Listnatý keř bez černý (Sambucus nigra) je známý i pod názvem bezinky nebo kosmatice. Pro jeho charakteristickou vůni se mu říká i psí nebo smradlavý bez či smradinky. Nenáročný keř kvete bílými, někdy lehce nažloutlými květy.
Proč se traduje, že je bez černý největším přírodním lékařem? Pomáhá tělu zbavovat se toxinů. Má i hubnoucí účinky, obsahuje totiž kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na úbytek váhy. Také obsahuje rutin, který posiluje pružnost cév a působí blahodárně na kardiovaskulární systém. Usnadňuje pocení a tím snižuje teplotu těla. Dobré výsledky jsou zaznamenány při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný. To všechno je jistě dobrá motivace na jeho domácí zpracování.
Co budete potřebovat na výrobu sirupu z bezového květu
- čerstvě utržené květy bezu černého
- cukr
- citrony
- kyselinu citronovou (nemusí být)
- ocet
Jak budete postupovat při výrobě sirupu z bezového květu
1. krok
Kolem poledne si nasbírejte květy černého bezu, nejlépe do košíku, aby se nezapařily. Ať už budete s bezovými květy dělat cokoli, nejprve je – a to i před sušením – pečlivě opláchněte, protože se v nich ukrývá hmyz.
2. krok
Čerstvé květy se dají zpracovat na sirup nebo ocet, případně nasušit na čaj, teplota by neměla překročit 45 °C. Nejlépe se suší na pečicím papíru ve stínu. Květy sušením nesmí zhnědnout, tím se znehodnotí účinné látky.
3. krok
Na sirup z bezového květu vložte 25 květů nejlépe do skleněné nádoby, zalijte 1 l převařené vody, která se rozhodně nesmí vařit, protože by květy zhnědly. Přidejte 1 nakrájený umytý citron. Nádobu přiklopte pokličkou nebo uzavřete fólií a nechte zhruba 24 hodin odstát.
4. krok
Potom přeceďte, přisypte 500 g cukru a vymačkejte zbylý citron. Pro konzervaci můžete přidat kyselinu citronovou, ale dobře uskladněný na chladném místě vydrží i bez ní. Bezinkový sirup můžete zředit vodou a popíjet jako limonádu nebo s ním sladit čaj. Určitě to zvýší vaší odolnost proti nachlazení.
Prima tip: bezinkový ocet
Když už máte bezinkové květy po ruce, můžete si z nich připravit také bezinkový ocet. Stačí vzít deset květů a zalít je půl litrem octa – musí v něm být všechny ponořené. V uzavřené nádobě je nechte v chladu a temnu 6 až 8 týdnů vyluhovat. Bylinkový ocet se používá zejména na zeleninové saláty. Využít ho ale můžete i jako lék: při horečce se natíráním chodidel a spánků bezinkovým octem snižuje teplota těla.
Publikováno: 9. 6. 2017, Autor: Zdena Nováčková, Profil autora: Zdena Nováčková