Jaká je předpověď počasí na víkend 8. a 9. 9. 2018? Má být převážně polojasno s příjemnými teplotami kolem 23 °C, takže ideální počasí pro pracovité zahrádkáře. Co dělat na zahradě? I když podle lunárního kalendáře není neděle vhodný den na teď aktuální sklizeň úrody a zavařování, určitě lenošit nebudeme, že? A tady jsou naše 3 tipy: začínáme s výsadbou většiny jarních cibulovin, sklizní vlašských ořechů a pomalu vrcholí výsadba jahodníku.
Předpověď počasí na víkend 8. a 9. září
- V sobotu by mělo být polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Později ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ráno ojediněle mlhy. Maximální denní teploty 21 °C až 25 °C, noční kolem 12 °C. Vát bude mírný severozápadní vítr, který bude od západu slábnout. Slunce vychází v 06:24 a zapadá v 19:35. Bio předpověď hlásí stupeň 1, mírnou zátěž.
- V neděli se očekává jasno až polojasno, jen na východě přechodně oblačno a přeháňky. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, noční v průměru 13 °C. Slabý severní nebo proměnlivý vítr. Slunce vychází v 06:24 a zapadá v 19:35. Bio 1 – mírná zátěž.
Lidové pranostiky a zahrada
Dlouhodobé pozorování našich předků říká: Teplé září – dobře se ovoci i vínu daří. Na dešti v září rolníků moc záleží. Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky pro víno otrava. A ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom. Bouřka v září – sníh v prosinci. Takže docela příznivá předpověď, ne? Nejvíce pranostik na konkrétní den je na sobotu 8. září, kdy má svátek Marie: Panny Marie narození – vlaštoviček rozloučení. Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim. Jaké počasí na Narození Panny Marie, takové potrvá čtyři neděle.
Lunární kalendář a zahrada
Měsíc postupně ubývá a v neděli bude novoluní, což údajně není příznivá čas pro sklizeň úrody, nedoporučuje se ani zavařovat. Zato je to dobrý den pro zahradní práce, které mají něco společného se sázením, setím a přesazováním. Ale vraťme se ještě k sobotě: sobota přeje sklizni ovoce a zavařování, sušení bylinek a odstraňování plevele; rozhodně nepoužívejte žádná umělá hnojiva, mohla by vám spálit a poškodit rostliny.
Předpověď počasí a zahrada: výsadba jahodníku
Šlechtitelé doporučují pro dvouleté pěstování jahodníku ukončit výsadby nových rostlin nejpozději do začátku října; v polohách nad 500 m n. m. do 20. září. Jestliže je v tomto období málo srážek, vysázený jahodník pravidelně zavlažujte a okopávejte. Odmění se vám příští rok nejen větším výnosem, ale především kvalitními plody. Namulčování kůrou nebo slámou pomůže vyřešit svízelnou situaci s nedostatkem vláhy i pleveli. Odrůdami jahod, které nejvíce trpí chorobami kořenů (Phytophtora), jsou Elsanta, Elvíra, Honeyoe, Dagmar, a odrůdou náchylnou k padlí je Karmen, která také nejvíce chutná květopasům.
Předpověď počasí a zahrada: jarní cibuloviny
Při výsadbě cibulek platí obecná zásada, že se mají dávat do hloubky rovnající se 3 až 4 násobku jejich velikosti. V tomto termínu vysazujeme většinu pěstovaných jarních cibulovin v zahradě - nejdříve sázejte narcisy (Narcissus), které potřebují nejdelší období pro zakořenění, dále krokusy (Crocus), ladoňky (Scilla) a ladoničky (Chionodoxa), řebčíky (Fritillaria), cibulnaté kosatce (Iris danfordiae a Iris reticulata), modřence (Muscari), talovín (Eranthis hyemalis), sasanku modrou (Anemone blanda), snědek chocholičnatý (Ornithogallum umbellatum) a mnoho dalších.
Předpověď počasí a zahrada: sklizeň ořechů
Plné zralosti je dosaženo, jakmile jejich zelená slupka puká a začíná černat, kdy začínají ořechy samy padat na zem. Sklizni můžeme pomoci setřásáním dlouhou tyčí na konci s hákem, nikdy však ořechy nesklízejte klácením – dochází tak velkému poškození větví ořešáku a ořechy mohou být navíc nedozrálé. Slabé noční mrazíky ořech nijak nepoškodí a získáte tak plody nejlepší jakosti. Trvanlivé jsou jen ořechy na stromě řádně vyzrálé a se zcela uzavřenou skořápkou. Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, neboť jádro často seschne nebo zplesniví. Je nejlépe je ihned po sklizni spotřebovat. Zabarvená, naplesnivělá i scvrklá jádra je nejlépe vyhodit, mohou být našemu zdraví škodlivá.
Publikováno: 7. 9. 2018, Autor: Marta Pawlicová , Profil autora: Marta Pawlicová