Rebarbora alias reveň je trochu opomíjená zelenina. Snadno se pěstuje, postupně se sklízí celé jaro, pomáhá léčit, a hlavně má jedinečně kyselou chuť. Jestli nevěříte, tak si zkuste třeba upéct rebarborový koláč nebo udělat sirup či želé – a jistě nám dáte za pravdu.
1. Snadné pěstování rebarbory
Rebarboru si celkem snadno vypěstujeme, není to nic složitého. Mrazuvzdorná rostlina potřebuje po celou dobu vegetace dostatek živin v půdě, dostatečnou zálivku a pravidelné odstraňování tvořících se květenství. Aby byla rebarbora šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku listu, musíme ji kromě hnojení a zalévání držet na přistíněném, teplém stanovišti.
2. Postupná sklizeň celé jaro
Zelené či načervenalé řapíky rebarbory opatrně odlamujeme postupně v době, kdy jsou dlouhé 30–50 centimetrů. Sklízejí se celé jaro až do letního slunovratu. Po svatém Janu (24. 6.) bychom ji už trhat neměli, protože pak obsahuje stále více kyseliny šťavelové, která odvádí z těla vápník a může přispívat k tvorbě ledvinových či močových kamenů. Negativní účinek kyseliny šťavelové se dá dobře zmírnit sklenicí mléka.
Rebarborový sirup s mátou
Zhruba 1 kg rebarbory očistíme, dáme do velkého hrnce, přidáme 1 l vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až se rebarbora začne rozpadat. Přidáme 1 kg Korunního cukru pro přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek, rozmícháme. Přidáme svazek máty a necháme odstát 3–5 hodin. Pak scedíme přes sítko a šťávu ještě jednou přivedeme k varu. Horký sirup plníme do lahví, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu.
3. Léčivé účinky rebarbory
Tato zelenina obsahuje mnoho vitaminů A a B. Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Velké dávky rebarbory mají projímavý účinek, naopak malé přinášejí úlevu při průjmu. Sáhnout by po ní měli také ti, kteří se snaží zhubnout, protože na sebe váže tuky. Obsahuje i draslík, který podporuje vylučování vody z těla a v neposlední řadě množství vlákniny, která pomáhá tělu zbavit se rychleji toxinů. Reveň je bohatá na vápník nezbytný pro stavbu kostí a důležitý pro ženy v menopauze. Je ceněná jako afrodiziakum – říká se, že díky řízné chuti budou i řízné vztahy.
Recept na rozkvetlé rebarborové želé
Zhruba 1,6 kg rebarbory očistíme a nakrájíme na kousky. Rozmixujeme a šťávu scedíme (měli bychom získat 850 ml šťávy). Asi 5 květenství černého bezu opláchneme a kvítky otrháme. Do hrnce nalijeme rebarborovou šťávu a přidáme Gelfix Klasik 1 : 1 Dr. Oetker smíchaný se 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme 1 kg cukru, přivedeme k varu a povaříme ještě nejméně 5 minut. Případnou pěnu odebereme, vmícháme kvítky bezu a ihned plníme do sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme stát na víčku. Aby se kvítky bezu dobře v želé rozdělily, je nutné sklenice během chladnutí několikrát otáčet.
4. Rebarbora má jedinečně kyselou chuť
Jak využít reveň v kuchyni? Čerstvá rebarbora se kvůli výrazné kyselosti nekonzumuje a musí projít tepelnou úpravou. Při vaření a zpracovávání se obloukem vyhněte hliníkovému náčiní, s kterým rebarbora reaguje a uvolňuje z hliníku škodlivé látky. Tuto zeleninu používáme jako ovoce, připravujeme z ní hlavně moučníky, ovocné polévky, zavařeniny či limonády. Využijeme ji i v kombinaci se sýry a masem. Mnozí zajisté ocení, že se dobře zamrazuje – jak syrová, tak vařená. Rebarbora má specifickou kyselou chuť a téměř se neobjede bez sladkého dopingu. Nejprve musíme z řapíků stáhnout tvrdou slupku, pak je nakrájet a krátce povařit s cukrem (přidat můžeme i skořici nebo vanilku). Na pečení můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou.
Rebarborový koláč
Rebarboru (500 g) oloupeme a nakrájíme na kousky. Z 3 bílků ušleháme tuhý sníh. Necháme změknout 100 g másla a s 200 g Bio cukru Korunní a 1 vanilkovým cukrem ho utřeme do pěny. Přidáme 3 žloutky, špetku soli a 1 lžičku nastrouhané citronové kůry. Půl lžíce prášku do pečiva smícháme s 200 g polohrubé mouky a jemně vmícháváme do směsi střídavě se sněhem. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Navrch naskládáme rebarboru a pečeme při teplotě 180 °C asi 50 minut. Necháme vychladnout. Koláč podáváme bohatě pocukrovaný moučkovým cukrem v mlýnku.
Zdroj informací: nkz.cz, bylinkyprovsechny.cz, iglanc.cz
Publikováno: 15. 5. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce