reklama

Jak správně skladovat potraviny a šetřit energii v kuchyni: Kam co dát aneb Jak neplýtvat

Jídlo ztrácí nesprávným skladováním až 90 % živin a minerálů. Také se rychleji kazí, prochází mu trvanlivost, plesniví. Z větší míry můžete takovým zbytečným ztrátám zabránit, když budete vědět, kde jaká potravina vydrží déle čerstvá.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I v kuchyni přemýšlejte úsporně, správné skladování potravin je základ (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Potravinová pravidla aneb Co se děje v lednici

  • Tropické ovoce, jako mango nebo banán nedávejte do lednice – jsou to potraviny, které by měly být skladovány v pokojové teplotě. Do lednice nepatří ani rajčata. Naopak déle v lednici vydrží svěží jablka.
  • Pečivo vydrží déle čerstvé zabalené do látkové utěrky.
  • Maso nebo mléčné výrobky bez správného chlazení dlouho nevydrží. Patří okamžitě do lednice, nenechávejte je dlouho na teple. Při převozu z obchodu domů můžete využít chladící tašku, do nákupního košíku tyto potraviny dávejte až těsně předtím, než půjdete ke kase.
Pečivo uchovávejte zabalené v ubrousku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pečivo uchovávejte zabalené v ubrousku
  • Důležité je i to, co v lednici kam dáte, vedle čeho a dokonce i v jakém obalu. Například mrkev by se neměla v lednici skladovat v těsné blízkosti jiné zeleniny, protože by mohla brzy zhořknout. Uchovávejte ji například v plastové nádobě.
  • Do spodních šuplíků patří ovoce a zelenina, nad ně syrové maso. V horní části by měly být mléčné výrobky a úplně nejvýš pak vařené pokrmy.
  • Jogurty postavte v lednici na víčko, nebudou se tak rychle kazit. Vzhůru nohama skladujte i vajíčka, která ale nejdříve vyndejte z kartonu a dejte do zvláštní přihrádky.
Každá potravina má v lednici své místo
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Každá potravina má v lednici své místo
  • Uzeniny a sýry vydrží déle čerstvé v plastových krabičkách.
  • Využít můžete i jídlo, které je mírně prošlé nebo už není dobré pro přímou spotřebu – například jogurty. Pár dní po spotřebě by kysaným mléčným výrobkům být nic nemělo, ideálně je můžete zpracovat při pečení. Z přezrálého banánu je výborná bábovka, ze scvrklých jablek bude zase dobrý závin.

Jak co dělat aneb tipy na energetickou úsporu

  • Vařte s pokličkou. Párou totiž uniká spousta energie naprosto zbytečně. Vaření v otevřených nádobách bez pokličky je na spotřebu energie náročnější o 150–300 %.
  • Lednici nenechávejte dlouho otevřenou, pravidelně ji čistěte a odmrazujte. To samé platí o mrazničce. Lednice by také neměla být příliš blízko sporáku a nemělo by na ni přímo „pařit“ slunce. Aby lednice pak uvnitř udržela chladnější teplotu, vydá více energie. Nikdy do ní nevkládejte teplé pokrmy.
  • Šířka hrnce by měla být vždy přibližně stejná, jako je šířka plotýnky.
  • Do rychlovarné konvice napouštějte jen tolik vody, kolik potřebujete.
Při vaření používejte pokličku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Při vaření používejte pokličku
  • Pokud chcete něco ohřívat (pizzu) nebo rozpéct rohlíky, použijte pro to kovový plát na vařiči nebo speciální nástavec na toustovač – ušetříte až 70 % energie.
  • Nepředehřívejte troubu, většinou je to zbytečné (výjimkou jsou speciální těsta). Pokud ji vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii.  Troubu také udržujte stále čistou.
  • Máte-li možnost, kupte si myčku nádobí. Jinak se snažte nádobí nemýt pod tekoucí vodou. Je to nejméně úsporná varianta. Při jednom mytí můžete spotřebovat až 120 l vody. Tím zbytečně utrácíte.

Zdroj informací: autorka článku

Publikováno: 19. 4. 2017, Autor: Ivana Kropáčková , Profil autora: Ivana Kropáčková