Den dětí je tady! Co sladkého upečete synovi, dceři, nebo vnoučatům k jejich svátku? Čeká je přece den plný zábavy, zajímavých akcí, dárků, volnějším dnem ve škole, prostě pohodový den, takže budou potřebovat hodně energie. Máme pro vás recepty na medové řezy plné tvarohu a na barevný duhový dort. Tak co, který asi dětem bude víc chutnat?
Sladký dětský den: recept na medové řezy
Na těsto vyšleháme 6 vajec se 100 g cukru a 1 vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme 30 ml oleje. 110 g polohrubé mouky smícháme s 1 lžičkou kypřícího prášku a 20 g kakaa a zlehka vmícháme do pěny. Polovinu těsta rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme asi 10 minut. Stejným způsobem upečeme i druhou polovinu těsta. Na přípravu náplně ušleháme 500 g plnotučného tvarohu s 1 vanilínovým cukrem, 150 g zakysané smetany a 4 lžíce medu elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Z vychladnutých plátů opatrně odstraníme papír na pečení. Jeden plát potřeme náplní, přiklopíme druhým a zlehka přitlačíme. Dáme na 1-2 hodiny do do ledničky vychladit.
Sladký dětský den: recept na duhový dort
Na těsto vyšleháme z 5 bílků tuhý sníh, do kterého ke konci šlehání přidáme 180 g moučkového cukru. Do mísy dáme 5 žloutků, 200 g hladké mouky smíchané s ½ sáčku kypřicího prášku a 1 lžíci oleje. Nakonec přidáme sníh a metličkou zlehka vymícháme dohladka. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý obarvíme jinou gelovou potravinářskou barvou. Těsta dáme do vymazané a vysypané dortové formy (Ø 26 cm) a postupně pečeme – nejlepší je, když máme dvě formy - v předehřáté troubě (elektrická 170 °C, horkovzdušná 150 °C, plynová stupeň 3) asi 15 minut 1 forma. Korpusy necháme vychladnout. Na přípravu náplně připravíme krémovou náplň s vanilkovou příchutí Dr.Oetker s 200 ml mléka, 3 lžícemi moučkového cukru a 125 g změklého másla podle návodu na obale a jednotlivé korpusy vrstvou náplně slepíme. Povrch dortu a strany potřeme zbylou náplní, uložíme do chladničky a necháme ztuhnout. Před podáváním můžeme ozdobit čokoládou.
Publikováno: 30. 5. 2018, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová