Receptů na bramborové placky nalezneme na internetu nebo v kuchařkách desítky, možná i stovky. Rádi vám některé, zejména krajové speciality, připomeneme. Můžete je totiž znát, aniž byste věděli, že se bramborovým plackám v téměř každém kraji říká trochu jinak. Znáte třeba sejkory, bác nebo lokše?
![](https://img.primadoma.cz/w_2/f7/00/column/f7000909b4d9055e8f3fe61c8dad6039_depositphotos_18592393_l-2015-1.jpg)
Příprava bramborových placek
Bramborové placky byly a dodnes jsou jednoduchým a oblíbeným pokrmem, které se nemusí nijak dlouho připravovat a jeho výživová hodnota je poměrně velká. Navíc, receptů na bramborové placky existuje celá řada, mnoho rodin uchovává tradiční recept "po prababičce" a jsou právem pyšní na to, že zrovna jejich placky jsou ty nejlepší.
Krajové recepty pak mnohdy pracují s nepatrně pozměněnými recepty a dávají svým pokrmům vpravdě i velmi neobvyklé názvy, pod kterými bychom obyčejnou bramborovou placku vůbec nehledali. Proto vám nabízíme malou ukázku.
![Bramborové placky](https://img.primadoma.cz/w_2/24/1c/column/241cdee70e60d1eab8e51a8185473068_depositphotos_46130559_l-2015.jpg)
Lokše
Lokše se říká bramborovým plackám na Moravě (zejména na jižní Moravě) a na Slovensku. Zde se také můžeme setkat s označením šumpále nebo patenty. Občas se s pojmem lokše setkáme i u označení nudlí do polévky.
Recept:
- 1 kg uvařených brambor
- 300 g hladké nebo polohrubé mouky (další mouku spotřebujeme na podsypávání)
- asi půl lžičky soli
Vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a vpravujeme s moukou do pevného těsta. Kousky těsta se pak rozválí do velmi tenké placky a připravují se nejlépe na suché nepřilnavé pánvi (málokdo dnes disponuje sporákem a tálem). Placky se po upečení z obou stran stáčí do ruliček, ale mohou zůstat i volně pokládané na sobě. Původně se lokše používaly k dalším pokrmům, samotné je lepší přimastit máslem. Pokud placky necháváme volně položené přes sebe, prokládáme je rovnou malými kousky másla a necháme zakryté (nejlépe ve velkém kastrolu s pokličkou), aby se rovnoměrně propařily a zvlhly.
![Lokše](https://img.primadoma.cz/w_2/66/e7/column/66e7563dc7fc5c84845a710e45c356a9_depositphotos_144147597_l-2015.jpg)
Bramborák
Typický bramborák smažený na pánvi na omastku má také desítky vylepšení a obměn. Takový ten tradiční se připraví ze syrových brambor, česneku, vajíčka a trochy mouky. Nesmíme zapomenout na okořenění majoránkou. My nabízíme jednu z jeho vylepšených verzí.
Recept:
- 1 kg syrových brambor
- cca půl lžičky soli
- trochu drceného nebo mletého kmínu
- majoránka
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3-5 stroužků česneku dle chuti
- kousek špeku na kostičky
- asi 200 g měkkého salámu (gothaj nebo junior)
- hrst nadrobno nakrájených hub (ideální jsou čerstvé, případně sušené a namočené, lze použít i žampiony)
- 1 vejce
- několik lžic mléka
- strouhanka
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a až brambory pustí vodu, slijeme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, slaninu a salám. Pokud použijeme sušené houby, před vložením do těsta je musíme namočit a potom nakrájet. Přidáme vajíčko, okořeníme kmínem a majoránkou. Zamícháme a podle hustoty těsta přisypeme trochu strouhanky (bramboráky jsou potom křupavější a nejsou tak "těžké"). Na rozpálené pánvi s omastkem — doporučujeme pravé sádlo, olej se do bramboráků více vpije a placky jsou pak plné tuku, smažíme z obou stran asi 1 cm vysoké placky. Podáváme jako samostatný pokrm i jako přílohu k masovým směsím nebo gulášům.
![Bramborák](https://img.primadoma.cz/w_2/61/6e/column/616e19d6b95d129d8023d368592ec78b_depositphotos_32094843_l-2015.jpg)
Hnětynky
Tyto placky známe jak z bramborového těsta, tak z těsta kynutého. Ty bramborové jsou tak trochu placky zbytkové, ideální je, pokud vám od oběda zbyde bramborová kaše.
Recept:
- uvařená a vystydlá bramborová kaše
- 1 vejce
- polohrubá mouka podle potřeby
Zbylou kaši od oběda promícháme s vejcem a přidáváme postupně tolik mouky, kolik jí bramborové těsto pojme a přestane lepit. Pevné těsto pak rozválíme na 2-3 cm vysoké placky, které smažíme na tuku na pánvi. Jsou ideální teplou večeří. Podáváme je samostatné nebo s domácím dipem z kysané smetany, bílého jogurtu a prolisovaného česneku (česnek lze vyměnit za bylinky, strouhaný sýr nebo kari). Mohou se připravovat i nasladko sypané cukrem nebo potřené marmeládou.
![Placky z kaše](https://img.primadoma.cz/w_2/20/cb/column/20cb7840c8446a15fe187abe83f22554_depositphotos_202204410_l-2015.jpg)
Sejkory
Slavné bramborové placky z Krkonoš a Podkrkonoší nemůžeme opomenout. I zde nabízíme upravený recept, protože původní starokrkonošské sejkory jsou prosty uzenin, sýru a pekly se na sucho.
Recept:
- 2 větší brambory
- 2 vejce
- tvrdý sýr
- salám
- párek
- klobása (dle chuti a co dům dal)
- sůl
- pepř
- majoránka
- olej na smažení
Syrové brambory nastrouháme nahrubo. Rovnou rozpálíme pánev s olejem a vytvoříme na pánvi ze syrových nastrouhaných brambor placičky, které obracečkou uhladíme. Na pánvi osolíme a opepříme. Než se placky z jedné strany osmaží, nakrájíme najemno uzeninu a nastrouháme sýr. Vejce rozklepneme do hrnečku a rozkvedláme. Placky na pánvi obrátíme, polijeme vejcem, zasypeme uzeninou a sýrem. V tuto chvíli pánev zakryjeme pokličkou a necháme sejkory dodělat. Jakmile je sýr rozpuštěný, jsou placky hotové. Podáváme teplé.
![Smažení](https://img.primadoma.cz/w_2/4f/6b/column/4f6bc3cbed4924d08ea9ac00ff335a05_depositphotos_7055147_l-2015.jpg)
A schválně kdo bude vědět, jaký pokrm se skrývá pod označením kucmouch (kucmoch), šusterka (šustka), trpálky nebo přesbidlo?
Publikováno: 2. 4. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová