reklama

Tip na zdravou a chutnou večeři: batátovo-mrkvový krém

Pokud jste batáty ještě u vás doma neochutnali, máme pro vás skvělý recept na batátovo-mrkvový krém podle blogerky Live With Anny. Můžete ho podávat s chlebem jako zdravou večeři. Určitě s ním doma zabodujete!

i (Zdroj: MORA)
Tip na zdravou a chutnou večeři: batátovo-mrkvový krém (Zdroj: MORA)

Batátovo mrkvový krém

Červené batáty, nebo také sladké brambory, pocházejí stejně jako brambory ze Střední Ameriky; botanicky ale nejsou příbuzné. Vařené, pečené i smažené mají jemnou, lehounce nasládlou chuť trošku podobnou dýni. Jsou však nejen lahodné, ale i zdravé. Batáty jsou totiž zásobárnou vitaminu C, podporujícího imunitu. Obsahují hodně vitaminu B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním nebo nespavosti. Navíc snižují hladinu cholesterolu. Spolu s mrkví bohatou na vitamin A a také na antioxidanty tvoří skvělou dvojici.

Batáty
i (Zdroj: Depositphotos)
Batáty neboli sladké brambory

Co budete potřebovat:

  • 500 g batátů
  • 500 g mrkve
  • 1 lžička římského kmínu
  • olivový olej na zakápnutí zeleniny
  • 2 lžičky soli
  • pepř
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 3 červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje - na smažení cibulky
  • 5 stroužků česneku
  • směs semínek (dýňová, slunečnicová, piniová)

A jak na to?

Batáty a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Směs dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 30 minut. Ideální je trouba MORA VT 779 BX s patentovaným vnitřním zaobleným tvarem, inspirovaným tradiční kamennou pecí – horký vzduch proudí díky tomuto tvaru ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, takže bude rovnoměrně propečený.

MORA_Trouba VT779BX_3 teleskopy
i (Zdroj: MORA)
Výkonná velká trouba má patnáct různých programů

Mezi tím, co se směs peče, si ve větším hrnci rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Poté, co je cibulka hotová, k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvíli orestujte a poté odstavte směs z plamene.

Tip na zdravou a chutnou večeři: batátovo-mrkvový krém (Zdroj: MORA)
i (Zdroj: MORA)
Zdravá večeře

Jakmile jsou batáty s mrkví dozlatova upečené, dejte je do hrnce s cibulkou a česnekem. Přidejte zeleninový vývar a poté vše za pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Vývar nebo vodu můžete poté přidat podle toho, jak máte rádi polévky husté. Rozmixovanou polévku dejte zhruba na 5 minut vařit a poté dochuťte podle potřeby. Na pánvi si opražte směs semínek, jimiž ozdobíte naservírovanou polévku. Podávejte s chlebem.

Multifuknční trouba MORA VT 779 BX se spoustou vyspělých funkcí se ovládá jednoduše pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu. Patentovaný vnitřní zaoblený tvar trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí, nechává horký vzduch rovnoměrně proudit okolo připravovaného pokrmu, aby byl pokaždé rovnoměrně propečený i bez otáčení pekáčem nebo plechem. Výkonná velká trouba v energetické třídě A+ s objemem 71 l má patnáct různých programů: nejen klasické a horkovzdušné pečení a gril s ventilátorem i bez, ale i rychlý předehřev, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu a speciální programy na pečení chleba i masa. O čistotu trouby se postará program EcoClean. Pro komfortní obsluhu je trouba v elegantním nerezovém provedení vybavená třemi teleskopickými výsuvy. Příjemné je i tlumené zavírání dvířek trouby.

MORA_Trouba VT779BX_Dvojité osvětlení
i (Zdroj: MORA)
Trouba s patentovaným vnitřním zaobleným tvarem, inspirovaným tradiční kamennou pecí

Publikováno: 8. 1. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce