reklama

Jarní nachlazení vám zažene cibulový lektvar

V současné době se obáváme respiračních chorob, protože se za nimi může skrývat obávaný covid. Ne však každé nachlazení je ale covidového původu. Obyčejnou rýmu a škrábání v krku, které nás může v době jarního střídání teplot občas provázet, dokážeme zahnat nejen pomocí osvědčených medikamentů, ale také ryze přírodními preparáty. A nevěřili byste, co všechno zmůže obyčejná cibule.

i (Zdroj: Depositphotos)
Jarní nachlazení vám zažene cibulový lektvar (Zdroj: Depositphotos)

Cibulový lektvar na naše nachlazení

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je zelenina, bez které si naše vaření vůbec nedokážeme představit. Víme, že obsahuje spoustu užitečných vitamínů, flavonoidy, sirné sloučeniny nebo fytoncidy. Je to hotová studnice potřebných látek, které naše tělo dokáže zužitkovat. Cibuli konzumujeme v mnoha podobách, ať už syrovou, nebo vařenou, smaženou či pečenou, je součástí mnoha pokrmů. 

O cibuli neboli "unionu" se zmiňovaly již hliněné tabulky starých Sumeřanů, kde ji nazývali velkou perlou. Cibule byla důležitým obchodním produktem stejně jako třeba sůl. K našemu překvapení se o cibuli dočteme dokonce i v Bibli.

Cibule působí blahodárně na naše zažívání, pomáhá při nechutenství, trávicích obtížích, ale také při vysokém krevním tlaku, zánětech dutiny ústní, mírní astma, poradí si se záněty močových cest i se zácpou, a dokonce jí můžeme použít i při bodnutí hmyzem. Červená cibule pak snižuje křehkost cév.

Cibule
i (Zdroj: Prima DOMA)
Cibule je prospěšná a důležitá zelenina

Nám cibule zvlášť teď na jaře pomůže od nejrůznějšího nachlazení, kašle, rýmy a zahlenění. 

Pokud budeme cibulový sirup užívat na kašel, nebereme jej večer, protože časté odkašlávání by nás moc vyspat nenechalo.

Postup při výrobě domácího cibulového sirupu

Cibuli oloupeme.

Loupání
i (Zdroj: Prima DOMA)
Cibuli musíme nejprve oloupat

A nakrájíme na kolečka.

Krájení
i (Zdroj: Prima DOMA)
Cibuli nakrájíme na kolečka

Cibulové kroužky dáme do porcelánové nebo skleněné misky a zasypeme aspoň dvěma lžícemi cukru.

Cukr
i (Zdroj: Prima DOMA)
Cibuli zasypeme cukrem

Necháme minimálně hodinu odležet, aby cibule pustila šťávu. Ne vždy bude šťáva již po hodině, někdy můžeme čekat i dvě či tři hodiny. Je tedy lepší, když si cibulový sirup připravíme do zásoby, abychom jej měli vždy po ruce.

Sirup
i (Zdroj: Prima DOMA)
Po několika hodinách cibule pustí šťávu

Pro menší děti, kterým cibulový sirup nemusí vždy chutnat, připravíme cibulový med. Do tekutého medu nakrájíme na menší kostičky 1 celou cibuli a necháme přes noc, aby pustila šťávu. Užíváme po lžičkách.

Med
i (Zdroj: Prima DOMA)
Pro malé děti připravíme cibulový med

Rychlou úlevu od rýmy zajistí rozkrojená cibule, kterou otřeme důkladně a silně o vatovou tyčinku a touto tyčinkou, napuštěnou cibulovou šťávou si potřeme vnitřní sliznici nosu. 

Tyčinka
i (Zdroj: Prima DOMA)
Při rýmě potřeme rozkrojenou cibuli vatovou tyčinkou a zasuneme do nosu

Cibuli můžeme právem považovat za královnu nejen naší kuchyně, ale i domácí lékárničky. A abyste při jejím krájení neslzeli, dejte cibuli před použitím na chvilku do mrazáku. Zaručeně už neukápne ani slzička.

Cibuli můžeme pěstovat ze semen nebo ze sazečky:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 3. 5. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová