Sýrový dort potěší každého milovníka slaných dobrot a je výbornou alternativou pro ty, kteří nemají rádi sladké moučníky. A ozdobený krásnými sýrovými růžičkami a čerstvým ovocem se stane nepřehlédnutelnou ozdobou i slavnostní tabule.
Sýrový dort s růžičkami
Co budeme na výrobu potřebovat?
- bílý toustový chléb
- 6 kusů Lučiny nebo jiného krémového sýra
- 1 máslo
- 5 dkg vlašských ořechů
- 40 dkg plátkového sýru gouda
- čerstvý salát
- jahody
- hroznové víno
To, jak bude sýrový dort vypadat, záleží na tom, jakou dortovou formu si vyberete. Například stejně jako my ve tvaru srdce. Příprava dortu je překvapivě jednoduchá a rychlá a my vám poradíme pár vychytávek, které vaši práci ještě urychlí.
Nejdříve si připravíme pomazánku našlehanou z krémového sýru a másla. Pak začneme připravovat toastový chleba, který budeme postupně skládat ve třech vrstvách do dortové formy. Začneme tím, že krajíčky chleba zbavíme kůrek. Pak všechny krajíčky, které chceme použít, naskládáme do formy a podle jejího tvaru upravíme.
Když máme vše připravené, položíme do formy první vrstvu chleba a na ní namažeme sýrovou pomazánku. Tu proložíme plátkovým sýrem, ale milovníci masa mohou vylepšit dort také třeba šunkou nebo klobáskou. Vrstvu pomazánky posypeme jemně posekanými ořechy (mohou být i nahrubo rozemleté). Pak poklademe druhou vrstvu chleba, pomazánky a plátkového sýry a stejně postupujeme i u poslední, třetí vrstvy. Důležité je, abychom opět skončili vrstvou chleba.
Až budeme mít vše poskládáno, zabalíme dort i s formou do potravinové fólie a necháme v lednici vychladit. Tehdy přichází čas na přípravu sýrových růžiček, které vypadají velmi krásně a jejich příprava není zdaleka tak složitá, jak se může na první pohled zdát.
Plátek sýra přeložíme na polovinu a stočíme do ruličky, čímž vzniknou středy sýrových květů. Ruličku obtočíme dalším plátkem sýra, který na horním okraji ohneme, a tak vzniknou další okvětní lístky. Zcela postačí použít jeden plátek, ale pokud chceme mít růžičky opravdu bohaté, můžeme jich poskládat na sebe víc. Hotové růžice sepneme párátkem, aby se nerozvinuly.
Vychlazený dortový korpus vyjmeme z formy a celý pomažeme zbytkem pomazánky z másla a krémového sýra. Na tuto vrstvu poklademe plátky goudy, dort pak vypadá jakoby politý polevou. Potom se už můžeme věnovat konečné úpravě, tedy zdobení. K tomu poslouží nejen připravené sýrové růžičky, ale také hroznové víno, jahody a listy čerstvého salátu.
Publikováno: 19. 2. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová