reklama

Polévka májová houbovka jako z časů našich prababiček

Co nevidět bude květen a s ním čas, kdy rostou májovky. Kdo z vás tyto nenápadné travní houby zná, ví, že jsou voňavé a chutné. A právě taková májová polévka, kterou vařívaly naše prababičky, by mohla být inspirací pro výbornou, lehkou a chutnou večeři.

i (Zdroj: Depositphotos)
Polévka májová houbovka jako z časů našich prababiček (Zdroj: Depositphotos)

Májovky

Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) je jednou z prvních jarních hub z čeledi čirůvkovitých, která roste na travnatých plochách, v parcích nebo na okrajích luk v období dubna až června. Její anglický název je St. George's mushroom, protože roste už na den svatého Jiří. 
Pro podobný vzhled hrozí záměna s jedovatou závojenkou olovovou, která je však podstatně méně hojná a objevuje se až od poloviny června.
Májovky mají bílý až slabě nažloutlý klobouk, zespodu s velmi hustě naskládanými lupeny, voní jemně moučnatě. V kuchyni jsou tyto oblíbeného houby využívány zejména do polévek nebo omáček.

Jsou dokonce zdraví prospěšné a využívat by je měli především alergici a diabetici.

Májovky
i (Zdroj: Depositphotos)
Májovky najdeme nejčastěji v období dubna až června

Recept na pravou polévku májovku

Suroviny

  • máslo nebo sádlo
  • plátek dobré slaninky
  • cibule
  • kořenová zelenina
  • pórek
  • cca 4 lžíce dětské krupice
  • 1 kostka masoxu
  • drcený kmín
  • nové koření
  • 1 šlehačka
  • muškátový květ
  • zelená petrželka
Čirůvky
i (Zdroj: Depositphotos)
Mladé májovky krásně moučnatě voní

Postup:

Na tuku osmažíme slaninu a přidáme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Zalijeme vodu a přidáme koření a masox (ideální je, pokud máme hotový zeleninový vývar). Mezitím dáme do misky krupici, kterou zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Krupici je možno nahradit instantní nebo domácí jíškou.

Když začne voda vařit, přidáme do ní masox, namočenou krupici a na jemné nudličky nebo menší kostky pokrájenou zeleninu. Necháme chvíli povařit, zelenina by neměla být příliš měkká.

Pak vlijeme šlehačku, necháme přejít varem, odstavíme, dochutíme muškátovým květem, pažitkou nebo petrželkou a podáváme.

Bílá polévka
i (Zdroj: Depositphotos)
Klasická polévka májovka s mladými čirůvkami

Májová houbovka podle Plajznerky

Na tuku osmažíme cibuli a česnek. Na rozpuštěné máslo nasypeme trochu mouky a vytvoříme jíšku. Cibulový základ lehce polijeme vodou a přidáme celer, mrkev a petržel a necháme dusit doměkka. Zvlášť na tuku osmahneme májovky a mladé smrže. Houby přidáme k dusícímu se základu, zalijeme vodou, přidáme 2-3 menší brambory na kostičky a vaříme. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, kmín a čerstvé jarní bylinky - petrželku, pažitku, medvědí česnek, mladé kopřivy. Polévku zahustíme jíškou. Pro lepší chuť můžeme přidat i oškvařenou slaninu, nakrájenou na malé kostičky. 

Polévka houbová
i (Zdroj: Depositphotos)
Májová houbovka je silná a chutná polévka

Publikováno: 30. 4. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová