Že houby báječně chutnají a chodit na ně do lesa je radost, o tom žádná – jsme přece národem houbařů! Že ale mohou také pomáhat při léčení mnoha zdravotních problémů nebo sloužit jako jejich prevence, o tom se zase až tak moc neví.
Houby patří do samostatné biologické říše, neboť nebylo nalezeno žádné evoluční spojení ani s rostlinami ani s živočichy. Patří mezi nejstarší a současně i nejdokonalejší organismy na zemi, obsahují zcela unikátní léčivé látky, které mohou příznivě ovlivnit celou řadu chorob, včetně těch nejzávažnějších.
Mykoterapie je když…
Léčení pomocí některých hub neboli mykoterapie je známé již více než 3000 let; odborné výzkumy probíhají teprve několik posledních desítek let. Díky pokročilým vědeckým metodám dnes začínáme chápat, jak a které látky v houbách vlastně působí na naše zdraví. Za jeden z průlomových objevů v tomto směru je považován steroid Agarol získaný ze žampionu zahradního (Agaricus hortensis), který má protinádorové, antibiotické, antivirální a imunostimulační účinky. „Účinné látky z této houby pomáhají zvyšovat koncentraci interferonů a interleukinů, které působí přímo proti metastázám rakovinných buněk. Například v Japonsku patří přípravky z hub dlouhodobě k nejprodávanějším a nejpoužívanějším lékům vůbec,“ vysvětluje léčitel Bc. Martin Kolár a pokračuje: „Mykoterapie pomáhá při alergiích všeho druhu, cukrovce či jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Při volbě nejvhodnějšího houbového preparátu je dobré poradit se s odborníkem, neboť imunostimulačních hub existuje několik desítek a každá má svá jedinečná specifika.“
Jak houby nejlépe zpracovat
Otázkou je také ideální forma mykoterapie. Někteří lidé se mylně domnívají, že stačí, když si v létě nasbírají houby v lese a připraví si z nich smaženici nebo polévku. Mnoho léčivých látek v houbách je totiž termolabilní, což znamená, že tepelná úprava je ničí. Můžeme proto houby například šetrně usušit při teplotě do 40 °C. Ovšem i sušení hub má svá rizika – při nesprávných postupech hrozí napadení různými toxickými plísněmi. Z tohoto důvodu se hledají další možnosti bezpečnější konzervace a uchování hub, třeba sušení pomocí vymrazování. Jako nejúčinnější se jeví lihové a vodné výtažky, které vykazují až desetkrát vyšší účinek než houbové tablety či sušená biomasa. Poctivý extrakt má typickou houbovou chuť i vůni, a protože neprošel tepelnou úpravou, zachovává si vysokou enzymatickou aktivitu. Velmi účinný je extrakt z plodnic žampionu zahradního a houževnatce jedlého (shitake).
Prima tip
K terapeutickým účelům (zejména posílení obranyschopnosti organismu) se používá usušená, najemno rozemletá plodnice v množství na špičku nože třikrát až šestkrát denně. Sušený žampion se dá užívat bez obav po dobu několika měsíců, s přestávkami i déle.
Publikováno: 24. 7. 2017, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce