Pokud vám zůstaly v lednici nějaká vařená vajíčka, udělejte si s námi skvělé domácí pomazánky. Taková paštiková vypadá jako nesmysl a zbytečnost, ale pokud máte paštiky v oblibě, tak vyšlehaná verze s vařenými vejci vás nadchne. A většinou jí zbožňují i děti.
Sardinková, tvarohová s ředkvičkou nebo luxusní pomazánka ze syrové červené řepy jsou samy o sobě zdravé vitamínové bomby. Vařená vejce navíc dodají selen a další vitamíny a minerály jako A, D, E a K. S kvalitním pečivem a čerstvou zeleninou máte skvělou večeři pro celou rodinu na stole za pár minut.
Paštiková pomazánka s vařenými vejci
- 2-3 větší paštiky z plechovky (nebo miska domácí paštiky)
- 2-3 lžíce měkkého másla (nebo cca půl misky)
- 4 vařená vejce
- 1 střední cibule (bílá nebo červená)
- sladký kečup
- klasická hořčice
- sůl a pepř
Připravte si všechny suroviny, vajíčka nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku na vařené brambory. Cibuli také nakrájejte na jemné kostičky.
Vše dejte do větší mísy a promíchejte. Přidejte 2-3 lžičky kečupu, 1-2 lžičky hořčice, špetku pepře a sůl podle potřeby a chuti.
Pomazánku mixujte ručním mixérem do hladké pěny. Průběžně dochucujte kečupem, hořčicí a případně i solí a pepřem podle vaší chuti.
Servírujte s bílým chlebem nebo bílým pečivem. S čerstvou zeleninou máte připravenou skvělou večeři či lehčí oběd.
Sardinková pomazánka s vařenými vejci
- 2-4 plechovky sardinek ve vlastní šťávě nebo oleji
- 3-4 lžíce měkkého másla
- 2-3 vařená vejce na malé kostičky
- 1 najemno nakrájená cibule
- hořčice, kečup, sůl a pepř
- olivový olej
- citron nebo citronová šťáva (pár kapek do pomazánky)
Opět vše v míse promíchejte a vymixujte ručním mixérem do hladké pěny. Hořčici, kečup, sůl pepř a citronovou šťávou přidejte podle chuti a potřeby. Pokud máte sardinky ve vlastní šťávě, přidejte trochu olivového oleje. Pomazánku to zjemní a lépe se také našlehá do pěny.
Tvarohová pomazánka s ředkvičkou a vejci
- 1 měkký tvaroh ve vaničce
- 2-3 lžičky zakysané smetany
- 2-3 vařená vejce
- 3-4 ředkvičky
- 2 stroužky česneku
- mladá cibulka
- sůl, pepř
Vajíčka a ředkvičku nastrouhejte na jemném struhadle, cibulku nasekejte hodně najemno a česnek prolisujte. Vše důkladně promíchejte vidličkou a opět mixujte ručním mixérem. Sůl a pepř přidejte podle vlastní chuti.
Podávejte na toustovém pečivu nebo jako salát na vidličku s opečeným toastem. S čerstvou zeleninou a nasekanou mladou cibulkou získáte lehkou a zdravou večeři.
Pomazánka z čerstvé červené řepy
- 1 střední čerstvá červená řepa
- 3-4 vařená vejce
- 2-3 lžíce sýru typu želetava
- 2-3 lžičky ochuceného tvaru s bylinkami (nemusí být)
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžičky majonézy
- pepř a sůl pro dochucení
Čerstvou řepu a vajíčka nastrouhejte najemno, česnek rozmáčkněte a nakrájejte najemno, nebo přímo prolisujte.
Z nastrouhané řepy vymáčkněte přebytečnou šťávu, a poté vše společně promíchejte vidličkou. Sůl a pepř přidejte podle chuti. Podávejte s různým pečivem a mladou cibulkou.
Extra tip na závěr
Každá pomazánka se dá servírovat namazaná na pečivu či chlebu, nebo samostatně jako příloha. Skvělou formou servírování je přímo ve vařeném vajíčku. V takovém případě si uvařte vajíčka navíc a do pomazánky přidejte vyjmuté žloutky. Vajíčka si nechte překrojená na půlky a pak doprostřed naplňte vytvořenou pomazánku. Můžete podávat se zakysanou smetanou, kterou dochutíme pepřem, solí a prolisovaným česnekem.
Publikováno: 23. 4. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná