Jednou z nejoblíbenějších rostlin na našich zahradách jsou levandule. Kolik lahodného sirupu by se z nich dalo vyrobit! Jak postupovat, abychom si voňavý nápoj dokázali sami připravit, nám poradí Blanka Vaňková.
Ne každý druh levandule je vhodný na přípravu levandulového sirupu. Doporučujeme druh Lavandula angustifolia (Lavandula officinalis). Každý druh levandule má velmi specifické vlastnosti a obsah účinných látek.
Levandulový sirup z 1 l vody
Do hrnce dáme 10 g sušeného květu levandule lékařské. Můžeme použít i čerstvou (čerstvá levandule i se stonky, menší svazek). Zalijeme horkou vodou asi 80 °C (teplotu změříme ponorným teploměrem) a necháme luhovat 10 minut. Výluh scedíme přes filtr, husté síto nebo plátýnko. Přisypeme 70 dkg cukru. Ten zvolíme buď řepný nebo třtinový. Mícháme, aby se cukr důkladně rozpustil. Rozřízneme dva citrony, dbáme na to, aby nebyly chemicky ošetřené. Vymačkáme z nich všechnu šťávu. Vymačkanou šťávu přilijeme, a navíc ještě přidáme 11 g kyseliny citronové, kvůli konzervaci. Zamícháme a přelijeme sirup do lahví a důkladně uzavřeme. Volíme skleněné a musí být samozřejmě důkladně vyvařené a čisté. Doporučuje se pasterovat při teplotě 80 °C v parním hrnci s teploměrem po dobu asi 20 minut, aby se sirup nekazil. Pasterovaný sirup má trvanlivost klidně i dva roky, ale tak dlouho určitě nevydrží, protože je vynikající a stane se oblíbeným nápojem celé rodiny.
Po otevření doporučujeme zkonzumovat co nejdříve, při uchování v chladničce nejpozději do tří týdnů. Pokud nebudeme pasterovat, stačí lahve položit neboli uspat, aby se zatáhl uzávěr a sirup bude určen spíše k okamžité spotřebě. V tom případě můžeme také vynechat kyselinu citronovou a přidat jen více citrónové šťávy.
Jak sirup podáváme
Sirup doporučujeme ředit vodou v poměru 1:16 nebo podle chuti každého, podáváme nejlépe s plátkem citrónu a snítkou levandule, popř. máty nebo meduňky. Sirup nás skvěle osvěží v horkých letních dnech, ale můžeme jej také užívat na lžičku nebo v čaji před spaním. Skvěle pomáhá při problémech s plynatostí, onemocněních horních cest dýchacích, vysokém krevním tlaku. Zvláštní opatrnosti musíme dbát při podávání čehokoliv levandulového velmi malým dětem, těhotným ženám, lidem s kolísavým či nízkým krevním tlakem.
Variací levandulového sirupu je nekonečně mnoho. Můžeme na příklad nahradit polovinu citrónů limetkami, do výluhu dále přidat meduňku, mátu nebo badyán či sladit medem. Každý si může vytvořit recept sobě a své rodině na míru.
Publikováno: 24. 7. 2018, Autor: Václav Postránecký , Profil autora: Václav Postránecký