Podzim přeje sklizni cuket. Stane se, že úrody je moc a my pak nevíme, co ještě z cukety vyrobit, jak ji zpracovat. Co takhle vyzkoušet tradiční recept v netradičním pojetí? Uvařte si tradiční kulajdu, ovšem jako základní surovinu použijete cuketu.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/59/37/column/593700e283f18b95ea11bea1f3cc6449_frh_7496.jpg)
Suroviny na cuketovou kulajdu
- cuketa
- houby (naložené ve sladkokyselém nálevu)
- bobkový list
- nové koření
- kmín
- cibule
- 3 brambory
- sůl
- máslo
- smetana
- kopr
- vejce
![Suroviny na cuketovou kulajdu](https://img.primadoma.cz/w_2/3a/05/column/3a05fb8f7bdf755584ed89e9870f4ed3_frh_7305.jpg)
Jak postupovat?
Začneme tím, že si uvaříme brambory. Oloupeme je, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme sůl, bobkový list a nové koření. Než se brambory uvaří, připravíme si cuketu. Oloupeme a nakrájíme na kostičky.
![Krájení zeleniny](https://img.primadoma.cz/w_2/22/32/column/2232179ca793fdde0583b9455883603b_frh_7388.jpg)
Do druhého hrnce vložíme kousek másla a osmažíme cibulku nakrájenou nadrobno dozlatova. Přidáme nakrájenou cuketu a posypeme kmínem. Restujeme cca 5-7 minut.
![Cuketa v hrnci](https://img.primadoma.cz/w_2/f3/a2/column/f3a2908038990f302d61aa2c857da58d_frh_7410.jpg)
Uvařené brambory scedíme, vodu nevyléváme, ale vlijeme do polévky. Škrob obsažený v bramborách nám polévku zahustí a my nemusíme použít mouku. Polévku provaříme cca 10-15 minut. Poté důkladně rozmixujeme ponorným mixérem do krému.
![Mixování ponorným mixérem](https://img.primadoma.cz/w_2/c0/fc/column/c0fc4b1d08f456b6745991d32bce7796_frh_7438.jpg)
Přichází na řadu houby, které i s nálevem vlijeme do polévky. V případě, že nemáme naložené, použijeme sušené či čerstvé, polévku pak ale musíme dochutit kapkou octa. Vložíme vařené brambory. Nasekáme si hrst kopru.
![Krájení kopru](https://img.primadoma.cz/w_2/84/d4/column/84d4f05ae31b413bc6dbb7cdb8a04626_frh_7446.jpg)
Bylinky dáváme vždy na závěr, aby dlouhým převářením neztratily chuť. Polévku zjemníme smetanou. Ochutnáme a dle potřeby dosolíme, popř. přidáme ocet nebo cukr.
![Lití smetany do polévky](https://img.primadoma.cz/w_2/58/49/column/5849276753913bdc5081c675c1cecc0e_frh_7459.jpg)
Servírujeme nejlépe s rozkrojeným vajíčkem na dvě půlky, aby polévka lahodila i oku. Posypeme čerstvým koprem.
Publikováno: 30. 10. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková