reklama

Recept na koláč s třešněmi nebo višněmi zvaný Žabí plesk

Také vám sluníčko a popohnalo úrodu na zahradě nebo v sadu? Tak to už vám asi moc třešní nezbylo, ale pokud přece jen ano, nebo máte ještě višně, zkuste babiččin recept na křehký koláč s třešněmi nebo višněmi, kterému se říká Žabí plesk.

Jak při pečení koláče s ovocem postupovat

1. krok: uděláme těsto, dáme na plech a poklademe ovocem 

Přebrané a umyté třešně nebo višně vypeckujeme Na těsto smícháme 6 lžic rozpuštěného tuku 6 lžic cukru, 13 lžic mléka, 2 celá vejce, 300 g mouky a 1 prášek do pečiva. Hladké těsto rozetřeme na hlubší plech vyložený pečicím papírem a poklademe hustě ovocem.

Koláč s třešněmi nebo višněmi: těsto poklademe hustě ovocem
i (Zdroj: Petra Marková)
Koláč s třešněmi nebo višněmi: těsto poklademe hustě ovocem

2. krok: připravíme drobenku a krém, ovoce posypeme drobenkou

Na drobenku promícháme hrst cukru, hrst polohrubé mouky a 3 lžíce tuku. Na krém ušleháme 1 tvaroh a 1 vejce s cukrem (1-3 lžíce podle toho, jak je sladké ovoce), přidáme půl kelímku bílého jogurtu nebo 150 ml uvařeného pudinku s vanilkovou příchutí. Ovoce posypeme drobenkou.

Koláč s třešněmi nebo višněmi: ovoce posypeme drobenkou
i (Zdroj: Petra Marková)
Koláč s třešněmi nebo višněmi: ovoce posypeme drobenkou

3. krok: navrch rozetřeme a krém a koláč upečeme

Nakonec ještě navrch lžící rovnoměrně rozetřeme tvarohový nebo pudinkový krém. Koláč pečeme ve středně rozehřáté troubě zhruba 45 minut.

Koláč s třešněmi nebo višněmi: navrch rozetřeme tvarohový nebo pudinkový krém
i (Zdroj: Petra Marková)
Koláč s třešněmi nebo višněmi: navrch rozetřeme tvarohový nebo pudinkový krém

4 .krok: upečený koláč necháme vychladnout

Upečený koláč necháme vychladnout. Kromě třešní a višní můžeme použít jakékoliv sezonní  ovoce, vždy by jej ale mělo být hodně, protože těsto hodně „vyběhne“. Dobrou chuť!

Koláč s třešněmi nebo višněmi: upečený koláč necháme vychladnout
i (Zdroj: Petra Marková)
Koláč s třešněmi nebo višněmi: upečený koláč necháme vychladnout

Publikováno: 14. 7. 2018, Autor: Petra Marková , Profil autora: Petra Marková