Máte hodně zeleniny a už nevíte, co s ní? My víme! Udělejte čalamádu!

Urodil se vám na zahradě nadbytek zeleniny a už nevíte, co s ní? Udělejte čalamádu! Přestože způsobů, jak na zimu konzervovat papriky, rajčata, okurky, zelí či cibuli je opravdu hodně, my sázíme na pikantní čalamádu ze zeleniny. Máme pro vás recept, který klidně snese i odchylky v kombinaci a vzájemných poměrech druhů zelenin, takže se nemusíte bát experimentovat.

Slovník cizích slov říká, že čalamáda je směs krájené zeleniny naložené v octovém nálevu. Obvykle se připravuje z barevných paprik, rajčat (i zelených), okurek, hlávkového zelí, mrkve, cukety, celeru a hlavně cibule, která v čalamádě rozhodně nesmí nikdy chybět. Vzájemný poměr a kombinace mohou být zcela libovolné, dají se měnit podle toho, co a kolik právě máme po ruce, jaké druhy zeleniny se právě sklízejí. Pokud postupujeme podle receptu, tak i tam si v můžeme dovolit popustit uzdu fantazii a experimentovat.

Do čalamády se hodí různé druhy zeleniny, ale hlavně cibule, papriky, rajčata a hlávkové zelí
Do čalamády se hodí různé druhy zeleniny, ale hlavně cibule, papriky, rajčata a hlávkové zelí (Zdroj: pixabay.com)

Čalamáda ze zeleniny: recept na maďarský zeleninový salát

Co na čalamádu ze zeleniny potřebujeme

  • 1 kg zelených paprik
  • 1 kg rajčat
  • 1 hlávka bílého zelí (asi1 kg)
  • 1 kg cibule
  • 1–2  feferonky
  • 1 l bílého (vinného) octa
  • 1,5 l vody
  • 150 g cukru
  • 4 lžičky soli
  • 3 lžíce zrnek černého pepře
  • 1 balíček pomůcky ke konzervování ovoce a zeleniny

Jak při přípravě čalamády ze zeleniny postupujeme

1. krok: nakrájíme zeleninu, smícháme a dáme do sklenic

Paprikové lusky rozpůlíme, odstraníme stopku, jádřinec a bílé přepážky. Omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na nudličky. Rajčata omyjeme, necháme okapat, vykrojíme tvrdá lůžka a rozkrájíme na čtvrtiny. Z hlávky bílého zelí odtrhneme několik venkovních listů, zbytek rozkrájíme na osminy, vykrojíme košťál. Zelí omyjeme, necháme okapat a pokrájíme nebo nastrouháme na nudličky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na jednotlivá kolečka. Z feferonky odstraníme stopku a jádřinec, lusk omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Podle chuti můžete k ostatním přísadám přidat ještě 3–4 oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku.  Všechnu připravenou zeleninu smícháme a naplníme do sklenic.

2. krok: připravíme nálev a zalijeme jím zeleninu

Na přípravu sladkokyselého nálevu smícháme ocet s vodou, cukrem, solí a zrnky pepře. Přivedeme k varu a necháme vařit tak dlouho, až se cukr rozpustí. Sejmeme z plotny a do horkého nálevu přidáme pomůcku ke konzervování Dr.Oetker. Důkladně zamícháme až se rozpustí. Hotovým teplým nálevem zalijeme zeleninu. Sklenice uzavřeme nejlépe šroubovacími uzávěry a necháme otočené víčkem dolů nejméně hodinu. Zeleninový salát v chladu a temnu vydrží přibližně 6 měsíců

Autor:

Související k tématu