Ještě nedávno jsme ji ani neznali, ale dnes už se v našich kuchyních dokonale zabydlela. Z dýně Hokkaido však není jen skvělá krémová polévka, má spoustu dalších využití. Zapečenou s masem si ji prostě zamilujete.
Co budete potřebovat na plněnou dýni
- 2 menší dýně Hokkaido
- ½ kg mletého masa mix
- 6 žampionů
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cuketu
- 1 cibuli
- olivový olej
- koření na pečenou zeleninu
- sůl
- pepř
- plátkový sýr eidamského typu
Jak budete postupovat při přípravě plněné dýně
1. krok: odřízněte špičky
Dýním odřízněte špičky, to aby dobře stály. Pak seřízněte horní části, aby vznikla budoucí víčka. Neodstraňujte stopky, usnadní vám manipulaci s dýněmi, až budou horké a mastné. Dýně vydlabejte.

2. krok: dýně vydlabejte
Vydlabané dýně postavte i s víčky do pekáče, vyloženého pečicím papírem. Dýně pokapejte olivovým olejem, který rozetřete po celých dýních, i uvnitř. Nezapomeňte ani na víčka, také je potřete ze všech stran.

3. krok: dýně okořeňte
Vnitřní části dýní posypte kořením na zapečenou zeleninu a ještě trochu posolte. Dýně dejte na 20 minut zapéct do trouby, vyhřáté na 200 °C.

4. krok: osmahněte cibulku
Žampiony a cibuli očistěte, nakrájejte na menší kousky a vsypte na pánev s trochou oleje. Orestujte, až začnou žampiony pěkně vonět.

5. krok: opečte maso
Přidejte mleté maso, promíchejte s cibulí a žampiony, osolte a opepřete. Můžete přidat i stejné koření, jakým jste posypali dýně.

6. krok: přidejte cuketu
Nakonec přidejte nastrouhanou cuketku a ještě asi 5 minut provařte.

7. krok: dýně dopečte
Z trouby vyndejte dýně, víčka odložte na talíř a větší spodní části ještě asi na 10 minut do trouby vraťte.

8. krok: dýně naplňte
Upečené dýně naplňte připraveným mletým masem se žampiony a cuketou, na maso položte plátky sýra, zaklopte dýňovým víčkem a dejte na 10 minut ještě zapéct.

Prima tip
Zapečené dýně Hokkaido podávejte s opečenými bramborami a grilovanými plátky cukety. Jako doplněk můžete podávat i rybíz a la brusinky.

Publikováno: 8. 10. 2018, Autor: Simona Sedláčková , Profil autora: Simona Sedláčková