reklama

Vánoční tvarohová štola jako od babičky

Další z řady zajímavých receptů z celozrnné mouky se zaměřil na vánoční štolu. Ačkoliv je toto pečivo původem z Německa, kde jej mají ve velké oblibě, i u nás si získala štola celou řadu obdivovatelů a konzumentů. Zkuste jí také.

Vánoční tvarohová štola jako od babičky (Zdroj: Fiskars)

Tvarohová štola je jedním z tradičních pokrmů v německy mluvících zemích. My jsme v její zdravější variantě nahradili kandované ovoce sušeným – sladkou chuť zde zastupují sušené švestky, datle a pikantní lehce nakyslou sušené meruňky. Hladkou bílou mouku jsme nahradili celozrnnou špaldovou, které datlový sirup použitý místo cukru dodá patřičnou konzistenci.

Suroviny:

  • ½ kg celozrnné špaldové mouky
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 200 g datlového sirupu
  • 125 g Hery
  • 250 g tučného tvarohu (vanička)
  • 30 g sušených švestek (nakrájet na kostičky)
  • 30 g sušených meruněk (nakrájet na kostičky)
  • 30 g sušených datlí (nakrájet na kostičky)
  • 30 g pistácií (nasekat nahrubo)
  • máslo na potření a moučkový cukr na posypání

Kandované ovoce můžeme nahradit sušeným ovocem, které, pokud je nedoslazované, obsahuje oproti kandovanému minimum cukru. Ovoce si vyberte podle chuti nebo, které máte zrovna doma.

1_susene_misto_kandovaneho
Zdravější formou je sušené neslazené ovoce (Zdroj: Fiskars)

Postup:

Do mísy dáme mouku, přidáme prášek do pečiva, datlový sirup, tvaroh, heru, sušené ovoce a nasekané oříšky. Sušené ovoce a oříšky nakrájíme velkým nožem na hrubší kostičky cca 4 mm. Velký kuchařský nůž Fiskars Hard Edge je tím pravým pomocníkem, který vyniká neobyčejným ostřím a komfortní rukojetí.

2_nasekame
Ovoce nakrájíme, oříšky nasekáme (Zdroj: Fiskars)

Vypracujeme těsto a uděláme z něj dva válečky velikosti knedlíkových šišek a položíme na plech. Všechny suroviny promícháme a vypracujeme těsto. Silikonovou stěrku na těsto oceníte při každém pečení. Její asymetrický tvar vám umožní dosáhnout do všech záhybů nádobí.

3_promichame
Pečlivě promícháme (Zdroj: Fiskars)
4_dva_valce
Vytvarujeme šišky (Zdroj: Fiskars)

Pečeme asi 10 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Poté snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších cca 35 minut.

Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Silikonové pomůcky snáší i vysoké teploty, proto je mašlovačka se silikonovými vlákny výborným pomocníkem pro domácí pečení.

5_maslovacka
Silikonová mašlovačka snáší i vysoké teploty (Zdroj: Fiskars)

Vystydlé zabalíme do alobalu a necháme alespoň 3-4 dny uležet.

6_posypeme
Upečené štoly posypané moučkovým cukrem necháme alespoň 3-4 dny uležet (Zdroj: Fiskars)

Autor receptu: Gurmaniak.cz, více o produktech se dočtete na www.fiskars.cz.

Publikováno: 11. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce