Sádlo bylo a je na Moravě po generace vždy zcela přirozenou součástí kuchyně a s oblibou se používá i při přípravě sladkých jídel. Recept na své rodinné stříbro, sváteční moravské sádlové rohlíčky, nám prozradí paní Magdalena Polášková z Tvarožné Lhoty u Hodonína.
Co na moravské sádlové rohlíčky potřebujeme
Na těsto:
- 300 ml mléka
- kostku droždí
- 1 lžíci cukru
- 200 ml rozpuštěného sádla
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 100 ml rozpuštěného sádla na potření
- mák s cukrem / skořicový cukr /kakao s cukrem / mleté ořechy s cukrem
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Jak při přípravě moravských sádlových rohlíčků postupovat
1. krok: necháme vzejít kvásek a rozehřejeme sádlo
V rendlíčku rozehřejeme mléko, nasypeme do něj 1 lžíci cukru, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím rozpustíme v jiném rendlíku sádlo, tak aby bylo vlažné, nikoli horké, aby nezabilo kvasnice.
2. krok: vypracujeme těsto a necháme ho kynout
Mezitím rozpustíme v jiném rendlíku sádlo, tak aby bylo vlažné, nikoli horké, aby nezabilo kvasnice. Mouku nasypeme do mísy, zalijeme kváskem a rozpuštěným vlažným sádlem. Přidáme jedno celé vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zhruba půl hodiny vykynout.
3. krok: z vykynutého těsta vytvoříme plněné rohlíčky
Z těsta vykrajujeme lžící malé bochánky, které pomocí malého válečku lehce vyválíme na pomoučeném vále do tvaru dlouhého oválu. Potřeme rozpuštěným sádlem a poté doprostřed po celé délce nasypeme trochu náplně. Zarolujeme a trochu zahneme do tvaru rohlíčku.
4. krok: rohlíčky potřeme vejcem a upečeme
Jednotlivé rohlíčky vyskládáme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C zhruba 10 minut dozlatova.
5. krok: upečené rohlíčky pocukrujeme
Upečené rohlíčky posypeme před podáváním moučkovým cukrem.
Publikováno: 2. 6. 2018, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška