Bramborové placky podle krajových zvyklostí

Receptů na bramborové placky nalezneme na internetu nebo v kuchařkách desítky, možná i stovky. Rádi vám některé, zejména krajové speciality, připomeneme. Můžete je totiž znát, aniž byste věděli, že se bramborovým plackám v téměř každém kraji říká trochu jinak. Znáte třeba sejkory, bác nebo lokše?

Bramborové placky podle krajových zvyklostí (Zdroj: Depositphotos)

Příprava bramborových placek

Bramborové placky byly a dodnes jsou jednoduchým a oblíbeným pokrmem, které se nemusí nijak dlouho připravovat a jeho výživová hodnota je poměrně velká. Navíc, receptů na bramborové placky existuje celá řada, mnoho rodin uchovává tradiční recept "po prababičce" a jsou právem pyšní na to, že zrovna jejich placky jsou ty nejlepší.

Krajové recepty pak mnohdy pracují s nepatrně pozměněnými recepty a dávají svým pokrmům vpravdě i velmi neobvyklé názvy, pod kterými bychom obyčejnou bramborovou placku vůbec nehledali. Proto vám nabízíme malou ukázku.

Bramborové placky
Bramborové placky se v desítkách obměn připravují ve všech krajích naší země (Zdroj: Depositphotos)

Lokše

Lokše se říká bramborovým plackám na Moravě (zejména na jižní Moravě) a na Slovensku. Zde se také můžeme setkat s označením šumpále nebo patenty. Občas se s pojmem lokše setkáme i u označení nudlí do polévky. 

Recept:

  • 1 kg uvařených brambor
  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky (další mouku spotřebujeme na podsypávání)
  • asi půl lžičky soli

Vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a vpravujeme s moukou do pevného těsta. Kousky těsta se pak rozválí do velmi tenké placky a připravují se nejlépe na suché nepřilnavé pánvi (málokdo dnes disponuje sporákem a tálem). Placky se po upečení z obou stran stáčí do ruliček, ale mohou zůstat i volně pokládané na sobě. Původně se lokše používaly k dalším pokrmům, samotné je lepší přimastit máslem. Pokud placky necháváme volně položené přes sebe, prokládáme je rovnou malými kousky másla a necháme zakryté (nejlépe ve velkém kastrolu s pokličkou), aby se rovnoměrně propařily a zvlhly.

Lokše
Typické lokše jako příloha k masu (Zdroj: Depositphotos)

Bramborák

Typický bramborák smažený na pánvi na omastku má také desítky vylepšení a obměn. Takový ten tradiční se připraví ze syrových brambor, česneku, vajíčka a trochy mouky. Nesmíme zapomenout na okořenění majoránkou. My nabízíme jednu z jeho vylepšených verzí.

Recept:

  • 1 kg syrových brambor
  • cca půl lžičky soli
  • trochu drceného nebo mletého kmínu
  • majoránka
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 3-5 stroužků česneku dle chuti
  • kousek špeku na kostičky
  • asi 200 g měkkého salámu (gothaj nebo junior)
  • hrst nadrobno nakrájených hub (ideální jsou čerstvé, případně sušené a namočené, lze použít i žampiony)
  • 1 vejce
  • několik lžic mléka
  • strouhanka

Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a až brambory pustí vodu, slijeme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, slaninu a salám. Pokud použijeme sušené houby, před vložením do těsta je musíme namočit a potom nakrájet. Přidáme vajíčko, okořeníme kmínem a majoránkou. Zamícháme a podle hustoty těsta přisypeme trochu strouhanky (bramboráky jsou potom křupavější a nejsou tak "těžké"). Na rozpálené pánvi s omastkem — doporučujeme pravé sádlo, olej se do bramboráků více vpije a placky jsou pak plné tuku, smažíme z obou stran asi 1 cm vysoké placky. Podáváme jako samostatný pokrm i jako přílohu k masovým směsím nebo gulášům.

Bramborák
Bramboráky jsou známé i jako plněné (Zdroj: Depositphotos)

Hnětynky

Tyto placky známe jak z bramborového těsta, tak z těsta kynutého. Ty bramborové jsou tak trochu placky zbytkové, ideální je, pokud vám od oběda zbyde bramborová kaše. 

Recept:

  • uvařená a vystydlá bramborová kaše
  • 1 vejce
  • polohrubá mouka podle potřeby

Zbylou kaši od oběda promícháme s vejcem a přidáváme postupně tolik mouky, kolik jí bramborové těsto pojme a přestane lepit. Pevné těsto pak rozválíme na 2-3 cm vysoké placky, které smažíme na tuku na pánvi. Jsou ideální teplou večeří. Podáváme je samostatné nebo s domácím dipem z kysané smetany, bílého jogurtu a prolisovaného česneku (česnek lze vyměnit za bylinky, strouhaný sýr nebo kari). Mohou se připravovat i nasladko sypané cukrem nebo potřené marmeládou.

Placky z kaše
Placky ze zbylé bramborové kaše jsou jemné a chutné (Zdroj: Depositphotos)

Sejkory

Slavné bramborové placky z Krkonoš a Podkrkonoší nemůžeme opomenout. I zde nabízíme upravený recept, protože původní starokrkonošské sejkory jsou prosty uzenin, sýru a pekly se na sucho.

Recept:

  • 2 větší brambory
  • 2 vejce
  • tvrdý sýr
  • salám
  • párek
  • klobása (dle chuti a co dům dal)
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • olej na smažení

Syrové brambory nastrouháme nahrubo. Rovnou rozpálíme pánev s olejem a vytvoříme na pánvi ze syrových nastrouhaných brambor placičky, které obracečkou uhladíme. Na pánvi osolíme a opepříme. Než se placky z jedné strany osmaží, nakrájíme najemno uzeninu a nastrouháme sýr. Vejce rozklepneme do hrnečku a rozkvedláme. Placky na pánvi obrátíme, polijeme vejcem, zasypeme uzeninou a sýrem. V tuto chvíli pánev zakryjeme pokličkou a necháme sejkory dodělat. Jakmile je sýr rozpuštěný, jsou placky hotové. Podáváme teplé.

Smažení
Placky lze smažit na tuku nebo péci na sucho (Zdroj: Depositphotos)

A schválně kdo bude vědět, jaký pokrm se skrývá pod označením kucmouch (kucmoch), šusterka (šustka), trpálky nebo přesbidlo?

Související k tématu