reklama

Inspirujte se perníčkovým stromečkem a připravte dětem překvapení

Perníčky patří k folkloru předvánočního pečení již od středověku. Abychom se ale nemuseli stále dokola plácat s tradičními hvězdičkami, prasátky nebo podkovičkami, máme pro vás inspiraci na krásnou perníčkovou dekoraci v podobě stromečku. Můžete jej darovat v rámci mikulášské nadílky nebo jako vtipný dárek od Ježíška.

Inspirujte se perníčkovým stromečkem a připravte dětem překvapení (Zdroj: Martina Pilzová)

Perníčkový stromeček jako milá dekorace i dobrota

Perníky znali už babičky našich babiček. Původní receptura byla o hodně jednodušší než dnešní - mouka, med a pepř. Odtud také název pro perník - peprník. Ačkoliv si v Čechách perníkářské právo přisvojuje město Pardubice, v minulých stoletích se pekly perníky v mnoha hanzovních městech v Evropě. Jejich trvanlivost byla podmíněna podílem koření a řádným vysušením. 

Svícen
Jednoduchý svícen z perníku (Zdroj: Martina Pilzová)
Barevný svícen
Perníkový svícen může být i barevný (Zdroj: Martina Pilzová)

Naše perníčky tak, jak je známe dnes jsou vláčné, sladké a polévané čokoládou, slepované marmeládou nebo zdobené polevami. My vám dnes nabídneme perníčky s láskou pečené. Podle návodu si zkuste doma vytvořit perníčkový stromeček, který můžete darovat jako milý dárek.

Mikuláš
Jednoduchá, ale vkusně nazdobená figurka Mikuláše (Zdroj: Martina Pilzová)
Hvězdičky
Mikulášský balíček plný hvězdiček (Zdroj: Martina Pilzová)

Receptura

Suroviny na těsto:

  • 550 g hladké mouky
  • ½ prášku do perníku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • koření do perníku tlučené 
  • 120 g Hery
  • 2 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 220 g moučkového cukru

Nejprve všechny suché suroviny smícháme v míse. Heru s medem rozpustíme nad párou. Vejce ušleháme s moučkovým cukrem. Pak spojíme s medem a Herou a vyšleháme. Tekutou směs vlijeme do suché a vypracujeme vláčné těsto. V lednici necháme do druhého dne odpočinout. 

Druhý den těsto rozválíme na pomoučeném vále.

Placka
Na pomoučeném vále těsto vypracujeme (Zdroj: Martina Pilzová)
Válení2
Perníkové těsto vyválíme do slabší placky (Zdroj: Martina Pilzová)

Připravíme si formičky ve tvaru hvězdiček. Na další díly na tvorbu stromečku budeme potřebovat velkou formičku ve tvaru trojúhelníku. Pokud takovou formičku nemáme, tvar vykrojíme z těsta nožem.

Vykrajování
Formičkou vykrojíme trojúhelníky (Zdroj: Martina Pilzová)
Tvary
Z jedné placky vykrájíme hvězdičky (Zdroj: Martina Pilzová)

Na podstavec stromečku vykrojíme z těsta velké kolečko, jako formička nám poslouží obrácená miska.

(Zdroj: Martina Pilzová)
(Zdroj: Martina Pilzová)

Do kolečka vykrojíme malé kolečko, do kterého přijde po upečení čajová svíčka.

Do otvoru umístíme čajovou svíčku (Zdroj: Martina Pilzová)
Otvor
Do kolečka vyřízneme otvor, sem potom přijde svíčka (Zdroj: Martina Pilzová)

Hvězdičky, trojúhelníky (na každý stromeček 4, ale mohou být i ze 3 dílků) a kolečko přeneseme na pečící papír. Hvězdiček vykrojíme minimálně na dva plechy, budeme jich potřebovat celkem dost.

Hvězdičky
Hvězdičky přeneseme na pečící papír (Zdroj: Martina Pilzová)
Pečící papír
Na každý stromeček budeme potřebovat 3-4 dílky (Zdroj: Martina Pilzová)

Pokud nám zbude nějaké perníkové těsto, vykrájíme z něj další tvary perníčků, které se budou hodit třeba do mikulášského balíčku.

Figurky
Ze zbytku těsta vykrájíme perníčkové figurky (Zdroj: Martina Pilzová)
Sob
Nesmí chybět ani oblíbený sob Rudolf (Zdroj: Martina Pilzová)

Všechny perníčky dáme do trouby a pečeme cca půl hodiny na 150 °C. Perníčky před úplným upečením vytáhneme z trouby a potřeme mašlovačkou - rozšlehané vejce s vodou způsobí, že se perníčky budou hezky lesknout.

Když jsou perníčky upečené, necháme je vychladnout a mezitím si připravíme bílkovou polevu, kterou budeme perníčky zdobit. Část polevy poslouží jako lepidlo při kompletaci stromečku.

Sníh
Vyšlehejte sněhovou polevu (Zdroj: Martina Pilzová)
Potření
Napolo upečené perníčky potřeme vejcem, rozšlehaným s vodou, aby se perníčky pěkně leskly (Zdroj: Martina Pilzová)

Zdobit polevou a cukrářskými perličkami budeme hvězdičky.

Plná hvězdička
Hvězdičky, které budou celé s polevou vybarvěte štětcem (Zdroj: Martina Pilzová)
Linie
Tenkým štětcem si vyznačte okraje (Zdroj: Martina Pilzová)

Některé hvězdičky potřeme polevou po celé ploše, některé vyzdobíme jemnými čárkami a ornamenty. 

Zdobení
Hvězdičky ozdobte velmi jemně a doplňte stříbrnými cukrářskými perličkami (Zdroj: Martina Pilzová)
Sušení
Všechny hvězdičky nechte důkladně uschnout (Zdroj: Martina Pilzová)

A jakmile hvězdičky a poleva zaschnou, přistoupíme ke kompletaci celého stromečku.

Nejprve si vezmeme kulatý podstavec a na něj polevou přilepíme trojúhelníky, které budou představovat tělo stromečku.

Sáček
Polevu dejte do malého sáčku, u kterého ustřihneme docela maličkou špičku (Zdroj: Martina Pilzová)
Kompletace
Nejprve k podstavci přilepte trojúhelníky jako strany stromečku (Zdroj: Martina Pilzová)

Odspodu pak budeme přilepovat hvězdičky. Ty by měly zcela pokrýt všechny strany stromečku.

Jako závěrečnou dekoraci si připravíme barevné stužky - vždy se snažíme všechny barvy sladit do jedné nebo dvou a podle toho vybíráme i stužky.

Lepení
Začněte hvězdičky lepit odspodu (Zdroj: Martina Pilzová)
Stuhy
Připravte si barevné stužky (Zdroj: Martina Pilzová)

Hotový stromeček pak může vypadat třeba takto:

Červený stromeček
Stromeček může být třeba v červené barvě (Zdroj: Martina Pilzová)
Fialový stromeček
A nebo ve fialové (Zdroj: Martina Pilzová)

Publikováno: 11. 12. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová