Podzim přeje sklizni cuket. Stane se, že úrody je moc a my pak nevíme, co ještě z cukety vyrobit, jak ji zpracovat. Co takhle vyzkoušet tradiční recept v netradičním pojetí? Uvařte si tradiční kulajdu, ovšem jako základní surovinu použijete cuketu.

Suroviny na cuketovou kulajdu
- cuketa
- houby (naložené ve sladkokyselém nálevu)
- bobkový list
- nové koření
- kmín
- cibule
- 3 brambory
- sůl
- máslo
- smetana
- kopr
- vejce

Jak postupovat?
Začneme tím, že si uvaříme brambory. Oloupeme je, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme sůl, bobkový list a nové koření. Než se brambory uvaří, připravíme si cuketu. Oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Do druhého hrnce vložíme kousek másla a osmažíme cibulku nakrájenou nadrobno dozlatova. Přidáme nakrájenou cuketu a posypeme kmínem. Restujeme cca 5-7 minut.

Uvařené brambory scedíme, vodu nevyléváme, ale vlijeme do polévky. Škrob obsažený v bramborách nám polévku zahustí a my nemusíme použít mouku. Polévku provaříme cca 10-15 minut. Poté důkladně rozmixujeme ponorným mixérem do krému.

Přichází na řadu houby, které i s nálevem vlijeme do polévky. V případě, že nemáme naložené, použijeme sušené či čerstvé, polévku pak ale musíme dochutit kapkou octa. Vložíme vařené brambory. Nasekáme si hrst kopru.

Bylinky dáváme vždy na závěr, aby dlouhým převářením neztratily chuť. Polévku zjemníme smetanou. Ochutnáme a dle potřeby dosolíme, popř. přidáme ocet nebo cukr.

Servírujeme nejlépe s rozkrojeným vajíčkem na dvě půlky, aby polévka lahodila i oku. Posypeme čerstvým koprem.
Publikováno: 30. 10. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková