Kuře s nádivkou na mnoho způsobů. Vyzkoušejte oblíbený jarní pokrm

Kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli. Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete.

Upečte sis námi lahodné kuře (Zdroj: Depositphotos)

V období největších jarních svátků se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.

Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

Kuře ve skleněném pekáči
Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou (Zdroj: Shutterstock )
  • 1 ks kuřete
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • sůl

Na nádivku:

  • 8 ks pečiva (bílé, den staré)
  • 4 dcl mléka
  • 3 ks vajec
  • hrst slaniny
  • hrst nasekané petrželové nati 
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Kuře osolíme ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložíme do pekáče a připravíme si nádivku. Toustový chleba nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Do druhé mísy přidáme mléko a tři žloutky. Vše promícháme pomocí metličky. Přidáme muškátový oříšek, promícháme. Poté si navlhčíme toustový chleba v mléce. Slaninu nasekáme na kostičky a promneme ji, aby se rozdělila. Přidáme do nádivky, opepříme a osolíme. Nyní nasekáme přiměřené množství petržele. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháme do nádivky.

Takto připravenou nádivkou naplníme kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřeme. Můžeme použít také nit. Nyní si nakrájíme cibuli na měsíčky, přidáme ji do pekáče společně s máslem. Zalijeme troškou vody. Ze zbylé nádivky uděláme kuličky a přidáme ke kuřeti do pekáčku. Pečeme v troubě na 180 °C asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podléváme.

Jemná bylinková nádivka s oříšky

Pečínka v červeném pekáči
Kuře s jemnou bylinkovou nádivkou s oříšky (Zdroj: Shutterstock )

Na kuře:

  • 1 ks kuřete
  • 4 lžíce másla
  • 1 ks šalotky
  • hrst tymiánu 
  • sůl

Na nádivku:

  • 4ks pečiva (bílé, den staré)
  • 3 ks vajec
  • hrnek mléka
  • hrst špenátu v
  • hrst petržele
  • 2 hrsti mandlí

Do jedné mísy si připravíme pečivo nakrájené na kostičky. Následně přidáme trochu mléka a necháme odstát. Do druhé mísy dáme mléko, vaječné žloutky a směs vyšleháme do hladka. Poté vložíme dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme a přidáme do ní pečivo. Poté si ušleháme tuhý sníh z bílků, který do nádivky jemně vmícháme.

Takto připravenou nádivkou naplníme předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepneme. Kuře vložíme do pekáče, přidáme na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl. Pečeme na 180 °C v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraníme a posledních 20 minut pečeme nezakryté.

Kopřivová nádivka

Kuře na talíři
Kuře s kopřivovou nádivkou (Zdroj: Shutterstock )

Na kuře:

  • 1 ks kuřete
  • 4 lžíce másla
  • citrónová kůra
  • sůl

Na nádivku:

  • 2 hrnky pečiva (bílé, den staré)
  • 6 ks vajec
  • 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv 
  • 1 hrst nasekané petrželové nati 
  • špetka majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 dcl mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Začneme s přípravou nádivky. Do větší mísy přidáme na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravíme mléko, do kterého přidáme žloutky. Vyšleháme a postupně dáme kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochutíme solí s pepřem. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a po částech vmícháme do nádivky. Takto naplněnou nádivkou můžeme vycpat kuře, nebo ji upéct samostatně. Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 °C asi 20 minut. Kuře posléze necháme dopéct asi jednu hodinu.

V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložíme na pekáč, podlijeme, přidáme máslo a citronovou kůru. Necháme klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 °C.

Náš tip: Vyrazte na bio farmu

Ovoce, zeleninu, maso i mléčné výrobky v bio kvalitě, podle sezónnosti, seženete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství, na trzích i v supermarketech pod označením logy biolistu nebo biozebry. Jedině správná loga zaručují, že se skutečně jedná o bio! Eko farmy nepoužívají žádnou chemii, průmyslová hnojiva ani postřiky a vše je pěstováno v souladu s přírodou.

Ekologické farmy nabízejí také bohatý výběr mas a kuřecí v něm také najdete. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám. Kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Nákupem nejen, že podpoříte farmáře a tím i místní ekonomiku, ale díky kratším distribučním cestám, také přírodu.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Národní značení
Národní značení (Zdroj: Shutterstock )

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Evropské značení
Evropské značení (Zdroj: Shutterstock )

Autor:

Související k tématu