reklama

Skvělé palačinkové dortíky s čokoládou

Palačinky má snad rád každý, a navíc jejich příprava je jednoduchá a rychlá. A budete je mít určitě ještě raději, až zjistíte, jaké skvělé dortíky z nich můžete připravit pro malou oslavu, milou návštěvu nebo jako báječný dezert pro sváteční rodinný oběd.

i (Zdroj: Prima DOMA)
Skvělé palačinkové dortíky s čokoládou (Zdroj: Prima DOMA)

Dortíky z palačinek s čokoládou

Co budeme na potřebovat?

  • 1 litr mléka
  • 4 vejce
  • 50 dkg hladké mouky
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • marmeláda
  • olej na pečení
  • čokoládová poleva
  • zdobení

Nejdříve si připravíme klasické palačinkové těsto: V mléce rozmícháme metlou vejce, vanilkový cukr i sůl a postupně přidáváme mouku. Tentokrát použijeme také trochu prášku do pečiva, palačinky pak budou nadýchanější.

Vejce
V mléce rozmícháme metlou vejce (Zdroj: Prima DOMA)
Mouka
Připravíme klasické palačinkové těsto (Zdroj: Prima DOMA)

Těsto můžeme nechat asi půl hodiny v chladu odpočívat, protože tak přestane houstnout a nemusíme ho znovu ředit. Palačinky budeme péci v lívanečníku, protože pro přípravu dortíků potřebujeme menší kolečka.

Palačinky
Palačinky budeme péci v lívanečníku (Zdroj: Prima DOMA)
Smažení
Smažíme z obou stran (Zdroj: Prima DOMA)

Až je všechny upečeme, pustíme se do přípravy „dortíkových“ korpusů. Na jeden potřebujeme 4 palačinky, které budeme společně s náplní vrstvit na sebe. Začneme pochopitelně palačinkou, na kterou naneseme marmeládu nebo mascarpone, ale může být také krém z pudinku a másla. Lze rovněž použit obě náplně dohromady, dortíky budou ještě „bohatší“ a lahodnější. Vrstvení ukončíme čtvrtou palačinkou.

Krém
Krém vytvoříme z pudinku a másla (Zdroj: Prima DOMA)
Marmeláda
Marmeláda bude tvořit jednu z vrstev dortíku (Zdroj: Prima DOMA)

Pak si připravíme čokoládovou polevu na polití palačinkových dortíků. Vhodná je čokoláda na vaření, ale za vyzkoušení stojí také poleva z čokoládových penízků, která se k chuti palačinkového těsta báječně hodí.

Čokoláda
i (Zdroj: Prima DOMA)
Na závěr celý dortík polijeme čokoládou a dozdobíme

Až poleva mírně zchladne, začneme se zdobením. Tady se naší fantazii meze nekladou – použijeme například čerstvé ovoce jako jahody doplněné snítkou máty, kousky ananasu, nastrouhaný kokos nebo rozdrcené oříšky. A dětem se se bude určitě líbit ozdoba v podobě kousků barevného želé nebo lentilek.

Tipy:

  • Vhodnou marmeládou do palačinkových dortíků je například ta z meruněk, protože má delikátní a pikantní chuť. Ovšem výborná je i višňová, která se zase hodí k čokoládové polevě. Milovníci netradičních chutí mohou vyzkoušet třeba marmeládu rebarborovou. Doporučujeme použít marmelády domácí – mají nezaměnitelnou chuť a jsou kvalitnější.
  • Zkuste do čokoládové polevy přidat kousek másla. Bude pak hladší a její chuť jemnější.
  • Prášek do pečiva lze nahradit jedlou sodou. Těsto nakypří stejně a většinou nevadí lidem, kteří mají na prášek do pečiva alergii nebo ho špatně snášejí.
  • Palačinkové dortíky můžete připravit i v bezlepkové variantě, když pšeničnou mouku nahradíme moukou pohankovou. Palačinky z ní jsou výborné, mají jemnou, až oříškovou chuť. Pokud jste někdy jedli proslulé francouzské „crépes“, možná jste ani netušili, že jsou připravené právě z ní.
  • Jako náplň do dortíků vyzkoušejte tvaroh utřený se žloutkem, který může být vylepšený rozinkami. Pokud nebudou mezi strávníky děti, výbornou variantou jsou rozinky naložené několik dní v rumu.
  • Palačinkové těsto nemusíte vůbec sladit. Ale trocha kvalitního vanilkového cukru mu dodá příjemnou vůni.
  • Mřížka a větší miska – to jsou skvělé pomůcky, díky kterým se bude lépe nanášet náplň a následně i čokoládová poleva. Zbytky tekutých ingrediencí stečou do misky a neušpiní ani pracovní plochu, ani vás.

Publikováno: 12. 3. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová