reklama

Ke 4 skvělým pomazánkám, kde můžete zpracovat vařená vajíčka přidáme extra tip pro servírování

Pokud vám zůstaly v lednici nějaká vařená vajíčka, udělejte si s námi skvělé domácí pomazánky. Taková paštiková vypadá jako nesmysl a zbytečnost, ale pokud máte paštiky v oblibě, tak vyšlehaná verze s vařenými vejci vás nadchne. A většinou jí zbožňují i děti.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
4 skvělé pomazánky, kde můžete zpracovat vařená vajíčka po Velikonocích + přidáme extra tip pro servírování

Sardinková, tvarohová s ředkvičkou nebo luxusní pomazánka ze syrové červené řepy jsou samy o sobě zdravé vitamínové bomby. Vařená vejce navíc dodají selen a další vitamíny a minerály jako A, D, E a K. S kvalitním pečivem a čerstvou zeleninou máte skvělou večeři pro celou rodinu na stole za pár minut.

Paštiková pomazánka s vařenými vejci

  • 2-3 větší paštiky z plechovky (nebo miska domácí paštiky)
  • 2-3 lžíce měkkého másla (nebo cca půl misky)
  • 4 vařená vejce
  • 1 střední cibule (bílá nebo červená)
  • sladký kečup
  • klasická hořčice
  • sůl a pepř
Suroviny na paštikovou pomazánku
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Suroviny na paštikovou pomazánku

Připravte si všechny suroviny, vajíčka nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku na vařené brambory. Cibuli také nakrájejte na jemné kostičky.

Vše dejte do větší mísy a promíchejte. Přidejte 2-3 lžičky kečupu, 1-2 lžičky hořčice, špetku pepře a sůl podle potřeby a chuti.

Suroviny připravené v míse
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Suroviny připravené v míse

Pomazánku mixujte ručním mixérem do hladké pěny. Průběžně dochucujte kečupem, hořčicí a případně i solí a pepřem podle vaší chuti.

Mixování pomazánky ručním mixérem
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Mixování pomazánky ručním mixérem

Servírujte s bílým chlebem nebo bílým pečivem. S čerstvou zeleninou máte připravenou skvělou večeři či lehčí oběd.

Servírovaná svačinka se zeleninou
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Servírovaná svačinka se zeleninou

Sardinková pomazánka s vařenými vejci

  • 2-4 plechovky sardinek ve vlastní šťávě nebo oleji
  • 3-4 lžíce měkkého másla
  • 2-3 vařená vejce na malé kostičky
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • hořčice, kečup, sůl a pepř
  • olivový olej
  • citron nebo citronová šťáva (pár kapek do pomazánky)

Opět vše v míse promíchejte a vymixujte ručním mixérem do hladké pěny. Hořčici, kečup, sůl pepř a citronovou šťávou přidejte podle chuti a potřeby. Pokud máte sardinky ve vlastní šťávě, přidejte trochu olivového oleje. Pomazánku to zjemní a lépe se také našlehá do pěny.

Pomazánka z drceného tuňáka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pomazánka z drceného tuňáka

Tvarohová pomazánka s ředkvičkou a vejci

  • 1 měkký tvaroh ve vaničce
  • 2-3 lžičky zakysané smetany
  • 2-3 vařená vejce
  • 3-4 ředkvičky
  • 2 stroužky česneku
  • mladá cibulka
  • sůl, pepř
Suroviny na tvarohovou pomazánku
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Suroviny na tvarohovou pomazánku

Vajíčka a ředkvičku nastrouhejte na jemném struhadle, cibulku nasekejte hodně najemno a česnek prolisujte. Vše důkladně promíchejte vidličkou a opět mixujte ručním mixérem. Sůl a pepř přidejte podle vlastní chuti.

Mixování pomazánky mixérem
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Mixování pomazánky mixérem

Podávejte na toustovém pečivu nebo jako salát na vidličku s opečeným toastem. S čerstvou zeleninou a nasekanou mladou cibulkou získáte lehkou a zdravou večeři.

Servírování pomazánky s tousty
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Servírování pomazánky s tousty

Pomazánka z čerstvé červené řepy

  • 1 střední čerstvá červená řepa
  • 3-4 vařená vejce
  • 2-3 lžíce sýru typu žervé
  • 2-3 lžičky ochuceného tvaru s bylinkami (nemusí být)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžičky majonézy
  • pepř a sůl pro dochucení
Suroviny pro pomazánku s červenou řepou
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Suroviny pro pomazánku s červenou řepou

Čerstvou řepu a vajíčka nastrouhejte najemno, česnek rozmáčkněte a nakrájejte najemno, nebo přímo prolisujte.

Červená řepa jako salát a pomazánka
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Červená řepa jako salát a pomazánka

Z nastrouhané řepy vymáčkněte přebytečnou šťávu, a poté vše společně promíchejte vidličkou. Sůl a pepř přidejte podle chuti. Podávejte s různým pečivem a mladou cibulkou.

Plněná vařená vajíčka
i (Zdroj: Silva Pokorná)
Plněná vařená vajíčka

Extra tip na závěr

Každá pomazánka se dá servírovat namazaná na pečivu či chlebu, nebo samostatně jako příloha. Skvělou formou servírování je přímo ve vařeném vajíčku. V takovém případě si uvařte vajíčka navíc a do pomazánky přidejte vyjmuté žloutky. Vajíčka si nechte překrojená na půlky a pak doprostřed naplňte vytvořenou pomazánku. Můžete podávat se zakysanou smetanou, kterou dochutíme pepřem, solí a prolisovaným česnekem.

Zdroj: Silva Pokorná

Publikováno: včera, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná