Muži vnímají své působení v kuchyni většinou jako tvůrčí činnost s prostorem pro fantazii. Nejinak to má i pan Ivoš Frait z Prahy, který od svého tatínka před lety okoukal recept a vyrábí nejoblíbenější českou pomazánku – česnekovou už více než 12 let nejen pro sebe, ale i pro své kamarády. Tajemství úspěchu jeho rodinného stříbra na talíři spočívá v domácí česnekové majonéze.
Co na česnekovou pomazánku potřebujeme
- 1 až 2 paličky česneku
- 200 ml stolního oleje
- šťáva z ½ citronu
- špetku soli
- 2 vejce
- nastrouhaný tvrdý plnotučný sýr
![Recept na česnekovou pomazánku prozradil pan Ivoš Frait z Prahy](https://img.primadoma.cz/w_2/a4/e3/column/a4e332d1be8fde6c500f8e0b6ff67c0d_4443127-3_vlh_22_02_18_6932.jpg)
Jak při přípravě česnekové pomazánky postupovat
1. krok: rozklepneme vejce, přidáme stroužky česneku
Nejprve připravíme česnekovou majonézu. Do mixéru rozklepneme vejce a přidáme celé stroužky oloupaného česneku. Množství česneku volíme podle toho, jak říznou pomazánku chceme mít.
![Česneková pomazánka: rozklepneme vejce a přidáme stroužky česneku](https://img.primadoma.cz/w_2/14/f9/column/14f94b8dc168fd44ed5fa0deb14d85d6_4443118-1_vlh_22_02_18_6806.jpg)
2. krok: přidáme zbylé surovin, průběžně doléváme olej
Trochu osolíme, přilijeme citronovou šťávu a část oleje. Dbáme na to, aby vejce a olej měly zhruba stejnou teplotu, aby se dobře spojily. Rozmixujeme tak, aby byl česnek zcela rozmělněný. Průběžně doléváme olej, aby majonéza ztuhla.
![Česneková pomazánka: přidáme zbylé surovin, průběžně doléváme olej](https://img.primadoma.cz/w_2/6b/aa/column/6baa2ba8d463c8d3c94337480257134f_4443121-2_vlh_22_02_18_6834.jpg)
3. krok: smícháme majonézu se sýrem, dobře promícháme
Do velké mísy nasypeme nastrouhaný sýr a přidáme hotovou majonézu. Důkladně promícháme a česnekovou pomazánkou potřeme pečivo a můžeme podávat.
![Česneková pomazánka: smícháme majonézu se sýrem a důkladně promícháme](https://img.primadoma.cz/w_2/46/58/column/4658652e1a7abffb220c5328022b1412_4443124-3_vlh_22_02_18_6891.jpg)
Publikováno: 14. 9. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška