Jaké je tajemství česnekové pomazánky? Domácí česneková majonéza!

Muži vnímají své působení v kuchyni většinou jako tvůrčí činnost s prostorem pro fantazii. Nejinak to má i pan Ivoš Frait z Prahy, který od svého tatínka před lety okoukal recept a vyrábí nejoblíbenější českou pomazánku – česnekovou už více než 12 let nejen pro sebe, ale i pro své kamarády. Tajemství úspěchu jeho rodinného stříbra na talíři spočívá v domácí česnekové majonéze.

Co na česnekovou pomazánku potřebujeme

  • 1 až 2 paličky česneku
  • 200 ml stolního oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • nastrouhaný tvrdý plnotučný sýr
Recept na česnekovou pomazánku prozradil pan Ivoš Frait z Prahy
Recept na česnekovou pomazánku prozradil pan Ivoš Frait z Prahy (Zdroj: archiv FTV Prima)

Jak při přípravě česnekové pomazánky postupovat

1. krok: rozklepneme vejce, přidáme stroužky česneku

Nejprve připravíme česnekovou majonézu. Do mixéru rozklepneme vejce a přidáme celé stroužky oloupaného česneku. Množství česneku volíme podle toho, jak říznou pomazánku chceme mít.

Česneková pomazánka: rozklepneme vejce a přidáme stroužky česneku
Česneková pomazánka: rozklepneme vejce a přidáme stroužky česneku (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: přidáme zbylé surovin, průběžně doléváme olej

Trochu osolíme, přilijeme citronovou šťávu a část oleje. Dbáme na to, aby vejce a olej měly zhruba stejnou teplotu, aby se dobře spojily. Rozmixujeme tak, aby byl česnek zcela rozmělněný. Průběžně doléváme olej, aby majonéza ztuhla.

Česneková pomazánka: přidáme zbylé surovin, průběžně doléváme olej
Česneková pomazánka: přidáme zbylé surovin, průběžně doléváme olej (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: smícháme majonézu se sýrem, dobře promícháme

Do velké mísy nasypeme nastrouhaný sýr a přidáme hotovou majonézu. Důkladně promícháme a česnekovou pomazánkou potřeme pečivo a můžeme podávat.

Česneková pomazánka: smícháme majonézu se sýrem a důkladně promícháme
Česneková pomazánka: smícháme majonézu se sýrem a důkladně promícháme (Zdroj: archiv FTV Prima)

Související k tématu