Čas broskví: Recept na letní čatní provoněné tymiánem

Pro vyznavače klasických chutí je možná čatní, směs zeleniny a ovoce ochucená kořením a bylinkami, tak trochu nepochopitelná kombinace. Ovšem jen do okamžiku, než ochutnají naše letní čatní z broskví, fenyklu a řapíkatého celeru provoněné tymiánem. Vyrobit si ho doma můžeme kdykoliv, ale nevhodnějším časem je léto, kdy nám ovoce a zelenina dozrává na zahradě. Tak proč si čatní nezkusit vyrobit hned teď!

Čatní (chutney), pikantní směs podušené zeleniny a ovoce ochucená kořením a bylinkami, je nejlepší podávat k jakémukoliv masu v takřka jakékoli úpravě, vynikne také v kombinaci se sýrem, paštikou nebo třeba s pečivem.

Recept na broskvové čatní provoněné tymiánem

Z broskví (700 g) stáhneme slupku, roz­půlíme, vypeckujeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Fenykl (300 g) očistíme a nakrájíme na malé kousky, stejné množství řapíkatého celeru očistíme (můžeme oškrábat) a najemno nakrájíme. Cibuli (200 g) oloupeme a najemno nasekáme.

Základními surovinami pikantního čatní jsou broskve, fenykl, řapíkatý celer a tymián
Základními surovinami pikantního čatní jsou broskve, fenykl, řapíkatý celer a tymián (Zdroj: pixabay.com)

Broskve, fenykl, celer a cibuli nasypeme do většího hrnce, přidáme nastrouhaného kůru a šťávu z 1 chemicky neošetřené větší limetky, 300 ml jablečného nebo vinného octa, 2 vrchovaté lžíce čerstvých lístků tymiánu, 4 lžičky soli a 2 lžičky chilli. Přisypeme 1 balení želírovacího cukru Extra 2 : 1 a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a vaříme 5 - 8 minut. Ihned plníme do nahřátých sklenic (asi 6 à 350 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme stát na víčku do vychladnutí.

Broskvové čatní nejvíce vynikne podávané se sýrem
Broskvové čatní nejvíce vynikne podávané se sýrem (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Související k tématu