4 skvělé pomazánky, kde můžete zpracovat vařená vajíčka + extra tip pro servírování

Pokud vám zůstaly v lednici nějaká vařená vajíčka, udělejte si s námi skvělé domácí pomazánky. Taková paštiková vypadá jako nesmysl a zbytečnost, ale pokud máte paštiky v oblibě, tak vyšlehaná verze s vařenými vejci vás nadchne. A většinou jí zbožňují i děti.

4 skvělé pomazánky, kde můžete zpracovat vařená vajíčka po Velikonocích + extra tip pro servírování (Zdroj: Depositphotos)

Sardinková, tvarohová s ředkvičkou nebo luxusní pomazánka ze syrové červené řepy jsou samy o sobě zdravé vitamínové bomby. Vařená vejce navíc dodají selen a další vitamíny a minerály jako A, D, E a K. S kvalitním pečivem a čerstvou zeleninou máte skvělou večeři pro celou rodinu na stole za pár minut.

Paštiková pomazánka s vařenými vejci

  • 2-3 větší paštiky z plechovky (nebo miska domácí paštiky)
  • 2-3 lžíce měkkého másla (nebo cca půl misky)
  • 4 vařená vejce
  • 1 střední cibule (bílá nebo červená)
  • sladký kečup
  • klasická hořčice
  • sůl a pepř
IMG_20210415_125537_1
Suroviny na paštikovou pomazánku (Zdroj: Silva Pokorná)

Připravte si všechny suroviny, vajíčka nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku na vařené brambory. Cibuli také nakrájejte na jemné kostičky.

Vše dejte do větší mísy a promíchejte. Přidejte 2-3 lžičky kečupu, 1-2 lžičky hořčice, špetku pepře a sůl podle potřeby a chuti.

IMG_20210415_130339
Suroviny připravené v míse (Zdroj: Silva Pokorná)

Pomazánku mixujte ručním mixérem do hladké pěny. Průběžně dochucujte kečupem, hořčicí a případně i solí a pepřem podle vaší chuti.

IMG_20210415_130445
Mixování pomazánky ručním mixérem (Zdroj: Silva Pokorná)

Servírujte s bílým chlebem nebo bílým pečivem. S čerstvou zeleninou máte připravenou skvělou večeři či lehčí oběd.

IMG_20210415_134657
Servírovaná svačinka se zeleninou (Zdroj: Silva Pokorná)

Sardinková pomazánka s vařenými vejci

  • 2-4 plechovky sardinek ve vlastní šťávě nebo oleji
  • 3-4 lžíce měkkého másla
  • 2-3 vařená vejce na malé kostičky
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • hořčice, kečup, sůl a pepř
  • olivový olej
  • citron nebo citronová šťáva (pár kapek do pomazánky)

Opět vše v míse promíchejte a vymixujte ručním mixérem do hladké pěny. Hořčici, kečup, sůl pepř a citronovou šťávou přidejte podle chuti a potřeby. Pokud máte sardinky ve vlastní šťávě, přidejte trochu olivového oleje. Pomazánku to zjemní a lépe se také našlehá do pěny.

Tuňáková
Pomazánka z drceného tuňáka (Zdroj: Depositphotos)

Tvarohová pomazánka s ředkvičkou a vejci

  • 1 měkký tvaroh ve vaničce
  • 2-3 lžičky zakysané smetany
  • 2-3 vařená vejce
  • 3-4 ředkvičky
  • 2 stroužky česneku
  • mladá cibulka
  • sůl, pepř
IMG_20210418_193142_1
Suroviny na tvarohovou pomazánku (Zdroj: Silva Pokorná)

Vajíčka a ředkvičku nastrouhejte na jemném struhadle, cibulku nasekejte hodně najemno a česnek prolisujte. Vše důkladně promíchejte vidličkou a opět mixujte ručním mixérem. Sůl a pepř přidejte podle vlastní chuti.

IMG_20210418_193850_1
Mixování pomazánky mixérem (Zdroj: Silva Pokorná)

Podávejte na toustovém pečivu nebo jako salát na vidličku s opečeným toastem. S čerstvou zeleninou a nasekanou mladou cibulkou získáte lehkou a zdravou večeři.

IMG_20210418_195942
Servírování pomazánky s tousty (Zdroj: Silva Pokorná)

Pomazánka z čerstvé červené řepy

  • 1 střední čerstvá červená řepa
  • 3-4 vařená vejce
  • 2-3 lžíce sýru typu želetava
  • 2-3 lžičky ochuceného tvaru s bylinkami (nemusí být)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžičky majonézy
  • pepř a sůl pro dochucení
IMG_20210418_184223_1
Suroviny pro pomazánku s červenou řepou (Zdroj: Silva Pokorná)

Čerstvou řepu a vajíčka nastrouhejte najemno, česnek rozmáčkněte a nakrájejte najemno, nebo přímo prolisujte.

IMG_20210418_185333
Červená řepa jako salát a pomazánka (Zdroj: Silva Pokorná)

Z nastrouhané řepy vymáčkněte přebytečnou šťávu, a poté vše společně promíchejte vidličkou. Sůl a pepř přidejte podle chuti. Podávejte s různým pečivem a mladou cibulkou.

IMG_20210418_195111
Plněná vařená vajíčka (Zdroj: Silva Pokorná)

Extra tip na závěr

Každá pomazánka se dá servírovat namazaná na pečivu či chlebu, nebo samostatně jako příloha. Skvělou formou servírování je přímo ve vařeném vajíčku. V takovém případě si uvařte vajíčka navíc a do pomazánky přidejte vyjmuté žloutky. Vajíčka si nechte překrojená na půlky a pak doprostřed naplňte vytvořenou pomazánku. Můžete podávat se zakysanou smetanou, kterou dochutíme pepřem, solí a prolisovaným česnekem.

Související k tématu