si doma můžete vypěstovat rýmovník, tak si můžete vypěstovat i chřipkovník. I tato rostlina je mocným bojovníkem proti nachlazení (Zdroj: Depositphoto

Chřipkovník je rostlina, která se vám bude obzvláště v jarních měsících hodit. Je sice méně známý než tolik oblíbený rýmovník, za to je však stejně účinný jako jeho blízký příbuzný.

Chřipkovník přitom můžete pěstovat doma, na balkoně, ale i na zahradě (Zdroj: Depositphotos)

Léčivé účinky chřipkovníku

Chřipkovník vám pomůže nejen proti chřipce a rýmě, skvělý je i na zahnání střevních potíží. Jeho léčivé účinky hravě využijete, když si z něj připravíte klasický čaj. Ale pozor, co šálek horké vody, to jenom jeden lísteček chřipkovníku. Pro umocnění účinků do čaje přidejte ještě citron.

Z chřipkovníku si můžete velmi snadno připravit čaj, který má neskutečné grády (Zdroj: Depositphotos)

Chřipkovníkový sirup

V době, kdy jste zdraví, můžete v rámci prevence, tedy předcházení nemoci, užívat chřipkovníkový sirup. Ten si ostatně můžete i sami z chřipkovníku vyrobit.

Kromě čaje si však z chřipkovníku můžete připravit i léčivý sirup (Zdroj: Depositphotos)

Co na výrobu chřipkovníkového sirupu budete potřebovat?

  • horkou vodu
  • 15 lístků chřipkovníku
  • 1 bio citron
  • rendlík s poklicí
  • 500 g třtinového cukru
  • čisté skleničky s dobře těsnícím uzávěrem

Postup výroby:

Chřipkovníkové lístky zalijte 1 l horké vody. Do horké vody přidejte na plátky nakrájený bio citron. Přikryjte pokličkou a nechte do druhého dne louhovat. Druhý den nálev přeceďte. Důkladně vymačkejte šťávu z citronu a lístků. Přidejte do louhu 500 g cukru. Dejte na plotnu vařit, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci. Ještě horký sirup pak slijte do čistých vymytých skleniček. Nechte vychladnout. Pořádně uzavřete. Uchovávejte v lednici.

Příprava na sirup z chřipkovníku, tedy krájení listů
Na přípravu sirupu toho nepotřebujete příliš mnoho. Základem jsou samozřejmě lístky chřipkovníku a chybět by samozřejmě neměl ani třtinový cukr (Zdroj: Depositphotos)

Jako prevenci pak stačí užívat 1 lžičku chřipkovníkového sirupu denně. Při potížích potom 3 lžičky denně. Sirup můžete používat i místo medu.

Sirup z chřipkovníku skladujte v dobře uzavřené lahvičce v lednici (Zdroj: Depositphotos)

Na rýmu můžete vyzrát angínovníkem a rýmovníkem:

Související k tématu