Také už nevíte co vařit či péct k večeři, a hledáte něco snadného, sytého a teplého? Ale zároveň také něco zajímavého a netradičního? Sáhněte po tomto skvělém receptu, který voní bramborami, slaninou a švestkami. Vůbec se této kombinaci nebojte, rozhodně si pochutnáte.

Co si představit pod názvem bramborka?
Krajový recept z oblasti Nového Hrádku vás určitě překvapí netradiční kombinaci surovin. Slaný koláč ochucený švestkami a škvarky osloví i pánskou část domácnosti, pro jednoduchou přípravu ji můžete zařadit mezi rychlé večeře. Podává se jako hlavní chod nebo teplá večeře s pivem, anebo kefírem.
Suroviny:
- 5 brambor
- 50 ml mléka
- 10 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg škvarků
- 10 dkg švestek
- 1 jablko
- sůl
- vejce

Jak na opočenskou bramborku
Všechny brambory nastrouhejte najemno nebo na nejhrubší části struhadla. Strouhejte do větší misky.

Přidejte podle receptu ostatní suroviny do těsta: sůl, hladkou mouku, mléko a vejce. Vše důkladně promíchejte.


Plech vymažte sádlem, nebo nechte kousky sádla rozpustit v troubě na horkém plechu. Troubu si ponechte předehřátou.

Připravené těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete po celém povrchu s rozpuštěným tukem.

Nakonec rozložte na vrch plátky jablka, rozpůlené švestky a škvarky. Pečte v rozpálené troubě na 180 °C asi 30 minut.


Podávejte ještě teplé jako hlavní chod, a podle vzoru babiček se hodí s kefírem.

Publikováno: 27. 2. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná