Goji, neboli kustovnice čínská je dnes už známá rostlina, jejíž sušené plody koupíte v každém obchodě. Nebo vám dokonce roste na zahradě. A nemusíte je zobat jen tak - můžete si z nich uvařit čaj, přidat je do jídel a moučníků. Zkuste s nimi ozvláštnit třeba obyčejnou bábovku.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/aa/61/column/aa614549a9d23e123a8e19c498093901_64534b5e35c7c7b4c7254674f4767dc6.jpg)
Kustovnice je keř, který se podobá šípku. Její plody jsou malé a červené, nenápadné. V sobě ale ukrývají velké množství vitamínů, antioxidantů i dalších prvků, které našemu tělu velmi prospívají – zpomalují stárnutí, zvyšují obranyschopnost organismu. Ne nadarmo jsou označovány za superpotravinu. A pěstovat ji můžete i na vlastní zahradě, tak proč ji nevyužít běžně v kuchyni.
![Kustovnice](https://img.primadoma.cz/w_2/ce/f0/column/cef03a3f7f51e97ebf138b53820b0344_depositphotos_62958909_l-2015.jpg)
Suroviny na bábovku s kustovnicí:
- ½ hrnku goji (případně i více dle chuti)
- 1 hrnek mouky
- 1 hrnek kokosu
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku rozpuštěného rostlinného tuku
- ½ hrnku mléka
- 3 vejce,
- 1 kypřící prášek do pečiva
![Suroviny](https://img.primadoma.cz/w_2/f3/dd/column/f3ddf9427504c7f305f1b3cffe083ad8_62c7f817a238450c7a6ff540b521cd2b.jpg)
Postup přípravy:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte strouhankou či kokosem. Celá vejce smíchejte s cukrem a vyšlehejte do pěny, smíchejte rozpuštěný rostlinný tuk s mlékem, vlijte ho do vaječné směsi a ještě promíchejte. Ve druhé míse si smíchejte kokos s moukou a kypřícím práškem.
![Míchání](https://img.primadoma.cz/w_2/e7/1f/column/e71f1df8541ca06e5ffaa648eb01884b_1fa2836853809f60888f8bf4d587a6e2.jpg)
Obě směsi smíchejte dohromady, přimíchejte kustovnici (namíchat můžete půl sušené a půl čerstvé. Tu sušenou si předem namočte zhruba na půl hodiny do vody, před přidáním do těsta vodu slijte. Dobře promíchejte, ať nemáte v těstě hrudky a vlijte do připravené formy.
![Ingredience](https://img.primadoma.cz/r/c9/e7/column/c9e71a39ccacd8b320d6c000d6c99f8c_92c15747391d868f434e5a48de90050b.jpg)
![Těsto](https://img.primadoma.cz/r/10/4f/column/104f1881c3efb593970850678123d071_31b78c3a5bdff3d1bf611196c739fb15.jpg)
Vložte do rozehřáté trouby a pečte zhruba 40 minut. Hlídejte bábovku pomocí špejle, jakmile ji zapíchnete a vytáhnete suchou, je bábovka hotová. Teď už jen stačí vyklopit z formy, pocukrovat a dát si hříšně dobrý, ale také zdravý kousek ke kávě či čaji.
![Bábovka](https://img.primadoma.cz/w_2/ab/f4/column/abf4cf86dffb58c44956aca996892a91_9384775778adbaefe928882006d9dd94.jpg)
Kustovnice – superpotravina z vaší zahrady
Keřík kustovnice čínské, kterou můžete znát také pod názvem goji, může růst i na vaší zahradě. Může dorůstat až dvou metrů, v zahradě ji tedy poskytněte dostatek prostoru a také slunečního záření, jinak je to rostlina velmi nenáročná. Může mít pouze s ohledem na kvalitu půdy, klimatu a množství vláhy různě vysoký obsah aktivních látek.
Kustovnice obsahuje významné množství aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních – tedy takových, které si naše tělo neumí vytvořit. Dále obsahuje minerály, jako jsou vápník, hořčík, selen, železo a zinek, a také vitamíny A, B, C a E. Z dalších cenných látek v ní najdete rostlinný sterol, díky kterému působí protizánětlivě.
Dalším účinkem, kterým se může pochlubit, je ten antioxidační. Umí tak bojovat s volnými radikály, a tím zpomaluje proces stárnutí. Aby toho nebylo málo, kustovnice má pozitivní účinky na hladinu cukru v krvi a cholesterolu, na kardiovaskulární i vylučovací soustavu, podporuje imunitní systém i rychlost metabolismu.
Publikováno: 13. 2. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová