Palačinky má snad rád každý, a navíc jejich příprava je jednoduchá a rychlá. A budete je mít určitě ještě raději, až zjistíte, jaké skvělé dortíky z nich můžete připravit pro malou oslavu, milou návštěvu nebo jako báječný dezert pro sváteční rodinný oběd.
Dortíky z palačinek s čokoládou
Co budeme na potřebovat?
- 1 litr mléka
- 4 vejce
- 50 dkg hladké mouky
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
- sůl
- marmeláda
- olej na pečení
- čokoládová poleva
- zdobení
Nejdříve si připravíme klasické palačinkové těsto: V mléce rozmícháme metlou vejce, vanilkový cukr i sůl a postupně přidáváme mouku. Tentokrát použijeme také trochu prášku do pečiva, palačinky pak budou nadýchanější.
Těsto můžeme nechat asi půl hodiny v chladu odpočívat, protože tak přestane houstnout a nemusíme ho znovu ředit. Palačinky budeme péci v lívanečníku, protože pro přípravu dortíků potřebujeme menší kolečka.
Až je všechny upečeme, pustíme se do přípravy „dortíkových“ korpusů. Na jeden potřebujeme 4 palačinky, které budeme společně s náplní vrstvit na sebe. Začneme pochopitelně palačinkou, na kterou naneseme marmeládu nebo mascarpone, ale může být také krém z pudinku a másla. Lze rovněž použit obě náplně dohromady, dortíky budou ještě „bohatší“ a lahodnější. Vrstvení ukončíme čtvrtou palačinkou.
Pak si připravíme čokoládovou polevu na polití palačinkových dortíků. Vhodná je čokoláda na vaření, ale za vyzkoušení stojí také poleva z čokoládových penízků, která se k chuti palačinkového těsta báječně hodí.
Až poleva mírně zchladne, začneme se zdobením. Tady se naší fantazii meze nekladou – použijeme například čerstvé ovoce jako jahody doplněné snítkou máty, kousky ananasu, nastrouhaný kokos nebo rozdrcené oříšky. A dětem se se bude určitě líbit ozdoba v podobě kousků barevného želé nebo lentilek.
Tipy:
- Vhodnou marmeládou do palačinkových dortíků je například ta z meruněk, protože má delikátní a pikantní chuť. Ovšem výborná je i višňová, která se zase hodí k čokoládové polevě. Milovníci netradičních chutí mohou vyzkoušet třeba marmeládu rebarborovou. Doporučujeme použít marmelády domácí – mají nezaměnitelnou chuť a jsou kvalitnější.
- Zkuste do čokoládové polevy přidat kousek másla. Bude pak hladší a její chuť jemnější.
- Prášek do pečiva lze nahradit jedlou sodou. Těsto nakypří stejně a většinou nevadí lidem, kteří mají na prášek do pečiva alergii nebo ho špatně snášejí.
- Palačinkové dortíky můžete připravit i v bezlepkové variantě, když pšeničnou mouku nahradíme moukou pohankovou. Palačinky z ní jsou výborné, mají jemnou, až oříškovou chuť. Pokud jste někdy jedli proslulé francouzské „crépes“, možná jste ani netušili, že jsou připravené právě z ní.
- Jako náplň do dortíků vyzkoušejte tvaroh utřený se žloutkem, který může být vylepšený rozinkami. Pokud nebudou mezi strávníky děti, výbornou variantou jsou rozinky naložené několik dní v rumu.
- Palačinkové těsto nemusíte vůbec sladit. Ale trocha kvalitního vanilkového cukru mu dodá příjemnou vůni.
- Mřížka a větší miska – to jsou skvělé pomůcky, díky kterým se bude lépe nanášet náplň a následně i čokoládová poleva. Zbytky tekutých ingrediencí stečou do misky a neušpiní ani pracovní plochu, ani vás.
Publikováno: 12. 3. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová