Shromáždění přátel a rodiny na silvestrovské party je tím nejlepším způsobem, jak vřele přivítat nový rok. Ať už pořádáte velkou oslavu, intimní shromáždění nebo třeba silvestrovský filmový maraton, důležitou součástí každé takové sešlosti je pohoštění. Není nutné vymýšlet nic složitého, krása se většinou skrývá v jednoduchosti. S našimi tipy není třeba lámat si hlavu ani se servírováním, největšího efektu dosáhnete, když je představíte vcelku, hosté si pak sami nabídnou a dobroty si dotvoří. Vy jen můžete sledovat, jak pohoštění mizí ze stolů, a přijímat upřímné pochvaly.
Jednoduše a kvalitně
Jednoduché recepty jsou ty nejoblíbenější. Po vánočním shonu se obvykle nikomu nechce trávit dlouhé hodiny v kuchyni. Není to ani nezbytné. Stačí pár ingrediencí a dokonalá pochoutka je na světě. Protože se jedná o pokrmy velice jednoduché, je třeba, aby byly použité ingredience kvalitní. Chybu rozhodně neuděláte s biopotravinami, které pocházejí z ekologického zemědělství. Neobsahují žádná barviva, zlepšovadla chutí, vůní nebo konzistence ani umělá dochucovadla. Zaručují přirozenou delikátní chuť a kvalitu. Seženete je na bio farmách, farmářských trzích i v supermarketu. Je ale důležité, aby nesly označení logem biolistu nebo biozebry.
Dopřát si to nejlepší podle své chuti
Bohatě obložené chlebíčky jsou silvestrovskou klasikou. Zkuste letos pojmout pohoštění netradičně a nechte hosty, ať si sami namažou oblíbený kousek pečiva vámi připravenými dobrotami.
Sýrové koule
- 250 g čerstvého kozího sýra v bio kvalitě
- 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekané čerstvé pažitky v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu v bio kvalitě
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry v bio kvalitě
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- bio vlašské ořechy / bylinky v bio kvalitě na obalení koulí
- nakrájená bio bageta nebo sýrové bio krekry na servírování
Kozí sýr, smetanový sýr, petrželku, pažitku, tymián a citronovou kůru důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Dejte asi na půl hodiny vychladit do lednice. Lehce navlhčenýma rukama tvarujte ze směsi koule, které obalte důkladně v nasekaných, lehce opražených, vlašských ořeších, nebo v nasekaných bylinkách. Dejte ztuhnout na 1 až 2 hodiny. Koule servírujte vcelku, s nakrájenou bagetou nebo sýrovými krekry.
Paštika z kuřecích jater
- 700 g bio kuřecích jater
- 1 velká bio červená cibule
- 3 stroužky bio česneku
- 250 g másla v bio kvalitě
- 4 lžíce bio smetany
- sůl, pepř
- čerstvý tymián a provensálské bylinky v bio kvalitě
Na dvou lžících másla krátce orestujte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidejte další bylinky a nechte ještě malou chvilku osmahnout. Přidejte odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujte cca 8-10 minut. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová. Rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, 150 g másla, a ještě vše krátce promixujte. Propasírujte přes síto a vložte paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhlaďte povrch. Zbývající máslo rozpusťte a zalijte jím povrch paštiky. Nechte zchladnout a podávejte s čerstvou bagetou a brusinkami.
Lososová pomazánka
- 250 g smetanového sýra v bio kvalitě
- 125 g bio uzeného lososa
- 2 lžíce majonézy v bio kvalitě
- 1 lžička šťávy z bio citrónu
- 1 lžíce najemno nasekané bio červené cibule
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky v bio kvalitě
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru v bio kvalitě
- půl lžičky nakládaného křenu v bio kvalitě
- půl lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 snítky kopru v bio kvalitě
Polovinu plátků uzeného lososa vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujte. Zbývajícího lososa nakrájejte na malé kostky a zamíchejte je do připravené pomazánky. Dejte do misky a připravte na servírování další snítky kopru.
Publikováno: 29. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce