Máte tendenci nakupovat potraviny do zásoby a pak se nestačíte divit, kolik jich skončí v koši? Zamezte zbytečnému plýtvání jídlem díky našim tipům – dozvíte se, jak pořízené suroviny skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé, a proč by vám doma neměla chybět vakuovačka.
Naučte se hospodařit šetrně
Nákupy potravin takzvaně do zásoby nemusí automaticky znamenat zbytečně vyhozené peníze. Pokud se potraviny naučíte skladovat a uchovávat tím správným způsobem, můžete na tom jedině vydělat. Důležitá je především organizace a důsledné plánování. V neposlední řadě vám pak hodně starostí ušetří výkonná vakuovačka.
Plýtvání začíná nákupem
Vyrážíte do supermarketu bez nákupního seznamu? Pokud ano, s největší pravděpodobností si z obchodu kromě potřebných surovin odnesete i potraviny, pro které nakonec nenajdete využití. Než příště vyrazíte na nákup, vybavte se podrobným seznamem položek, o kterých víte, že je v následujících dnech použijete k přípravě jídla. Nákupem podle promyšleného seznamu šetříte nejen své peníze, ale také čas, který v obchodě strávíte.
Zorganizujte si lednici
Z pravidelného nákupu si domů nejčastěji přivezete chlazené potraviny s přesně daným datem spotřeby, jako jsou jogurty, sýry nebo maso. Při jejich ukládání do lednice se snažte postupovat systematicky – ve vyšších patrech ukládejte jídlo určené k rychlé spotřebě, jako jsou hotová jídla nebo čerstvé sýry, v dolní části je vyhrazené místo pro maso, ovoce a zeleninu. Ne všechnu zeleninu je ale vhodné skladovat v lednici – zatímco kořenová zelenina si bude v chladu a relativně vyšší vlhkosti libovat, rajčatům a paprikám se bude lépe dařit při teplotě 8–15 °C. Nezapomínejte potraviny v lednici pravidelně kontrolovat a snažte se mít na očích ty, které je potřeba zpracovat co nejdříve.
Trvanlivé potraviny přesypte
Uchovávání trvanlivých potravin sice vypadá jednoduše, ale i při něm je potřeba držet se několika zásad. Suché potraviny se většinou skladují v kuchyňských skříňkách nebo ve spíži. Na pozoru se tu musíte mít především před moly, kteří si v sypkých potravinách libují – v bezpečí nejsou obiloviny, ale ani sušené ovoce nebo ořechy. Potraviny se proto snažte uchovávat v těsně uzavíratelných nádobách ze skla nebo plastu. Pokud vlastníte sklep, máte při skladování potravin značnou výhodu – díky nízké teplotě (kolem 6–8 °C) a mírné vlhkosti se jedná o ideální místo pro uložení brambor nebo cibule.
Vsaďte na vakuum
Nakupujete s rozmyslem a potraviny uchováváte podle výše zmíněných pravidel, ale přesto čas od času nestihnete některou surovinu spotřebovat včas? Nevěšte hlavu a raději se zamyslete nad tím, zda by se u vás doma nenašlo místo pro vakuovačku. Využijete ji i tehdy, pokud jste zvyklí nakupovat větší množství například čerstvého masa do zásoby. Potravinu stačí vložit do sáčku a pomocí vakuovačky z něj odsát vzduch, čímž zabráníte množení bakterií. Vakuovačka je tak skvělým pomocníkem pro každého, kdo chce prodloužit trvanlivost nejen chlazených potravin – vakuovat lze ořechy, bylinky, pečivo i hotová jídla.
Chcete i vy uchovávat potraviny déle čerstvé? Širokou nabídku vakuovaček naleznete na Heurece, kde se můžete inspirovat žebříčkem nejoblíbenějších produktů a recenzemi ověřených uživatelů. Při výběru té pravé vakuovačky využijte možnost srovnání produktů – porovnejte jejich cenu a praktické funkce, které vám mohou ulehčit práci. Výběr vám může ulehčit i žebříček nejvyužívanějších zváraček fólií na Heureka.sk, kde můžete objevit ještě další recenze od ověřených zákazníků.
Publikováno: 24. 11. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce