reklama

Připravte si houbovou polévku s drobením podle našeho jednoduchého receptu

Sušené i nakládané houby jsou u nás velmi oblíbené. Používají se v české kuchyni často. Inu, houbová polévka i omáčka patří k našim nejoblíbenějším pokrmům. Nutno říct, že taková houbová polévka s kapáním dokáže na začátku jara příjemně zahřát, což jistě oceníte obzvláště po takové procházce za chladného počasí. Připravili jsme si proto pro vás poctivý vývar s houbami, kořenovou zeleninou, rozpuštěným máslem a domácím kapáním.

Uvařte si chutnou houbovou polévku s kapáním (Zdroj: Prima DOMA)

Co na takovou houbovou polévku s domácím kapáním budete potřebovat?

  • 500 g mražených hub
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • stejné množství celeru (jako 2 mrkve nebo 2 petržele)
  • petržel kudrnku

Na vývar potřebujete:

  • 1 cibuli
  • hovězí kosti
  • bobkový list
  • pepř
  • nové koření a sůl
Zelenina
Na houbovou polévku potřebujete klasické české ingredience, tedy celer, petržel, máslo, mrkev a houby (Zdroj: Prima DOMA)

Na drobení potřebujete:

  • hrnek hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 30 g másla
Máslo, vejce, koření
Do vývaru se přidává typicky české koření, tedy kuličky pepře, nové koření a bobkový list. Na kapání potřebujete také vejce a hrubou mouku a na kapání trochu másla (Zdroj: Prima DOMA)

Postup výroby:

Nejprve si uvařte tažený vývar z hovězích kostí. Do hrnce přihoďte rozkrojenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření a dva bobkové listy.

V průběhu pomalého tažení hovězího vývaru máte dostatek času na to, abyste si připravili drobení. Do mísy s hrnkem hrubé mouky rozklepněte vejce a zpracujte do tuhého těsta. Těsto pak na struhadla nastrouhejte nahrubo. Nastrouhané drobení rozprostřete po ploše (válu, podložce na krájení) a nechte oschnout. To je důležité. Čerstvě nastrouhané drobení by se vám totiž v polévce slepilo.

Těsto na drobení
Z mouky a vejce vyrobte drobení (Zdroj: Prima DOMA)

Následně si připravte zeleninu do polévky. Umyjte a očistěte si mrkev, petržel i celer. Nakrájejte kořenovou zeleninu na malé kostičky.

Krájení celeru
Umyjte, oloupejte a nakrájejte kořenovou zeleninu na drobné kousky (Zdroj: Prima DOMA)

Hotový tažený vývar přeceďte.

Cezení vývaru
Po uvaření vývaru ho sceďte přes hustý cedník (Zdroj: Prima DOMA)

Přecezený vývar dejte opět na plotnu, nasypejte do něj drobení, přidejte houby a nakrájenou zeleninu a vařte ještě 30 minut.

Drobení do polévky
Drobení spolu s houbami přidejte do polévky a ještě půl hodinu povařte (Zdroj: Prima DOMA)

Nakonec přeškvaříme máslo. V rendlíku si nejprve necháme máslo rozpustit, a když začne hnědnout, je hotové a připravené k tomu, abyste ho přelili do houbové polévky.

Polévku podávejte ozdobenou nasekanou petrželkou.

Vyzkoušejte i jarní polévku se zázvorem:

Přelévání másla do hrnce s polévkou

Publikováno: 14. 5. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová