Velikonoce to nejsou pouze mazance a beránci, to jsou i tvarohové koláče, neboli sirníky, různé podoby. Víte, že pečení tvarohových koláčů o Velikonocích má dlouhodobou tradici?
Tvarožník se v době dnešních Velikonoc pekl již dávno před naším letopočtem. Tehdy však neležel na sváteční velikonoční tabuli, staří Řekové tvarohové koláče nosili do chrámů jako oběť bohům. Později se tvarohový koláč dostal k Římanům, kteří ho prostřednictvím svých vojenských výprav rozšířili do celé Evropy. Okolo roku 1000 našeho letopočtu už ho znali všichni, a to včetně Skandinávie nebo Anglie.
Na tradiční velikonoční tabuli tedy patří vedle beránka a mazance také tvarohový koláč. Vybrali jsme si proto pro vás dva velmi chutné recepty, s nimiž aspoň na chvíli můžete navštívit dva kraje za hranicemi.
Tradice pečení tvarohových koláčů v době Velikonoc má velmi hlubokou historii. Původní sirníky byly slazené medem a rozinkami a nosily se bohům jako obětiny.
A jak je to se sirníkem dnes?
Vzhledem k tomu, že jde o koláč s historií hlubokou 3000 let, je celkem pochopitelné, že nemá pouze jednu verzi. Pravdou také je, že u nás přece jen dáváme přednost mazancům a beránkům. Faktem ale je, že k nejproslulejším tvarohovým koláčům dodnes patří vídeňský tvarožník, který se vyznačuje tím, že nemá žádné dno.
Velmi oblíbeným je i tzv. krakovský sernik, který byste si při návštěvě Krakova neměli nechat ujít. Krakovský sernik obsahuje bílkový sníh, vanilkový pudink, rozinky a má citronovou polevu. V Německu o Velikonocích pečou tzv. russischer zupfkuchen, který má čokoládové dno a čokoládovou drobenku. Zajímavé je na něm to, že i když jde o německou tradiční pochoutku, jmenuje se “ruský”.
V posledních letech jsme si velmi oblíbili newyorský cheesecake. Kdo by to jen řekl, že i to je velikonoční koláč, který vymysleli v roce 1929 spolu s jistou formou tavených sýrů.
Vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce a dobrot není nikdy dost, rozhodli jsme se, že i my si nějaký tvarohový koláč upečeme. Připojte se k nám. Přichystali jsme si pro vás hned dva osvědčené recepty. Vyzkoušejte, který z nich vám bude chutnat více.
Krakovský sernik
Na krakovský sernik potřebujete spoustu tvarohu a poměrně dost vajíček. Je to však vyhlášená pochoutka, kterou byste při návštěvě Krakova neměli minout. V domácnostech se tento tvarohový koláč peče tradičně o Velikonocích.
Co na krakovský sernik budete potřebovat:
Na křehké těsto:
- 350 gramů hladké mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- ½ šálku cukru
- 170 gramů změklého másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
Na náplň:
- 1 kg plnotučného nebo polotučného tvarohu
- 200 gramů másla
- 1 šálek moučkového cukru
- 8 žloutků
- 5 rozšlehaných bílků
- strouhaná pomerančová kůra
- 1 vanilkový pudink
- hrst rozinek
Na polevu:
- 1 citron
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
Postup výroby:
Do velké mísy prosejte mouku. K mouce přidejte sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a cukr. Změklé máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte ho do mísy. Potom přidejte také vejce a žloutky. Všechny suroviny v míse zpracujte v homogenní těsto. Těsto vytvarujte do koule. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho minimálně na 30 minut do lednice.
Mezitím si rozšlehejte polovinu žloutků s polovinou moučkového cukru. Do směsi postupně přidávejte po jednom zbylé žloutky. Přidejte tvaroh smíchaný s měkkým máslem a vše spolu důkladně promíchejte. Dále přisypte pomerančovou kůru, vanilkový pudink a rozinky. Z bílků ušlehejte sníh, který opatrně vmícháte do tvarohového krému.
Do dortové formy obdélníkového tvaru vložte papír na pečení. Vytáhněte z lednice těsto a rozdělte ho na třetiny. 2/3 těsta na desce vyválejte na potřebnou velikost. Vidličkou je na několika místech propíchněte a vložte do formy.
Na těsto rovnoměrně rozprostřete tvarohový krém. Ze zbylé jedné třetiny těsta vyválejte tenké válečky, které použijete na mřížku.
Formu vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 50 minut, dokud koláč ve formě nezezlátne. Hotový koláč nechte vychladnout.
Vymačkejte si citron a šťávu z citronu nalijte do misky, kam postupně přisypávejte za neustálého míchání cukr. Před mícháním cukr prosejte. Šlehejte metličkou do té doby, než poleva získá hladkou hustší konzistenci. Hotový krakovský tvarožník potřete touto citronovou polevou a nechte ji ztuhnout.
Russischer zupfkuchen
Je zajímavé, že tradiční německý koláč nese jméno “ruský”. Jde vlastně o velmi oblíbený koláč, na kterém si můžete i u nás pochutnat. Pokud jste zatoužili po receptu, tak vám ho přinášíme.
Co potřebujete na russischer zupfkuchen:
Na těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- 180 gramů cukru moučky
- 200 gramů másla
- 2 vejce
- 4 polévkové lžíce kakaa
- 1 balení prášku na pečení
- špetku soli
Na náplň:
- 500 gramů plnotučného nebo polotučného tvarohu
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 150 gramů cukru
- 200 gramů měkkého másla
- 1 balení vanilkového pudinku
Postup výroby
Do velké mísy prosejte mouku, dále k ní přidejte také kakao, cukr a prášek do pečiva. Promíchejte a vytvořte důlek. Do jeho středu dejte vejce, na malé kostky nakrájené změklé máslo a špetku soli. Ze směsi vypracujte homogenní těsto.
Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Formu vyložte pečícím papírem.
Po vychlazení těsto rozdělte na dvě poloviny a jednu položte na dno vymazané a vysypané dortové formy. Těsto roztlačte na celou plochu formy a vytvořte mu asi 3 cm vysoký okraj. Nožem můžete tento okraj zarovnat.
Vezměte čistou mísu a rozšlehejte v ní cukr s měkkým máslem. Přidejte k nim tvaroh, vanilkový cukr, vanilkový pudink a vše dobře vymíchejte. Hotový tvarohový krém rozprostřete do formy na čokoládové těsto.
Potom, co máte tvarohový krém rovnoměrně rozprostřený, vezměte do ruky druhou polovinu těsta a natrhejte ho na malé tenké kousky. Těmito kousky opatrně překryjte tvarohový krém. Ponechat můžete malé mezery.
Dortovou formu vložte do předem rozehřáté trouby a pečte zhruba 60 minut na 160 °C. Pokud se vám bude zdát povrch příliš tmavý, můžete ho po 45 minutách pečení přikrýt hliníkovou fólií.
Hotový russischer zupfkuchen nechte vychladnout. Posypat ho můžete ještě moučkovým cukrem. Správně upečený russischer zupfkuchen by se neměl příliš houpat, ale neměl by být ani příliš pevný. Hotový koláč je skutečnou lahůdkou a věříme, že si ho natolik oblíbíte, že si jej nebudete péct pouze o Velikonocích.
Náš tip: Pokud nechcete barvit vajíčka, upečte si je
Publikováno: 19. 3. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová