Sušené i nakládané houby jsou u nás velmi oblíbené. Používají se v české kuchyni často. Inu, houbová polévka i omáčka patří k našim nejoblíbenějším pokrmům. Nutno říct, že taková houbová polévka s kapáním dokáže na začátku jara příjemně zahřát, což jistě oceníte obzvláště po takové procházce za chladného počasí. Připravili jsme si proto pro vás poctivý vývar s houbami, kořenovou zeleninou, rozpuštěným máslem a domácím kapáním.
Co na takovou houbovou polévku s domácím kapáním budete potřebovat?
- 500 g mražených hub
- 2 mrkve
- 2 petržele
- stejné množství celeru (jako 2 mrkve nebo 2 petržele)
- petržel kudrnku
Na vývar potřebujete:
- 1 cibuli
- hovězí kosti
- bobkový list
- pepř
- nové koření a sůl
Na drobení potřebujete:
- hrnek hrubé mouky
- 1 vejce
- 30 g másla
Postup výroby:
Nejprve si uvařte tažený vývar z hovězích kostí. Do hrnce přihoďte rozkrojenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření a dva bobkové listy.
V průběhu pomalého tažení hovězího vývaru máte dostatek času na to, abyste si připravili drobení. Do mísy s hrnkem hrubé mouky rozklepněte vejce a zpracujte do tuhého těsta. Těsto pak na struhadla nastrouhejte nahrubo. Nastrouhané drobení rozprostřete po ploše (válu, podložce na krájení) a nechte oschnout. To je důležité. Čerstvě nastrouhané drobení by se vám totiž v polévce slepilo.
Následně si připravte zeleninu do polévky. Umyjte a očistěte si mrkev, petržel i celer. Nakrájejte kořenovou zeleninu na malé kostičky.
Hotový tažený vývar přeceďte.
Přecezený vývar dejte opět na plotnu, nasypejte do něj drobení, přidejte houby a nakrájenou zeleninu a vařte ještě 30 minut.
Nakonec přeškvaříme máslo. V rendlíku si nejprve necháme máslo rozpustit, a když začne hnědnout, je hotové a připravené k tomu, abyste ho přelili do houbové polévky.
Polévku podávejte ozdobenou nasekanou petrželkou.
Vyzkoušejte i jarní polévku se zázvorem:
Publikováno: 14. 5. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová