reklama

Jak využít v domácnosti alobal: 5 báječných prima vychytávek

Alobal patří mezi pomocníky, bez kterých se v kuchyni neobejdeme. Většina z nás ho ale používá pouze běžným způsobem, tedy na zabalení potravin proti vychladnutí, či na zakrytí pekáče, aby maso při pečení nevyschlo. Dnes vám chceme ukázat, že alobal nám může pomoci i v dalších situacích.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hliníkovou fólii čili alobal všichni dobře známe (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

1. Ostření nože bez brousku

Občas nám doma chybí věci, o kterých bezpečně víme, že tam původně byly. K takovým hráčům na schovávanou patří i brousek na nože. Většina z nás pak sáhne po porcelánovém hrnku a o jeho dno nůž nabrousí. Stejnou službu vám ale prokáže i alobal, zmuchlaný do kuličky.

2. Ostření nůžek

Větší kus alobalu několikrát složte a pak celou vrstvu několikrát prostřihněte.

Alobalem nabrousíte tupé nůžky
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Alobalem nabrousíte tupé nůžky

3. Žehlení prádla efektivněji

Některé potahy na žehlicí prkno mají spodní stříbrnou vrstvu. Pokud ale máte potah obyčejný, vložte pod něho pruh alobalu. Teplo z žehličky se bude od alobalu odrážet zpět do prádla a košile bude vyžehlená raz dva.

4. Banány v kondici

Známe to všichni, koupíte si krásně žluté banány a druhý den se na nich začnou objevovat hnědé skvrny. Zkuste banány v místě, kde byly odtržené od trsu, zabalit do alobalu. Jejich životnost se viditelně prodlouží.

Prodloužíte život banánům
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Prodloužíte život banánům

5. Alobal na zahradě

Kousky alobalu, nastříhané na drobné kousky a přimíchané do zeminy prý odpuzují hmyz. A alobalem vystlané misky na vysévání semen, dříve, než do nich nasypete hlínu, zase zajistí pro vaše semínka větší teplo. Jen nezapomeňte alobal na několika místech propíchat, aby se v miskách nezadržovala voda.

Víte, jakou stranou správně použít alobal?

Pokud chcete udržet uvařený pokrm teplý, pak by měla směřovat lesklá strana ven a matná k pokrmu. Lesklá strana totiž teplo odráží a matná pouští dovnitř. A naopak, pokud chcete, aby se pokrm rychleji uvařil, pak by ven měla směřovat matná strana a lesklá dovnitř.

Zdroj informací: autorka článku

Publikováno: 12. 5. 2017, Autor: Simona Sedláčková, Profil autora: Simona Sedláčková