Moravské sádlové rohlíčky: Prima tip na víkendové pečení

Sádlo bylo a je na Moravě po generace vždy zcela přirozenou součástí kuchyně a s oblibou se používá i při přípravě sladkých jídel. Recept na své rodinné stříbro, sváteční moravské sádlové rohlíčky, nám prozradí paní Magdalena Polášková z Tvarožné Lhoty u Hodonína.

Co na moravské sádlové rohlíčky potřebujeme

Na těsto:

  • 300 ml mléka
  • kostku droždí
  • 1 lžíci cukru
  • 200 ml rozpuštěného sádla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 100 ml rozpuštěného sádla na potření
  • mák s cukrem / skořicový cukr /kakao s cukrem / mleté ořechy s cukrem
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Suroviny na sádlové rohlíčky
Suroviny na sádlové rohlíčky (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak při přípravě moravských sádlových rohlíčků postupovat

1. krok: necháme vzejít kvásek  a rozehřejeme sádlo

V rendlíčku rozehřejeme mléko, nasypeme do něj 1 lžíci cukru, přidáme rozdrobené droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím rozpustíme v jiném rendlíku sádlo, tak aby bylo vlažné, nikoli horké, aby nezabilo kvasnice.

Sádlové rohlíčky: necháme vzejít kvásek
Sádlové rohlíčky: necháme vzejít kvásek (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: vypracujeme těsto a necháme ho kynout

Mezitím rozpustíme v jiném rendlíku sádlo, tak aby bylo vlažné, nikoli horké, aby nezabilo kvasnice. Mouku nasypeme do mísy, zalijeme kváskem a rozpuštěným vlažným sádlem. Přidáme jedno celé vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zhruba půl hodiny vykynout.

Sádlové rohlíčky: vypracujeme těsto
Sádlové rohlíčky: vypracujeme těsto (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: z vykynutého těsta vytvoříme plněné rohlíčky

 Z těsta vykrajujeme lžící malé bochánky, které pomocí malého válečku lehce vyválíme na pomoučeném vále do tvaru dlouhého oválu. Potřeme rozpuštěným sádlem a poté doprostřed po celé délce nasypeme trochu náplně. Zarolujeme a trochu zahneme do tvaru rohlíčku.

Sádlové rohlíčky: uděláme plněné rohlíčky
Sádlové rohlíčky: uděláme plněné rohlíčky (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: rohlíčky potřeme vejcem a upečeme

Jednotlivé rohlíčky vyskládáme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C zhruba 10 minut dozlatova.

Sádlové rohlíčky: potřeme vejcem a upečeme
Sádlové rohlíčky: potřeme vejcem a upečeme (Zdroj: archiv FTV Prima)

5. krok: upečené rohlíčky pocukrujeme

Upečené rohlíčky posypeme před podáváním moučkovým cukrem.

Sádlové rohlíčky: před podáváním posypeme cukrem
Sádlové rohlíčky: před podáváním posypeme cukrem (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu