Muži vnímají své působení v kuchyni většinou jako tvůrčí činnost s prostorem pro fantazii. Nejinak to má i pan Ivoš Frait z Prahy, který od svého tatínka před lety okoukal recept a vyrábí nejoblíbenější českou pomazánku – česnekovou už více než 12 let nejen pro sebe, ale i pro své kamarády. Tajemství úspěchu jeho rodinného stříbra na talíři spočívá v domácí česnekové majonéze.
Co na česnekovou pomazánku potřebujeme
- 1 až 2 paličky česneku
- 200 ml stolního oleje
- šťáva z ½ citronu
- špetku soli
- 2 vejce
- nastrouhaný tvrdý plnotučný sýr

Jak při přípravě česnekové pomazánky postupovat
1. krok: rozklepneme vejce, přidáme stroužky česneku
Nejprve připravíme česnekovou majonézu. Do mixéru rozklepneme vejce a přidáme celé stroužky oloupaného česneku. Množství česneku volíme podle toho, jak říznou pomazánku chceme mít.

2. krok: přidáme zbylé surovin, průběžně doléváme olej
Trochu osolíme, přilijeme citronovou šťávu a část oleje. Dbáme na to, aby vejce a olej měly zhruba stejnou teplotu, aby se dobře spojily. Rozmixujeme tak, aby byl česnek zcela rozmělněný. Průběžně doléváme olej, aby majonéza ztuhla.

3. krok: smícháme majonézu se sýrem, dobře promícháme
Do velké mísy nasypeme nastrouhaný sýr a přidáme hotovou majonézu. Důkladně promícháme a česnekovou pomazánkou potřeme pečivo a můžeme podávat.

Publikováno: 15. 9. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška