Pokud je vaše letošní úroda cuket opět nebývalá a vy si už s cuketami v kuchyni pomalu nevíte rady, věřte, že tahle vychytávka Ládi Hrušky vás naprosto nadchne! Naučte se přeměnit cuketu na kandované ovoce… čáry máry fuk a z cukety je třeba kandované kiwi. Nevěříte? Tak vyzkoušejte různé barvy, různé chutě!
Co na kandované ovoce z cukety potřebujeme
- 1 velkou vyzrálou cuketu
- 700 ml ovocného sirupu, v našem případě kiwi
- 500 ml vody
Jak při přípravě kandovaného ovoce z cukety postupovat
1. krok: sirup zředíme vodou, cuketu nakrájíme
Sirup s příchutí kiwi zředíme vodou. Cuketu oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky o velikosti zhruba 3 x 3 cm.
2. krok: cuketu se sirupem svaříme a necháme rozležet
Pokrájenou cuketu vložíme do hrnce a zalijeme sirupem zředěným vodou. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až cuketa zesklovatí. Sejmeme z plotýnky a necháme 24 hodin rozležet.
3. krok: druhý den cuketu zahřejeme a scedíme
Druhý den celé opět trochu zahřejeme, abychom se zbavili přebytečného cukru, který přes noc ulpěl na cuketě. Potom sedíme a necháme v cedníku okapat. Vykapanou šťávu můžeme použít ještě jednou na kandování nebo naředit vodou a vypít.
4. krok: okapané kostky cukety nakládáme do sušičky
Okapané kostky cukety naskládáme do elektrické sušičky a začneme sušit. Sušíme na 55 °C zhruba 21 hodin.
Prima tip: kandované ovoce různých barev, různých chutí
Cuketu můžeme tímto způsobem připravovat v různých barvách a chuťových variantách, například zázvor, višně, malina, jahoda, pomeranč, ananas apod.
Publikováno: 14. 8. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška