Lehký tvarohový dort ozdobený čerstvými malinami ve stylu legendárního cheesecake podle receptu z rodinného stříbra paní Andrey Vanišové je tou nejlepší volbou, pokud máte chuť na něco sladkého během teplých letních dnů a nechcete se cpát těžkými zákusky s tučnými máslovými krémy.
Co budeme potřebovat
- máslové sušenky
- máslo
- 2 měkké tvarohy (500 g)
- zakysanou smetanu
- 2 vejce
- ½ hrnku cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- mléko
- 1 balíček pudinkového prášku
- 1 citron
- mražené i čerstvé maliny
Jak budeme postupovat
1. krok
Sušenky vložíme do igelitového sáčku, uzavřeme a několikrát přejedeme válečkem, abychom je rozmělnili.
2. krok
Rozdrobené sušenky přesypeme do mísy a zalijeme rozpuštěným máslem. Důkladně promícháme, aby se máslo vsáklo do celé hmoty.
3. krok
Sušenkovou směs přeneseme do dortové formy a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 160 °C zhruba 10 minut. Aby nebyl korpus vysušený, necháme v troubě také plech naplněný vodou, která se bude během pečení postupně vypařovat.
4. krok
Do hrnku s mlékem nasypeme pudinkový prášek a důkladně rozmícháme.
5. krok
V míse smícháme tvaroh a zakysanou smetanu, přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek navíc, přilijeme pudink rozmíchaný v mléce. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme šťávu z jednoho citronu. Vyšleháme ručním mixérem, až se vše důkladně smísí do krémové konzistence.
6. krok
Mražené maliny nasypeme do rendlíku, přidáme trochu cukru, lehce pomačkáme a za občasného míchání necháme rozehřát.
7. krok
Tvarohovou hmotu vlijeme do formy na vychladlý korpus, na který přidáme lžící několik hromádek malinové kaše. Ty pak zlehka špejlí promícháme, ale jen tak, aby vznikly v tvarohu červené šmouhy. Vložíme do trouby a pečeme při 135 °C zhruba 50 minut, až bude náplň na dotek pevná.
Upečený dort necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Před podáváním ozdobíme čerstvými malinami. Dobrou chuť!
Publikováno: 31. 7. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška