Goji, neboli kustovnice čínská je dnes už známá rostlina, jejíž sušené plody koupíte v každém obchodě. Nebo vám dokonce roste na zahradě. A nemusíte je zobat jen tak - můžete si z nich uvařit čaj, přidat je do jídel a moučníků. Zkuste s nimi ozvláštnit třeba obyčejnou bábovku.

Kustovnice je keř, který se podobá šípku. Její plody jsou malé a červené, nenápadné. V sobě ale ukrývají velké množství vitamínů, antioxidantů i dalších prvků, které našemu tělu velmi prospívají – zpomalují stárnutí, zvyšují obranyschopnost organismu. Ne nadarmo jsou označovány za superpotravinu. A pěstovat ji můžete i na vlastní zahradě, tak proč ji nevyužít běžně v kuchyni.

Suroviny na bábovku s kustovnicí:
- ½ hrnku goji (případně i více dle chuti)
- 1 hrnek mouky
- 1 hrnek kokosu
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku rozpuštěného rostlinného tuku
- ½ hrnku mléka
- 3 vejce,
- 1 kypřící prášek do pečiva

Postup přípravy:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte strouhankou či kokosem. Celá vejce smíchejte s cukrem a vyšlehejte do pěny, smíchejte rozpuštěný rostlinný tuk s mlékem, vlijte ho do vaječné směsi a ještě promíchejte. Ve druhé míse si smíchejte kokos s moukou a kypřícím práškem.

Obě směsi smíchejte dohromady, přimíchejte kustovnici (namíchat můžete půl sušené a půl čerstvé. Tu sušenou si předem namočte zhruba na půl hodiny do vody, před přidáním do těsta vodu slijte. Dobře promíchejte, ať nemáte v těstě hrudky a vlijte do připravené formy.


Vložte do rozehřáté trouby a pečte zhruba 40 minut. Hlídejte bábovku pomocí špejle, jakmile ji zapíchnete a vytáhnete suchou, je bábovka hotová. Teď už jen stačí vyklopit z formy, pocukrovat a dát si hříšně dobrý, ale také zdravý kousek ke kávě či čaji.

Kustovnice – superpotravina z vaší zahrady
Keřík kustovnice čínské, kterou můžete znát také pod názvem goji, může růst i na vaší zahradě. Může dorůstat až dvou metrů, v zahradě ji tedy poskytněte dostatek prostoru a také slunečního záření, jinak je to rostlina velmi nenáročná. Může mít pouze s ohledem na kvalitu půdy, klimatu a množství vláhy různě vysoký obsah aktivních látek.
Kustovnice obsahuje významné množství aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních – tedy takových, které si naše tělo neumí vytvořit. Dále obsahuje minerály, jako jsou vápník, hořčík, selen, železo a zinek, a také vitamíny A, B, C a E. Z dalších cenných látek v ní najdete rostlinný sterol, díky kterému působí protizánětlivě.
Dalším účinkem, kterým se může pochlubit, je ten antioxidační. Umí tak bojovat s volnými radikály, a tím zpomaluje proces stárnutí. Aby toho nebylo málo, kustovnice má pozitivní účinky na hladinu cukru v krvi a cholesterolu, na kardiovaskulární i vylučovací soustavu, podporuje imunitní systém i rychlost metabolismu.
Publikováno: 13. 2. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová