Čerstvý domácí jogurt v bio kvalitě podle tradičního receptu našich babiček

Chcete zhubnout... anebo jen máte rádi zdravý životní styl a hledáte co mlsat, aniž byste museli zpytovat svědomí? Pochutnejte si na čerstvém jogurtu, nic lepšího nenajdete.

Výroba domácího jogurtu bez pomoci jogurtovače (Zdroj: Prima DOMA)

U průmyslově vyráběných mléčných produktů nikdy nemáte stoprocentní jistotu kvality. Minimálně z důvodu prodloužení spotřeby bývají doplněné o konzervanty. V horším případě přibude koktejl éček, nějaká ta sladidla, a aby jogurt vypadal co nejlépe i barviva či škrob. My ale nic z toho nechceme, máme chuť na čerstvý a zdravý jogurt. Proto si ho vyrobíme hezky podomácku tak, jak jsme to okoukali od našich babiček. Věřte, že na snadnější postup mezi recepty nenarazíte. 

Bez použití drahého jogurtovače a jen z jednoho kelímku jogurtu získáte za půl dne plný hrnec jogurtu domácího v bio kvalitě. Navíc proces můžete několikrát opakovat, takže příště už nemusíte žádný kelímek kupovat, prostě jen použijete jednu skleničku vlastního. 

Potřebovat budete:

1 l kvalitního plnotučného mléka

1 malý kelímek kvalitního jogurtu se živou kulturou (bez dochucovadel, zahušťovadel, konzervantů a škrobu)

asi 6 malých skleniček se šroubovým uzávěrem (skvělé jsou od dětské přesnídávky)

větší hrnec a naběračku

Suroviny
Předem si připravte všechny potřebné suroviny a nádobí (Zdroj: Prima DOMA)

Postup:

Začněte tím, že si jogurt vyklopíte do větší sklenice a zalijete trochou mléka. Dobře jej vidličkou nebo metličkou promíchejte, aby ve struktuře nebyly žádné hrudky.

Jogurt ve skle
Jogurt rozmíchejte v trošce mléka (Zdroj: Prima DOMA)

Mléko s jogurtem nalijte do hrnce, přidejte zbylé mléko a opět dobře promíchejte. Postavte na sporák a čarování může začít.

Mléko v hrnci
Mléko i jogurt nalijte do hrnce (Zdroj: Prima DOMA)

Směs mléka a jogurtu zahřejte na 40 až 45 ºC. Pokud nemáte teploměr, nevadí, teplotu můžete také celkem dobře odhadnout – do mléka ponořte malíček a držte ho tam po dobu pěti vteřin. Nepálí? Je teplota příjemná? Tak to je v pořádku. V mléce zahřátém na požadovanou teplotu se laktobacily začnou hezky množit a ihned začne proces fermentace.

Zahřívání surovin
Suroviny zahřejte na 40 až 45 ºC (Zdroj: Prima DOMA)

Teplé jogurtové mléko okamžitě nalijte do nahřátých skleniček (aby teplota obsahu rychle neklesla) a zavíčkujte. Skleničky ihned uzavřete (pracujte rychle, aby jogurt nevychladl) a hned je zabalte do peřin. Nechte alespoň šest hodin, ale lépe osm zrát. Prodloužením zrání získá jogurt výraznější chuť. Hotový jogurt je připravený k okamžité spotřebě. 

Jogurt do skleničky
Teplé mléko nalijte do nahřátých skleniček (Zdroj: Prima DOMA)

Můžete vyrábět i ochucené varianty, když na dno skleničky dáte lžičku domácí zavařeniny či hrst čerstvého ovoce nebo přisypeme ovesné vločky či chia semínka.

Ovoce na dochucení
Pro dochucení můžete použít čerstvé ovoce i cereálie (Zdroj: Prima DOMA)

Protože, jak babička říkávala, čistota je základ. Sklenice i s víčkem předem sterilizujte, například v mikrovlnce. Dokonale čisté ale musí být i všechno ostatní používané nádobí, aby se spolu s fermentačními bakteriemi nemnožily i jiné, o které rozhodně nestojíte.

Ve správném jogurtu má stát lžíce, je rosolovitě sražený, svěže nakyslé chuti a typické vůně. Hotový zkyslý jogurt uložte do chladničky, a pokud jste dodrželi čistotu, vydrží až tři měsíce… tedy pokud ho dřív nesníte.

Skleničky jogurtu
Správný jogurt má být hustý tak, aby v něm stála lžíce (Zdroj: Depositphotos)

Jestliže nekoupíte v obchodě pasterizované mléko, ale dojdete si do statku pro čerstvé, šetrně je po dobu zhruba půl minuty zahřívejte při 72 ºC a poté zchlaďte na požadovaných 40 ºC.

Možná vás zaskočí asi centimetrová tuková vrstva na povrchu vašeho zralého jogurtu. Jestliže počítáte kalorie, opatrně ji odstraňte, my ale doporučujeme ji do jogurtu zamíchat.

Jogurt s čerstvým ovocem
Jogurt s čerstvým ovoce je zdravá a chutná snídaně (Zdroj: Prima DOMA)

Tipy pro vás

Co jste o jogurtu možná nevěděli:

  • Na prvním domácím jogurtu si naši předkové pochutnávali už někdy kolem roku 3000 před naším letopočtem, ale první průmyslově vyráběný jogurt spotřebitelé ochutnali teprve na začátku 20. století. Moderní výroba se započala v Barceloně a jogurt dostal značku Danone. 
  • První ovocný jogurt je český vynález. Radlická mlékárna v Praze na Smíchově ve snaze zabránit tvoření plísní na povrchu bílého jogurtu přidala několik lžiček jahodové marmelády. Tento vynález si prozíravě nechala patentovat a licenci pak úspěšně prodávala nejenom v Česku a na Slovensku, ale i do zahraničí.
  • Podle odhadů se dnes u nás ročně sní zhruba 15 kilogramů fermentovaných výrobků (jogurty nebo zakysané nápoje) na osobu. A to není moc, měli bychom přidat.
  • Chcete-li shodit přebytečná zimní kila, je pro vás jogurt naprostou nezbytností. Je totiž cenným zdrojem kvalitních bílkovin i vápníku, jogurtové bakterie upravují střevní mikroflóru a pozitivně ovlivňují metabolické procesy. To platí ovšem o jednoduchém bílém jogurtu, smetanový nebo ovocný do dietního jídelníčku nezařazujte.
  • Jogurtem nahradíte majonézu nebo tučnou kysanou smetanu. Lze jej přidávat do pomazánek, salátů, marinád nebo koláčových a dortových těst. Takové kuře naložené v bílém jogurtu je neskutečně křehké a lahodné. 

Autor:

Související k tématu